2018 m. spalio 5 d., penktadienis

Katilinės darbai. Oras vanduo. Kosminio laivo statybos.

Sveiki, Statytojai,

Startavo naujas šildymo sezonas, šiemet visą savaitę vėliau t.y. 09/24 buvo įjungtas ŠS ir pakabinta nauja statistikos lentelė:

 

Na bet šįkart ne apie statistiką, o apie kosminio laivo statybas. Arba kaip negalima daryti :) 

Vieną vakarą apsilankiau pas kaimyną, kuriam šviežiai, šalia KKK pastatė ŠS. Panaši situacija kaip ir mano, 1a. grindinis, 2a. radiatoriai. Pastebėjau, kad sistemoje nieko nekeitė, o tik per kolektoriaus antrą pusę buvo įkirstas ŠS. Ir mano nelaimei man toptelėjo mintis: o kodėl man nepasidarius taip? Juo labiau, kad nuo ŠS turiu dvi paruoštas atšakas, kurias kada nors galvojau panaudoti šaldymui. Jei atvirai, iki tol nežinojau, kad į kolektorių galima pasijungti iš abiejų pusių. Tiesiog išsisuka aklės ir galima konstruoti: 




Viso šio reikalo esmė, kad apeisiu akumuliacinę talpą ir pabandysiu šiemet susišildyti be jos. Tuo pačiu pasilyginti sezono sąnaudas.     

Kaip tik buvo paplanuotos atostogos, taigi, imam ir padarom. Porą vakarų apmastymams, pasidarom brėžinuką ir važiuojam apsipirkti: 



Visą mazgą dariau iš lituojamų PPR, vienas pasidaryk pats mėgejas paskolino tam skirtą lituoklį. Esu sužavėtas lituojamų sistemų paprastumu. Naudojant stabilizuotą plastiką, net ir didžiausias neišmanėlis, gali pats susilituoti katilinę, vandentiekį ar šiaip kokį biesą. 

Grubiai patobulinta sistema atrodo šitaip(žalia ir oranžinės linijos): 



Naudotos DN32 medžiagos:



PPR DN32 X 1" (IŠARDOMA SU METALINIU SRIEGIU) - 4vnt; Jos buvo reikalingos sujungti metalinę sistemos dalį ir padaryti perėjimą į lituojamą PPR dalį. Žodžiu dvi jungtys į kolektorių, dvi jungtys į laisvus ventilius. Berods, santechnikai, jas dar kažkodėl amerikankėmis vadina. 

 VAMZDIS FV-PLAST PP-RCT FASER HOT DN32 (STABILIZUOTAS STIKLO PLUOŠTU) - dvi štangos po 4m, vėliau beveik 2m buvo grąžinti. 

6 x 90 laipsnių kampai ir keletas sujungimų nenumatytiems atvejams, bet prireikė ne jų, papildomų kampų, ne ta puse įlitavus vieną vamzdį :) 

Planuota 10vnt laikiklių, fiziškai panaudot 2vnt, galuose vamzdžiai susitvirtino, pakako. Na be abejo pakulos ir sandarinanti pasta. 

Įrankiai: Lituoklis, replės ir keletas santechninių raktų, spaustuvai:




Kaip dirbti ir įvairias subtilybes vyrukas gan išsamiai paaiškina ČIA . Nieko ten sudėtingo, tiesiog įkaitini lituoklį iki ~250-260C, užmauni lituojamas detales, suskaičiuoji iki dešimt ir nuimi ir sumauni, keletas sekundžių ir mazgas paruoštas. 



Pasigaminę jungtis jas susukam, kad būtų galima išsimatuoti atstumus: 




Kitam gale padarom tą patį, kažkaip įnikęs į darbus visai pamiršau, kad reikia įamžinti procesą, todėl toliau mazgai jau paimti iš galutinio rezultato:




Daugiau laiko atima tinkamai pasiskaičiuoti atstumus, pataisyti klaidas, taip, o kaip be jų, neįdomu gi būtų dirbt :) Kaip ten sakoma: "Sėkmė prastas mokytojas, iš jos nieko negalima išmokti.". Įkeliu galutinį variantą, papiešiau atskirtų sistemų linijas: 


Užsukus keletą ventilių, bei atjungus  vidaus termostatą ŠS sukasi naujuoju būdų t.y. tiesiai į sistemą. Tiesa paleidžiant buvo pradėjęs mesti srauto klaidą, tada pastebėjau, kad nebuvau užsukęs akumo ventilių, pasitaisėm. Bet vistiek kažkas nepatiko, nepaisant, kad visi nurintojai išsišnypštė, matyt kažkur sistemoj buvo likę oro, prabėgau nuorinau radiatorius, tada dar senuoju būdu prasukau grindinį ir pavyko, paleidau ŠS, klaidų nebėra. 

Pradėjau apie 08:00, 17:00h sistemėle jau sukosi nauju režimu. Patobulinimas kaštavo - 57eur. 

Pirmieji įspūdžiai neblogi, palikus tą patį, iš pernais nustatytą režimą, namuose ryte buvo pirtis, teko leisti grafikėlį žemyn. Iki tol iš skumuliacinės į vidų šilumos parvarydavo 1a. stovintis termostatas, buvo palaikoma ~21,4-21,8. Nauju darbo režimu ŠS ištisai suksis per sistemą ir matuos grižtamą, pagal poreikį jį pakeldamas atsižvelgiant į užduotas grafikėlio reikšmes. Bandysim išgauti tą pačią iki 22C vidaus temperatūrą.  

Akumuliacinės darbo režimą jau daugmaž buvau pagavęs, bandysim dabar gaudyti be jos. Bus su kuo lyginti, matysim kas čia gaunasi. Kitų metų gegužį pristatysim :)

Atostogaujant, tuo pačiu išsitraukiau nuotekų valymo įrenginį, rekomenduojama, galbūt net privaloma tą daryti bent metuose kartą. Žemiau matosi Felksnavio(Traidenio) privalumai, atvažiavo ištraukė viską, praplovei su aukštu slegiu, prileidai naujo vandens ir viskas, tuo tarpu Augustai tam reikalui lepesni, reikia žaisti sekcijomis: 



Pastarąjį reikėjo kiek paremontuot, kai pirmąjį traukimą "specialistas" atliko neištraukęs difuzoriaus ir palaužė oro padavimo jungtį. Seniuose radau vamzdžių klijų, užtepėm, lygtais veikia: 



    
Na ir atostogų pabaigai, kaip ir kiekvienų metu pirmą spalio šeštadienį uždarom vasarą:

Na maksimalačkų :) 







24 komentarai:

  1. Kiek matau šilumos siurblys be talpos, tai manau turėsit bėdų su klaida dėl srauto, kai bus šalčiau už lango ir reiks atitirpinimo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Paleisim talpą, jei pykt pradės. O klaidą nėra taip, kad meta dėl to, kad tenas atjungtas arba nužemintas iki -15c ir siurblys negali pasikelt temperatūros iki reikiamos?

      Panaikinti
  2. Kiek domėjausi, tai daugumai siurblių būna problema dėl srauto, jei be talpos, reikia bent 200L.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Domėjaisi, ar turi siurblį? Praktika parody,nes yra kaimynų kur tavo minėtų problemų neturi(arba nepasakojo).

      Panaikinti
  3. Darneturiu, bet neužilgo turėsiu, todėl renku info, problemos nebus jei grindinio šildymo kontūtrai nereguliujami. Jei su pavarom, likus atydarytiems keliems kontūrams siurbliui neužtenka srauto ir meta klaidą, čia tų kurie stato nuomonė.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, jei kontūrai reguliuojami, nedidelė akumuliacinė, srauto palaikymui - būtina. Mano atveju, kontūrai nereguliuojami + 2a. radiatoriai, todėl problemų turėtų nekilti, matysim eigoje.

      Panaikinti
  4. Su atsilimu problemu tikrai nebus, jei grindyse nelaikai 19C. Jei grindu konturai padaryti teisingai, atsuki viska iki galo ir palieki, nereikia jokiu termostatu, nes pats siurblys kaip termostatas

    AtsakytiPanaikinti
  5. Rimti santechnikai nedaro su lituojama PPR. Įdomu, kodėl?
    Pačiam sulituoti paprasta bet labai lengva ir pagadinti - jei vos perkaitinama, tai sujungus vamzdis smarkiai susiaurėja.
    https://otivent.com/wp-content/uploads/2016/04/Peregretyj-styk-iz-polipropilena.jpg

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mano nuomone nemokant dirbti sufeilinti gali su betkokiu produktu :) O tose nuotraukose tiesiog lituota mova ir per giliai sukišti galai, reikia žiūrėti dirbant ką darai ir tiek.

      Panaikinti
    2. Na rimtas santechnikas moka su viskuo dirbti gerai. Pirmas jungtis lituodamas buvau nustatęs max 300C temperatūrą, pastebėjau, kad ant galvų lieką daug plastmasės, visas garažas skendo dūmuose, tada pabandžiau pakoreguoti darbinę temp. iki 250C-260C, kitas reikalas, plasmasė kiek aptirpsta, bet neišsilydo, nuėmus lituoklį, nieko ant galvų nebelikdavo. Keletas sugadintų jungčių testams ir nieko blogo nenutiks, aš vis dar lieku prie tos pačios nuomonės, kad tai labai patogi darbui sistema.

      Panaikinti
    3. Užspaudžiamas nesufeilinsi tiek kad skylė užaktų, o lituojamas - laisvai. Ir nepatikrinsi kas kaip ten.

      Panaikinti
    4. Nekalbek veju nebandes dirbt. Prie aparato net instrukcija buna kokius vamzdzius ant kokios temperaturos kaitint. Net ir sufeilinus sumaunant gali pataisyti vidu kol silta plastmase, jei dirbi su storesniais vamzdziais. Ir is viso cia beprasme diskusija, kaip kas geriau - molinis blokelis ar duju silikato, arba skarda, cerpes ar siferis?

      Panaikinti
    5. butent, kad 32 diametro vamzdi klijuojant, nelabai ten ka yra suklysti, jei kiek ir sumazes tas diametras nemanau, kad kas blogo gali nutikti, juo labiau buitinese sistemose.

      Panaikinti
  6. Rimtiem santechnikam neauga rankos is siknos :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Žmogus išsisprendė bėdą su 50 Eu - labai jau nerimta, ne lygis, tiesiog gėda. Rimtas santechnikas būtų nulupęs mažiausiai 300 eu - vo tada jau ponas Niuniauskas galėtų vaikščioti po savo rajoną aukštai iškėlęs galvą, ir prie alaus bokalo su draugais tamsiais žiemos vakarais girtis, kokį kietą santechniką surado ("labai rimtą") ir dalintis jo kontaktais...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Laba diena, noriu pasiteirauti dėl ŠS galingumo ir ar ekonomiškas bus: šildomas plotas 1a. 100m2, antras aukštas 40m2 bet šildomas per didžiuosius šalčius ar esant poreikiu. Dabar šildausi KKK, šildymas radiatoriai, namas apšiltintas 15 sienos, 35 stogas.Ar labai daug nuostoliu patirsiu, kad radiatoriai o ne grindinis šildymas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Velnias zino, galutiniam variantui pasikviesk pardavejus i namus, kad ivertintu realia situacija ir pasiulytu varianta. Pagal tai ka parasei, speju, jog ~7kW siurblys su gera atsarga poreikius turetu tenkinti. Del darbo rezimo(nuostoliai turbut ne visai teisingas zodis), tai ŠS efektyviai ruošia ~38-40C vandenį, keliant dar COP zenkliai krenta. Antra vertus tie 38-40C(per Sausio/Vasario salcius) jei sukasi per radiatorius istisai, velgi, galbut pilnai patenkintu namo silumos poreikius net ir sildant per radiatorius, nezinau jei atvirai. Juo labiau, jei KKK pasiliksi, ziema esant bedai galesi ji pasikurent. Didziuju salciu ne tiek ir daug sezone turim, gal 1,5-2men is 7-8men sildymo .

      Panaikinti
    2. Todėl galvoju ar ŠS įsigyti ar grąnulini statytis. Pagal jūsų paskaičiavimus tai pigiau negu malkomis kūrenti su ŠS ir jei radiatoriams užtenka 40C tai vistiek būtu naudingiau negu kietu kuru bei kūriko darbas atkristu. Pas mane KKK ATMOS 25 akumuliacinės talpos neturiu, namas Šilalėje ne vidurio Lietuvoje. Dėkoju už patarimus.

      Panaikinti
    3. kvadratu turi nedaug, namas irgi pakankamai siltas, statyciau as oras vanduo ir pasilikciau KKK atsargai, bent keliems sezonams. Granulinis pecius irgi ganetinai brangus, granules brangsta, dar bala zino kokiais mokesciais kaminus ateityje gali apkrauti.

      Panaikinti
  9. Galiu pasakyti pvz. skaičiais .Matuotavimai atlikti metrologiskai patikrintu šilumos skaitikliu .Prie lauko oro temperatūros apie 3-4lC su radiatoriais COP gaunasi apie 3,6 o grindiniu šildymu COP apie 4,5 .Matuoti parodymai SS oras-vanduo AVH-11V1DE-II .

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Baukit tuos savo kiniecius reklamuoti uz firminiu kaina. Galia per puse krenta tu jusu kinu prie -20C

      Panaikinti
  10. Sveiki
    Ar pasiteisino akumuliacinės talpos atjungimas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na siurblys pastebejau junginejosi kiek dazniau, darba kazkiek akumas jo palengvina, taciau bendrai pasiteisino, sanaudos gal kokiu 50eur didesnes, bet viduje laipsniu pakeliau temperatura, tai matyt delto. Na pabandysiu prisiversti palyginima dar sumest i atskira post'a.

      Panaikinti