2014 m. kovo 13 d., ketvirtadienis

Valymo irenginiai - Feliksnavis

Viena diena, visai neplanuotai, o gal siek tiek ir tycia si klausima buvau pastumes i sona, buvau priverstas susimastyti del nuoteku valymo.

Pradzioje svarsciau kiek paprastesnius variantus t.y. tiesiog isbetonuoti ar siaip ileisti kazkokia didelio turio talpa ir prisipildzius tiesiog ja istraukineti. O, bet, taciau. Su kuo daugiau zmoniu kalbejau, turinciu toki varianta, tuo daugiau mane atkalbinejo.

Taigi, teko pradeti dometis nuoteku valymo irenginiais. Siu metu rinkoje yra keletas populiaresniu variantu nuotekoms valyti:

1)  Septikas – požeminis, dengtas rezervuaras. Placiau cia: http://nuotekuvalymoirenginiaikainos.lt/septikai/

Kiek supratau, tai kazkas panasaus i paprasciausia backa, apie kuria as ir galvojau. Dar papildomai ji turi buti maitinama bakterijomis. Atbaide aptarnavimas bakterijomis(6 menesiems skirtas bakteriju komplektas BIO 7 kainuoja 81 Lita.) ir ganetinai auskta kaina. Tarkim uponor siulomas 2m3 nusodintuvas su 2x15m drenaziniu vamzdziu komplektu - ~5000Lt

2) Biologiniai nuotėkų valymo įrenginiai. Ties jais ir apsistojau. Jei paprastai, tai siuose irenginiuose viena karta uzvesiami mikroorganizmai, tarkim is jau veikiancio irengimo atsivezam ~200-300L dumblo ir siuos organizmus maitiname ivairiomis nuotekomis t.y. shudu :) Pasirodo mikroorganizmai labai megsta piena. Na ga nemegsta, o ilgam juo pasisotina :) Gavau patarima, kad kazkur ilgam isvykstant 1L pienu irenginio gyventojus galima pamaitinti visam menesiui :)


Rinkoje placiau zinomi: Traidenis, Feliksvavis, August ir Ko. Traidenis, nieko neturiu pries juos, bet tiek is savojo santechniko, tiek is konkurentu girdejau tik blogo. Uzklausima siunciau, bet, deja, reakcijos net nesulaukiau. Juos atmeciau.

Apsistojau ties Feliksnavis ir August ir Ko. Besidomint suzinojau, kad naujiems namams yra reikalavimas, jog irenginio nasumas turi buti ne mazesnis nei 0,8m3 per para.  Valymo įrenginys turi 8 metrų spindulio apsauginę zoną.

Išsamesnė informacija pateikta STR 2.02.09:2005 2 priedas.

- Feliksnavis: Fel-4 komplektas (valymo įrenginys, orapūtė ir dangtelis žalias) - 3900 Lt su PVM

- August: ATC-6- (valymo įrenginys, orapūtė, oraputes talpa) - 3800 Lt

Kaina abieju panasi. Dar nebendravau su Feliksnaviu gyvai. August savo privalumus isskyre: mechanini atskyrima, bet kiek zinau ji turi ir Feliksnavis. Bei i komplektacija ir jos kaina itraukta oraputes talpa. Na dar bandysiu susitikinet su Feliksnavis gyvai, matysim ka ciulbes. Feliksnavio privalumas tiems, kas ji planuoja irengineti ant vaziuojamosios dalies, kad turi jis perejima i mazesni dangti. Placiau cia: http://euras.blogspot.com/2013/01/nuoteku-valymo-irenginys.html . August sios galimybes neturi.

Gavau patarima, kad neskubeciau pirkti ir palaukciau parodu. Buvau patikintas, kad pigiau nei parodoje nerasiu. Artimiausia mano krastuose http://www.expo-vakarai.lt/lt/individuali_statyba_2014, vyksianti 2014 04 10 - 13 dienomis.

Turiu laiko namu darbams. Manau, kad parodos metu ir nuspresim del galutinio varianto, bei isigysim si daikta, kurio, deja, bet atsiradus miesto nuotekoms teks atsisakyti. Projekte irasyta si salyga :( galbut iki tol kokia pirtike pavyks suresti, liks jai :)

Kita brangi, sio irengimo sudedamoji dalis, tai isvalytu nuoteku nutekejimas. Jas reikia infiltruoti i grunta arba kazkur nuleisti. Siu irenginiu tiesiai i vandens telkini(jei toks yra) leisti negalima. Tinka tik kanalas arba nudrenavimas i grunta.

Tiek vienu, tiek kitu atveju prisideda apie min ~2000lt papildomu islaidu. Plius jei dar samdyti, kad kazkas irengini sumontuotu, dar gali subegti apie 1000Lt.

Ganetinai brangus malonumas.
 

16 komentarų:

  1. pernai parodoj maciau IN-DRÄN nuoteku sistema.
    https://www.youtube.com/watch?v=kW4OyL7rT7I
    https://www.youtube.com/watch?v=PuqxtLDwx4w
    siemet gal vel bus . pliusai kad nereikia naudot elektros ir dar ten visokiu pripasakojo .

    AtsakytiPanaikinti
  2. pagaliau ir Augustas kainas nuleido, kazkada 5000lt prashe:)
    Del "projekto irasytos salygos" pas mus irgi yra ta salyga. Neturejom kito pasirinkimo kaip tik sutikti su salygom nes kitaip nebutu dave leidimo. Kita vertus niekas neprivers jungtis nei prie nuoteku nei prie miesto vandens.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Beja kas liecia irenginius su bakterijomis, tai ju nasumas yra 100 kartu mazesnis lyginant su biovalymas + orapute. Oraputs darbas menesiui kainuoja ~18lt. Tai jau metams 216lt elektros sudegins. Batekrijomis iseitu siek tiek pigiau, bet kaip minejau efektyvumas mazesnis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O kokiu rezimu turi uzstates orapute? Jis istisai dirba, ar ten kazkoks laikmatis prie jos yra?

      Panaikinti
    2. Dirba pastoviu rezimu tiek pas Feliksnavi tiek pas Traideni. Buvau idejes laikmati, kad isijunginetu kas 15min. Blogo kvapo nepajauciau. Gamintojas pamate :) Tai rekomendavo nenaudoti taimerio. Esme tame kad viduje backios esantis difuzorius isjungus orapute gali apsinesti dumblu ir uzkimshti mikro skylutes, ijungus orapute susidarytu spaudimas, membrana greiciau nueitu. Tai taip ir padarew ismeciau laikmati.
      O pas Augustava tai su taimeriu. Ten kitokia sistema. Yra kolektorius, kraniukai :) Istraukem patys dumbla tai smarve buvo. Kazko jis neveike, nors ora pute. Teko kaimynui issikviesti Augusto vyrukus, tai tie viska isvale ir sureguliavo. Biski minusas gavosi :)

      Panaikinti
  4. Ačiū už naudingą info :)
    Dar yra http://www.svaiste.lt - biologinius gamina. Juos matėm Vilniaus parodoje. Na gana solidžiai atrodo, nors bandymų rezultatai rodo kiek mažesnį išvalymą.
    O kokius pasirinkai?
    Beje, savo blog'ą pasiūlyk čia įdėt: http://www.estatytojai.lt - daugiau žmonių pamatys ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Klaipedoje, parodos metu isigijau Feliksnavis irenginuka. Jei atvirai pradzioj buvau apsisprendes augusta, bet nugalejo keli mano atveju aktualus argumentai. Pas mane auksti gruntiniai, sudetingas montavimas. Augustui ręikalingas betoninis padas, tuo tarpu feliksnavis yra smailas ir ji galima sodinti tiesiai i grunta. Kai duobe bus pilna vandens tai zymiai lengviau turtu buti padaryt su feliksnaviu. Montuosim patys, todel dar pasikonsultaves su keliais zmonem pasirinkau butent juos. Dar kekk pats gamintojas akcentavo ale ju irenginio medziaga stiklo pluostas nebijo spaudimo kuris atsiras ileixinejant i duobe pilna vandens

      Panaikinti
    2. Pora žodžiu, kaip žmogaus, dirbančio šioje srityje.
      IN-DRÄN sistema niekam tinkama jau vien dėl, to kad sertifikatu nera. Norite imti irengini, kuris net neturi laboratoriniu bandymų rezultato? Neturi CE sertifikato, paremta viskas tik šnekomis. Priminsiu - Lietuvoje senai yra reikalavimas dėl 12566-3 normos, tad šis įrenginys oficialiai net negali būti įteisintas naujoje statyboje. Jis valo ko gero anaerobiniu bakterijų pagrindu, bet kas bus su gruntu po 5 metų? Reikės ji iškasti ir išvežti. O tai ne dumblas, jo nepriims, ši problema net neišspręsta. Ir kaži ar kam patiktų perspektyva dėl sklypo pakartotino kasinėjimo, ir plotas juk nemažas dėl šio sprendimo specifikos. Žodžiu nonsensas, bet jei Jums vien "skandinaviško" sąskambio pakanka pasitikėjimui - tada pirmyn :), auginkite medžius ir krūmus ant užteršto ploto.
      Feliksnavis, Augustas.. ir t.t. Visi jie privalo būti išlaikę testus ant sugniuždymo. Ir jie turi tuos sertifikatus, bei yra tai išbandę. Todėl nekorektiška pardavėjams aiškinti vieno ar kito įrenginio privalumus tuo požiūriu. Feliksnaviui taip pat reikalingas padas, nefantazuokite. paprasykite jų įrenginio oficialių instaliavimo instrukcijų. Jei to nera, tai jau saviveikla. Gal būt ji kels mažesnė jėga, bet vis tiek kels aukšto vandens lygio gruntuose, tad čia jau reikia žiūrėti koks lygis, bet jei duobe bus pilna vandens - tai jau rodo, kad inkaravimo įrenginiui būtinai reikės

      Panaikinti
  5. Septikus atmetei, pasirodė brangus aptarnavimas, manau dėl jų truputį klysti, kadangi tiek feliksnavio tiek augusto ir visų kitų aptarnavimas (kalbu apie normalų aptarnavimą o ne išsiurbimą) kainuoja apie 300Lt praktiškai kiekvienais metais. Kitas minusas - orapūtė, kainuoja elektra, membranos susidėvėjusios irgi kainą turi o jei ne pats keisi, tai sumelė susidarys, patikėk.
    Kas link Feliksnavio, tai jie yra klonas traidenio, tad kas tinka traideniui, tas tinka ir feliksnaviui.
    Dalius

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveikas. Seku tavo blogą, šaunuolis, puikiai tvarkaisi. Už kiek per parodą pavyko įsigyti įrenginį?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mhmm, senokai buvo, bet jei atmintis neapgauna ~3600Lt palikau. Kol kas viskas OK, esu patenkintas.

      Panaikinti
  7. Sveiki. Iš kaimynų, pažystamų sužinojau puikius įrenginių montuotojus http://www.kasmonta.eu/ Man pačiam šį įmonė montavo, gal kažkiek ir bgangiau, tačiau darbams duodami 10 metų garantija. Tiesa sakant kažkas su laidu oraputės po 2 metų naudojimo pasidarė, nebeveikė, tai atvažiavo virukai ir pakeitė. tikrai rekomenduočiau.
    10 iš 10 balų :D

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ar gali būti kad nuo skambino priemonių žūsta bakterijos?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. yra agresyviu priemoniu, pilnai imanomas variantas.

      Panaikinti