2016 m. spalio 21 d., penktadienis

Šilumos siurbliai oras vanduo

Sveiki statytojai. Sveikinu pradėjus dar vieną šildymo sezoną :)

Gal kitąmet, galbūt už poros metelių galvoju modernizuot katilinę ir joje integruoti šilumos siurblį oras-vanduo.  Idėja, kad visai KKK neatsisakyti ir jį pasilikti kaip rezervinį šilumos šaltinį, kuris padėtų šalčiausiais žiemos mėnesiais.

Šiuo post‘u noriu kiek papostringaut apie šilumos siurblius oras – vanduo, galbūt išgirsti juos jau naudojančių atsiliepimų ir patarimų.

Čia šiek tiek įdomios statistikos, sako, kad realiomis sąlygomis: http://gaiss-udens.lv/ru/realnaja-statistika

Esama katilinės schema žemiau. 1a. – grindinis ; 2a. – radiatoriai. Šildomo ploto ~150m2.




Pasiuntinėjus paklausimus ir pasikalbėjus su keletų pardavėjų natūraliai atsirado klausimų ir probleminių vietų:

1) Kaip pajungineti ŠS??
  • Į akumuliacinę ir su ŠS kaitinti akumuliacinę talpą. Vieni pardavėjais sako, kad būtent ŠS patinka darbas su dideliu vandens kiekiu ir jam atitinkamai bus lengviau palaikyti užduotą temperatūrą; Ale mažesnis ŠS junginėjimųsi skaičius ir pan... Gal kas turite ŠS, kuris dirba per akumuliacinę talpą??
  • kiti sako nė velnio tik už akumuliacinės, kam be reikalo kaitinti tiek vandens , juo labiau, kad akumuliacinėje talpoje neišvengiami šilumos nuostoliai...ir žinok kuom dabar tikėt  
2) Vandens šildymas. Vėl dilema.
  • Mesti lauk esamą boilerį ir lupti nuo stogo saulės kolektorių, isigyjant ŠS su integruotu boileriu
  • Ar į esama boilerį idėti teną ir žiemos laikotarpiu šildyti elektra arba KKK kai jis bus kuriamas, o vasarą saulės kolektoriais, sutaupant apie 700eur ant boilerio su padidinto ploto gyvatuku, bet jei šalia stovės ŠS, vėl tūlam lietuviui skaudės širdį kad dega kilovatai.    
Kainu lygis atrodo, kad visų panašus, tik Nibe ir Daikinas už tas kainas siūlo galingesnius 12kW ir 11,38kW, tuo tarpu Panasonic 9kW, pastarojo COP‘as geriausias:




Laiko yra, reikės bandyt su kiekvienu pakalbėt asmeniškai ir bandyt nuspręst kuria visgi linkme judėt...

Dėkingas už nuomones.

49 komentarai:

  1. Manai verta pasilikti visą KKK raizgalynę dėl kelių dienų, kai paspaudžia šaltukas? Ne paprasčiau viską parduoti ir konvertuoti KKK katilinę į ŠS ir tiesiog sumokėt keliais eurais daugiau per didžiuosius šalčius? Tiesiog mintis. Šiaip žiūriu ilgai KKK nedžiugino :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. variantas irgi svarstytinas. Bet isardyti visad spesi. Buvau su tevais su KKK gyvenes, kazkaip jis negasdino, bet matyt gyvenimo tempas diktuoja savo salygas ir pradedi ieskoti komforto :)

      Panaikinti
    2. on/off siurbliui akumuliacine reikalinga,o inverteriui ne

      Panaikinti
  2. Pas mane yra oras-vanduo, kol kas be akumuliacinės, bet ateity planuoju pasistatyti ją. Aš žinoma, už su integruotu boileriu vidinį bloką, nes taip viskas patogu - gražu - vietos mažai užima, paprasta ir patogu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. o kodel planuoji akumuliacine statyti dar papildomai?

      Panaikinti
    2. akumuliacinėj talpoj yra didelė masė t.t. temperatūros vandens, einančio į sistemą - taip nėra didelių temperatūros perkritimų, bus tolygesnis sistemos darbas. Iš esmės efektyviau gausnasi, nes šilumos siurblys gali ilgesnį laiką stovėt nedirbdamas - t.y. rečiau įsijunginės, nei dabar. Girdėjau tokias kalbas, kad ateity bus reikalavimas būtinai įrenginėti akumuliacinę talpą.

      Panaikinti
    3. jei visur grindinis sildymas, tai grindys atausta letai. Iseina taip kad kol ataus grindys ataus ir akumuliacinej talpoj esantis vanduo. Klausimas kam sldyti papildomai daugiau vandens negu reikia grindim? Suprantu kai yra silumos pertekis su kkk, bet nesuprantu su ŠS nes jis sildo tiek kiek reikia.

      Panaikinti
  3. Supermamose yra tema http://www.supermama.lt/forumas/index.php?/topic/1021201-aeroterminis-sildymas-3-oras-vanduo/. Keli temos dalyviai pasistatę šį orinuką http://www.energysave.se/index.php?option=com_content&view=article&id=126&Itemid=596&lang=sv. Manau ten pasiklausinek apie siuos klausimus

    AtsakytiPanaikinti
  4. 1. ŠS mėgsta žemesnę šildymo temp. Tad žiūrėk, kur tavo temp žemesnė palaikoma: akumuliacinėje ar grindyse?
    Ten pamaišymo vožtuvas nereikalingas, jei bus SŠ - tik nuostolius jis darys.
    2. Gal elektrifikuočiau boilerį. Specializuoti siurbliams skirti boileriai kainuoja daugiau.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Dėl akumuliacinės dar kitas klausimas: vieni sako reikia, kiti - ne. O esmė, kad kambariuose sudėti termostatai, kurie automatiškai uždaro ir atidaro kolektoriaus pavaras. Tarkim vonioje nori kad būtų 24, o miegamajame 19, o svetainėje 21. Dabar vieni sako kad nereikia akumuliacinė, kad vieną kontūrą padaryti be reguliavimo ir per ji pastoviai jei reikia dirbs ŠS inverterinis, kiti sako kad negerai ir reikia akumuliacinės, nes kitaip pareis ŠS. Kaip yra iš tikrųjų su tais kambarių termostatais. Nes nesinori kad visur būtų +22-23 temp. Negalėčiau miegoti, ir langų nesinori atidarinėti. Bus rekuperacija, bet ar jos dėka gali atvesinti biški kambarį.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Gal gali padetalizuot kodel nuo KKK nori migruot lauk? Dabar kaip suprantu KKK nebedetum?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Noriu keisti, nes turbut pradedu tinget tik grizes is darbo iskart begti i katiline kurti peciaus. Tai nera labai sunku, bet i senatve :) pradedi ieskot patogumo...dar galutinai neapsisprendziau, nes labai jau brangus tas ŠS reikalas. Sumoketi brangiai, kad galetum uz sildyma moketi dar brangiau...RIMTAI svarstau ir anglies granulemis kurenama varianta: VIADRUS U22/5 katilas + KLIMOSZ prieda granulems su automatika http://www.klimosz.pl/en/offer/conversion-sets-with-automatic-pellet--eco-pea-or-biomass-burners-for-klimosz-wally--viadrus-u22--viadrus-u26-/automatic-boiler-conversion-set-with-gutter-horizontal-burner-for-klimosz-wally--viadrus-hercules-u22-and-u26, viso apie 2000eur uz komplekta. Kas savaite iskabinti pelenus, papildyti bunkeri, sezonui ~4t angliu ir gali sau nesukdamas galvos sildytis.

      Panaikinti
    2. Ar ten katilo su degikliu kaina ar tik Viadrus 22 degiklio katilui kaina? Ačiū

      Panaikinti
    3. katilas viadrus kiek pamenu apie 800eur ir degiklis su bunkeriu bei automatika ~1200eur

      Panaikinti
  7. Manau akumuliacine turi savu pliusu. Diena silciau negu nakti. Siurbli reiketu reguliuot, kad diena uzkrautu akumuliacine, sildytu kambarius, o nakti pasiimtu siluma is akumuliacines ir padirbtu tik tiek, kiek butina. Sitaip manau kazkiek eitu islosti

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labas, ar pavyko pasistatyti koki šs ir jei taip tai koki? As planunu taipat panaikinti KKK ir statyti šs Nibe 2120 vvm320 su integruotu boileriu it t.t.nes nusibodo karieuti su malkom ir pelenaias,

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kad brangus tas tavo minimas Nibe modelis, Panasonic'a ar ta pati Daikin'a galima gerokai pigiau nusipirkti. Apie tai ka pasistaciau yra atskiras post'as.

      Panaikinti
  9. Tai kada as pirkau ji Śvedijoje ir sutaupiau apie pora tukstanciu euru, negu buciau pirkes Lietuvoje o sis Nibe modelis kolkas yra geriausias ir ekonomiskiausias rinkoje

    AtsakytiPanaikinti
  10. Nuo 11 29-os pajungiau Panasonic WH-UD07HES-1.Plotas 140m.Grindinis sildymasPo paleidimo vandens in.8C patalpos12C.Po dvieju dienu darbo sanaudos,perskaiciavus i menesi 196 euru.Vandens in.24C out.28C.Patalpo 18C,
    Po savaites vandens in 24C out 28C patalpos 20C.Sanaudos per menasi 106 eurai
    Po triju savaiciu vandens in24C out 28C patalpos 20CNe Sanaudos per menesi 58 eurai.Ne visur baigtas lubu sandarinimas.
    Buvimas patalpoje komfortiskas,dirbant lengva fizini darba reikia sortu ir maikutes.
    Problema-isorinio bloko atitirpinimo metu jungia tena 3kW(apie 20 euru per menesi)
    Karstas vanduo nustatytas iki 40C

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tai yra nustatymas, kad tena jungtu tik nuo -15C,nebent dar kazkoks algoritmas yra, kad is grindinio jam srauto gali nepakakti? nes pas mane atsitirpinimui kol kas tenas nepastebejau, kad suktusi.

      Panaikinti
    2. Grindys in.24C plius boileris 39C turetu uztekti atitirpinimui kai lauko T -1-+2C

      Panaikinti
  11. Ar apsimoka statyti akumuliacine talpa?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sunku pasakyti, kiekviena sistema reikalauja savo sprendimo. Esu skaitinejes turi zmones problemu, kai pasidaro atskirai reguliuojamus konturus ir siurbliui nebeuztenka srauto, pradeda metyti klaidas. Taip pat buna atveju, kai siltuose namuose, siurblys dirba zemom temperaturom ir del per salto griztamo, ziema atsitirpinimui naudojamas tenas, pastarasis prisuka nemazai kwh. Akumuliacine minetas problemeles sprendzia, todel manau, kad 300-400L talpa reikalo gadinti neturetu...cia va ispletota diskusija: https://www.supermama.lt/forumas/topic/1021201-aeroterminis-sildymas-3-oras-vanduo

      Panaikinti
  12. Sveiki turiu ir as panasonica pasisatates bet susiduriau su problema.Labai jau zemai nuo trinkeliu jis pakeltas ir labai daug ledo susidaro aplink ir po juo baiminuosi kad gali tas ledas pakilt iki pat bloko verta galvot apie tai ar ne manau dauguma susiduria su sita beda.Draugas taipat turi ir pirmais metais taipat buvo su tuo ledu bet jam nieko nenutiko.Gal kas turit ziniu kaip elgtis ar bandyt koki pada sildoma pakist po juo. Kalbu apie laukini bloka.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Turi ta beda visi oras-vanduo turetojai, kurie pastate siurblius ant betoninio pado arba kaip mes ant trinkeliu. Idealiausias atvejis drenazinis sluoksnis is skaldos po siurbliu ir jame siurbli pastatyti ant poliuku, tokiu atveju vanduo tiesiog susigeria ir jokiu problemu nekelia. Kiek ten zemai pas tave jis yra, kad tiek priaugti gali? Antra vertus apatinej daly ploksteliu lyg ir nera, nieko ten blogo neturetu nutikti. Jei jau visai blogai, kiek teko skaitineti: nuvedineja i lietaus nuotekas, bet deda sildymo laida; deda po siurbliu koki inda, ale plastikine talpa ir periodiskai ja ispila; dar buvo siulymu pakloti stipresnės plėvelės gabalą, tada ledą galima lengvai nuimti...

      Panaikinti
  13. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Sveiki,noreciau paklausti statausi nama ir renkuosi oras vanduo.ir negaliu issirinkti is triju varijantu.patarkit tai butu Panasonic Daikin Energy Save Mitsubishi.

    AtsakytiPanaikinti
  15. As rinkciausi tarp situ: Panasonic, Daikin, galbūt Energy Save. Mitsubishiai brangus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. As ir kazkaip linkes i Panasonic.
      Daikin tipo sunkus valdymas.
      O Enegy Save nekelia man pasitikejimo tad ir pasimeciau :-(

      Panaikinti
    2. Apie ES sunku komentuoti, apart, kad kaina jų nebloga, pabandyk šitą kolegą pakalbint: http://namaspriesaltojoupelio.blogspot.lt/ , pas jį kiek pamenu ES stovi.
      Daikiną esu čiupinėjęs, tai tikrai menu nėra user friendly, bet pasigilinus turėtų būti įkandamas. O Panasonic'u esu kol kas patenkintas, jei linksti ir imk, kam kankinti save toliau :)

      Panaikinti
  16. Sveiki protingieji zuikiai.Patarkite man.200m2 namas senos statybos(1987).Siūlo CH-unter 16Kw.Laukiu komentarų.Danutė.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Apie patį siurblį sunku pasakyti, neteko į jo parametrus gilintis, tai berods kinietiškas variantas, teko kondicionierių matyt, bet nežinau ar norėčiau aš jį pas save kaip šildymo šaltinį turėti.

      Dėl namo, jei jis kiauras, šildomas radiatoriais, tai visų pirma su pardavėjais reiktų aptarti ir susitarti dėl Jūsų lūkesčių ir galimybių, kad po to netektų nusivilti, kai žiemą gausite sąskaita už elektrą 200eur ir daugiau.

      Panaikinti
    2. Ačiū Jums.Kaip įsigilinau,tai amerikiečių gamybos.Man šildymas anglimis ir malkomis dabar kainuoja iki 1000 eurų,tai gyvename šiltai.Jeigu tektų tiek mokėti nieko prieš,nes labai atsibodo tempti anglis ir dulkės,kvapas.Antras aukštas negyvenamas,tik gėlės auga,užtenka 15 laipsnių.Ką Jūs patartumėte?

      Panaikinti
    3. tai jeigu anglimis ir malkomis iki 1000eur supleškinat, nes namas kiauras, tai vargu ar šilumos siurblys jus išgelbės, mokėsit gerokai daugiau. Pradedat manau ne nuo to galo. Visų pirma pradėkit nuo namo apšiltinimo t.y. pamatų, sienų, stogo šiltinimo.

      Panaikinti
    4. Cooper&Hunter tikrai made in CHINA!

      Panaikinti
  17. Sveiki, niekaip neišsirenkam tarp šių oras-vanduo ŠS modelių: ATLANTIC ALFEA EXTENSA A.I. 10 DUO ir ACVM 270-AMS 10-12 Nibe. Dar turim pasiūlymą statyti ATLANTIC ALFEA EXTENSA A.I.10 ir boilerį atskirai, nes taip gautųsi truputį pigiau, nes didelė katilinės patalpa. Namas 152kvm, 1 aukšte grindinis šildymas, 2-radiatoriai. Kūrenant pjuvenų briketais, per sezoną išeina tarp 5-6 tonų. Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nežinau, rinkitės patys, lyginkit COP'us, kainos pasiūlymus ir spręskit. Kodėl Daikin ar Panasonic pasirinkimuose nėra?

      Panaikinti
  18. Įdomu kokie atsiliepimai apie Samsung oras-vanduo šilumos siurblius ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. pagooglink, vienas senesniu blogeriu-statytoju yra kiek pamenu samsunga pasistates, bandyk pas ji uzsiklaust. Bet kiek teko bent jau Klaipedos regione girdet sunku pas juos su servisu.

      Panaikinti
  19. Sveiki,
    būtų įdomu sužinoti nuomonę ar atsiliepimus apie italų Ariston ŠS.

    AtsakytiPanaikinti
  20. bijau, kad neturiu jokios nuomones, reikia imti ir lygintis charakteristikas.

    AtsakytiPanaikinti
  21. Sveiki
    Statausi ŠS jungimo principas toks kaip Jūsų. Klausimastai tai kaip ŠS sezonas be akumuliacinės talpos

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dar skaiciu nesuvedziau, bet pamenesiui, bendru elektros sanaudu skaiciai labai panasus, kita vertus viduje laikau apie 1c ausktesne temperatura t.y. ~22c, tai sakyciau, kad tiesiogiai pigiau. Kita menesi pabaigsiu sezona, padarysiu palyginima, ikelsiu post'a.

      Panaikinti
  22. Niuniauskai. Parasyk savo nr pasuksiu as irgi is silutes ir galvoju apie toki kaip tavo ar 7 kw ar 9 kw. Mano el pastas gntrsramanauskas@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  23. Ir man kilo daug klausimų kaip bus viskas kaip įdės šilumos siurblius naujus, bet šiaip ne taip susitvarkiau, sutaupiau tvarkydamas pats, o dar ir labai gerą kainą radau internete https://namams24.lt/14-silumos-siurbliai

    AtsakytiPanaikinti
  24. senos statybos 60kv koki sildima pasirinkt dalinai butas apsiltintas

    AtsakytiPanaikinti