2015 m. sausio 28 d., trečiadienis

Dekoras, kokį pasirinkti: Silikoninis, Akrilinis ,Mineralinis

Sveiki,

Kol žiema, žiemužė po truputį verčiasį į antrąją pusę, pradeda kažkur horizonte kirbėti pavasario-rudens sezono darbiniai klausimai. Vienas didžiausių laukiančių - tai fasado dekoras. Kad bus samanėlė tuo neabejoju, tačiau kaip tinkamai išssirinkti tinką:

Tiesiog pakopinau aiškų straipsnelį iš čia

Akrilinis tinkas - garų pralaidumas 1 m² yra iki 150 g. per vieną valandą, o frakcijos dydis nuo 1-3mm. Tinkas yra lengvai formuojamas, tvirtai sukimba su paviršiumi, atsparus drėgmei, nekenksmingas aplinkai ir žmogaus sveikatai. Jeigu namą šiltinate putų polistirolu, mes rekomenduojame akrilinį tinką ....

Silikoninis tinkas – garų pralaidumas 1 m² nuo 450 – 600 g. per vieną valandą. Tinkas yra lengvai formuojamas, tvirtai sukimba su paviršiumi, atsparus drėgmei, nekenksmingas aplinkai ir žmogaus sveikatai. Dauguma žmonių yra klaidinami, kad prie silikoninių tinkų nekimba nešvarumai - tai yra mitas.
Jei ruošiatės šiltinti savo būstą mineraline vata, būtina naudoti silikoninį tinką todėl, kad toks tinkas pasižymi didesniu vandens garų laidumu nei akrilinis tinkas...

Mineralinis tinkas – Šis tinkas yra su ypatingai geru garų pralaidumu. Bet ant mineralinio tinko būtina dažyti du sluoksnius su silikatiniais dažais, todėl stipriai didėja tiek darbo, tiek medžiagų sąnaudos, kurios pradžioje, atrodo, nedidelės. Be to eksploatacijos metu, įvykus menkiausiam pažeidimui pasimato baltos arba pilkos dėmės. Mineralinis tinkas tinka ant akmens vatos ir ant cementiniais, kalkiniais tinkais tinkuotų paviršių. Bet žinoma tai irgi priklauso nuo darbo laiko, temperatūros ir t.t.

Čia dar rašo:

Silikoninis tinkas
Tai brangiausia tinko rūšis, jungianti savyje visų minėtų medžiagų privalumus. Svarbiausi iš jų: plati spalvų gama, elastingumas, didelis laidumas garams, nepaprastas hidrofobiškumas. Dėl pastarojo parametro kai kurie silikoniniais tinkai vadinami savaiminio išsivalymo, nes lietaus vanduo nuo jo nuplauna dulkes ir užteršimus.

Bet ar verta permokėti tuos ~50Lt už kibirą renkantis silikona, vietoj akrilo? Piniginiai skirtumai ne tokie ir maži, jei fasado turim ~200m2, sakykim 2mm storio išeiga ~3,3kg/m2, tai reikės ~660kg/25kg = 27 kibirų, suapvalinkim 30vnt * 50Lt ~1500Lt, vos ne darbų kaina...O gal apskritai rinktis mineralinį tinką, gal būna jų jau su spalva? Nes dažymas vėl papildomos laiko ir darbo sąnaudos...

Antra vertus nesinori labai taupyti, investicija visgi ilgalaikė, juo labiau, kad tenka ne vieną nublukusį namuką aplinkui matyti, būtent dėl netinkamo dekoro...

Būsiu dėkingas už praktinius, patarimus ir pastabas šiame sunkiame pasirinkimo kelyje :)
 



29 komentarai:

  1. Mes rinkomės tarpinį variantą silikat-silikoninį cerezito gaminį, kurį ypač gyrė meistrai dirbantys ne vienus metus su juo, kaina aišku didesnė nei akrilinio ar mineralinio.
    Tačiau pastarieji tinkai tikrai nėra patys geriausi, bent jau renkantis sau, tekę matyti daugybę apsilupusiu, išblukusiu, apsamonojusių fasadų, viena iš priežasčių netinkamas strūktūrinis tinkas. Rimtai svarstėm vokišką diesner gaminį, tačiau jo kaina jau gana smarkiai kandžiojasi.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Draugas pardavinėja statybines medžiagas, tame tarpe ir dekorą. Jo draugiškas patarimas - Caparol firma ir silikoninis tinkas. Jei finansai leidžia - dar plius ir su nano-dalelėmis. Sako, kad tai vienas geriausių variantų rinkoje, deja, brangiausias. Caparol silikoninis tinkas būna iškart su spalva. Su keliais fasadininkais kalbėjau, tai irgi labai gyrė Caparol produkciją.

    AtsakytiPanaikinti
  3. I mineralini tinka net neziurejau, prie jo labai kimba samanos ir jis linkes trupeti, sipnesnis yra.
    Pas mane akrilinis "OPTHOPLAST KHK" "Hufgard Optolith" jau 2.5 metu. Alia vokiskas, bet tikriausiai lenkiskas. Nieko jam nesidaro jei kur su grebliu nevoztelni :)

    Dulkes matosi ant tamsesnes dekoro spalvos

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 10metu pas mane prastovejo fasadas tinkuotas su mineraliniu tinku, nei samanu buvo nei bubėgimų nuo palangiu kaip būna su silikoniniu tinku.

      Panaikinti
  4. Klausimas susidūrusiems. Ar galima palikti namo fasadą armuotą ir nugruntuotą porai metų?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. stovi mano fasadas sia ziema, nei gruntuotas, nei dazytas, nieko jam nenutiko. Jei iskart nededi dekoro, manau, kad gruntavimas, tai tik pinigu metymas i bala, nes per tuos pora metu gruntas vel apsines purvu ir vistiek dar karta turesi gruntuoti...Turiu pazistama, kurio namas jau 4 metai stovi tik nuarmuotas, nieko jam nenutiko...

      Panaikinti
    2. Visa esmė, kad armavau jau ant ribinių temperatūrų ir nevienodai išdžiuvo armavimo sluoksnis - šviesesnės, tamsesnės juostos. Negražu :D Manau už kelis šimtus litų du gruntinių dažų sluoksniai stipriai pakeis viską į gera. Plius po lietaus taip baisiai neatrodys aplytos sienos.

      Panaikinti
    3. naudojau ir as kas papuola, per daug kartu viska armuota, skirtingais misiniais, tai lopais irgi nuseta :D na jei uz 200-300Lt prasisuksi ir netingesi zaisti kodel gi ne...Beje koki grunta planuoji naudoti?

      Panaikinti
    4. Taip ir skaičiuoju 200-300lt su viskuom. Manau verta, kad bent kiek padoriau atrodytų. Dabar šiaip fasadas ne prioritetas, tai nesinori taupymo sumetimais prasčiausio tinko dėt. geriau tinkas vėliau, bet geras. O kokį gruntą dėt dar neišsirinkau. Tik vakar vakare susimąsčiau apie tai. Pirmas rastas buvo sakret pg. Kiek jis geras nežinau.

      Panaikinti
    5. Sweikas,gali palikt aisku,nes nugruntuotas jau yra apsaugotas,gruntas issdziuves sudaro apsaugine "plevele" kuri saugo nuo aplinkos poweikio,bet tarkim jejgu po poros metu tai tau reiks dar syki padengti gruntu..ir bendras patarimas tau,gruntuok ne su voleliu,o su purkstuvu kur bobutes nuo kolorado bulves purskia 👍

      Panaikinti
  5. mažiau klausykite ka sako "meistrai". Jie gira tuos produktus:
    1. dirba pastoviai
    2. lengvai dirbasi
    3. "minkstas" tinkas
    meistrui kas - kuo greiciau, kuo paprasciau ir viso gero, o jus paskui gyvenkit. Siulau silikonini arba silikonini-nano. O kad neaugtu ant tinko grybai kas pora metu reiia su antipelesiniu nuplauti ir viskas.

    AtsakytiPanaikinti
  6. 1500 senųjų pinigų tik skiriasi? nepagailėčiau. jau kur kur, bet medžiagose taupyti tai nekažką.

    AtsakytiPanaikinti
  7. 1500 senųjų pinigų tik skiriasi? nepagailėčiau. jau kur kur, bet medžiagose taupyti tai nekažką.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Į mineralinį ar akrilą net nežiūrėjau, dėjau Baumit silikoninį, taip pat yra ir nano, jis pgesnis už kaparola, bet meistri sakė kad geras. Tik jo grunto bazė yra pilka, tinkas buvo šviesesnis, tai kur liko grunto ant kompensacinių juostų spalva skiriasi, reikės nugramdyti arba uždažyti kažkaip.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Koki norit tik ne Baumit ,didesnio š-do turbūt nėra rinkoje

      Panaikinti
    2. Argumentuokit, nes kelintas sezonas laiko kuo puikiausiai.

      Panaikinti
  9. Man irgi buvo galvos skausmas su pasirinkimu , tai nusispjoviau ir nusprendziau pats klinkeriu isklijuoti. Isklijuosi ir bus visam gyvenimui. Nei tau pergyvent del spalvos nei del nutrupejimo ar suskilinejimo. Apsisprendziau kai pravazinejau daug individualiu namu kvartalu, tai labai daug namu su tinkuotais defektais.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Mes rinkomės Kreisel akrilinį samanėlė, šviesi spalva, antri metai eina, savybės nesikeičia. Nemačiau prasmės rinktis silikoninį, už kreisel mokėjom iki 80Lt kibiras, silikoninis caparol kainavo berods 120Lt. Sienas gruntavo geru gruntu, vanduo jau nuo jo nubėgdavo kur buvo padengtas, o kur nebuvo dengta sienos greit sušlapdavo. Žiemos periodu sušlapusioms sienoms šaltis yra negeras dalykas, ypač dažni ciklai kai šąla/šyla ir gali sutrūkinėti tinkas.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Vokietijoje teko buti ir kalbetis su specialistais, ten fasadus daro tik mineraliniais tinkais, kaip zinote mineralinis tinkas vienas tvirciausiu kelis kartus tvirtesnis uz silikonini plius po silikoniniu tinku palenda oro burbulai ir po keliu netu tinkas nubyra. Silikoninius tinkus vokietijoje dazniausiai naudoja vidaus darbams. Aptinkavau savo namo sienas su mineraliniu tinku dabar rosiuosi dazyti kaina fantastiskai zema. 230kvadratu nutinkavau sakret mineraliniu tinku pats uz 150euru. pries tai nugruntavau su dviem kibirais uz 60euru. dazu kaina caparol (6 kibirai) dviem dazymam silikat dazu 300euru. Visus darbus atlikau pirma karta gyvenime labai puikiai gavosi tik susivalge laiko.Fasado dekoro samata planuoju sutilpti i 650-750euru nieko nesamdau :D youtube visagalis ten parodo kaip galima pasidaryti paciam. Sekmes jei kas darysis pats

    AtsakytiPanaikinti
  12. Kas nutinka kai susala silikoninis dekoras kibire? Ir kai atsileidzia ar tinkamas naudoti?

    AtsakytiPanaikinti
  13. Armėnų radijas sakė, kad geriausias Ceresit silikoninis...:-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kadangi pas mane marijos radijas groja, tai kaip tik siuo metu ant sienu tepamas ale Austriskas - BAUMIT silikoninis tinkas.

      Panaikinti
  14. Niuniauskai: praėjus beveik metams , kokie atsiliepimai apie Baumit silikoninį tinką? Aš kaip tik renkuosi tarp Caparolio ir Baumito.Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Viskas ok su baumitu. Nieko blogo kol kas negaliu pasakyt. Antra karta daryciau taip pat :)

      Panaikinti
  15. As uzsidejau pries 3 metus Baumit Nano tinka su fotokatalize ar kazkaip panasiai. Sake, kad vienintelis toks rinkoje yra. Tai esu tikrai patenkintas, rekomenduoju, siemet kaimynas sake desis toki pat :) O patenkintas, nes pas mane balta ir pastelines spalvos, namas salia kelio, aplink daug vaismedziu pas kaimynus, sodziai nuo ju dumu eina, bet mano fasadas toks pat svarus, kaip, kad vakar detas. Aisku brangokas, bet sake, kad savaime nusivalantis ir matau, kad taip ir yra. Tai man, kai namo isvaizda tikrai ir paciam svarbu, nesigailiu.

    AtsakytiPanaikinti
  16. Jei ne paslaptis, kiek kainavo 1m² padengimas Baumit tinku arba kitokia €išraiška? Aišku, per 3 metus kainos pakito turbūt...

    AtsakytiPanaikinti
  17. Paieskok bloge, buvau islaidom manrods pasidalines. Jei atmintis neapgauna uz darba apie 1000eur subyrejo, kvadratu kazkur 260-270m2 verods priskaiciavom... Na pasiknaisiok po istorija, ten tikrai skaiciai yra.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Pas mane toks klausimas meistrams ar ant mozaikos dekoro antra karta galima diet ta pati dekora ar bus normali struktura ar neko neišeis?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nesu sitos srities specialistas, negaliu atsakyti, turit bandyt arba klausti dirbanciu su fasadais. O kam jums antra karta ta pati deti ant virsaus? Neuztektu nugruntuoti ir silikoniniais dazais perdazyti?

      Panaikinti