2017 m. birželio 1 d., ketvirtadienis

Šilumos siurbliai oras vanduo. Panasonic Aquarea T-CAP 9kW

Sveiki, Statytojai,

2 Sezonų šildymo palyginimai ČIA .

Bėga laikas, pamenu kai dar 2013m. pradėjau šia rašliava užsiiminėti, su nusistebėjimu skaitydavau kitus blogus ir mąstydavau, kaip jie tiek prirašo? Pažiūrėjau į savo temų sąrašą, ogi pats savim pasigrožėjau ir kaipgi aš čia tiek... :)

Šįkart apie katilinės modernizavimą ir šilumos siurblio oras - vanduo įrengimą.



Pradžiai gal kiek bendros informacijos ir istorijos.

Šildomo ploto 150m2; garažas+katilinė dar apie 30m2; Sienos 15cm neoporas; stogas 25cm vatos. Viduj palaikoma: 1a. grindinis -  21C ; 2a. radiatoriai - 19-20C

ČIA buvo postringavimų apie esamos katilinės darbą, juos gal dar reiktų papildyti šildymo sąnaudomis, kurios vidutiniškai sudarė ~600-700eur sezonui t.y. pradedant kūrenti apie 09 mėn. viduryje ir pabaigiant 05mėn. viduryje, baisu, turime beveik 8 mėnėsius trunkantį šildymo sezoną.

Ieškojimų ir svarstymų būtą įvairių, kaip ir pasiūlymų, teko kalbėti tiek apie DAIKIN, tiek apie NIBE ar SAMSUNG, kaimynas gyrė ir ROTEX. Senokai pildyta lentelė, ją įkelsiu, bet neprisiimu atsakomybės dėl duomenu teisingumo :) Gal kažkam pravers klaidžiam ieškojimų kelyje...



Apsistota ties PANASONIC SCX09H3E8/UX09HE8 modeliuku. Tvirtų argumentų kodėl jį pasirinkau neturiu, bet turbūt dėl informacijos gausos, jį pardavinėjančių atstovų profesionalaus bendravimo.

Pastarąjį taip pat siūlė ne viena įmonė, bet sukirtom rankas su BALTIC FROST, kol kas bendravimu ir atliktais darbais esu patenkintas, eigoje matysim, bet tikiu, kad atsiradus kažkokiems klausimams juos pavyks operatyviai išspręsti. Bendrauta su direktorium Andrius Milkeris: +370 677 55755.



Palyginimas, kurį gavau iš vieno Panasonic pardavėjo Lietuvoje :


Panasonic SXC09F3E5
Daikin ERLQ011CV
Nibe AMS10-12/ACVM270
Kai lauko temp. +7, ruošiamo vandens temp. +35
Galia (kw)
9
11,4
11,21
Naudingumo koeficientas (COP)
4,84
4,31
4,01
Maksimali vandens temp. (Co)
55
55
55
Kai lauko temp. -15 Ruošiamo vandens temp. +35
Galia (kw)
9
8,67
6,62
Naudingumo koeficientas (COP)
2,56
1,99
2,45
Maksimali vandens temp. (Co)
55
50
45
Kai lauko temp. -15, ruošiamo vandens temp. +45
Galia (kw)
9
7,78
5,95
Naudingumo koeficientas (COP)
2,09
1,63
1,78
Maksimali vandens temp. (Co)
55
50
45
Žiemiausia veikimo temp. Be El. teno
-27
-25
-20

Oficialaus Latvijos platintojo, per kurį kiek suprantu Panasonic'as plinta pabaltijo rinkoje info pateikiama ČIA , tiesa pas mane jau naujesnis modelis su H(vietoj F) raidele:

+7/+35 COP 4,84
+2/+35 COP 3,59
-7/+35 COP 2,85
-15/+35 COP 2,56, kažkaip abejoju ar prie -15C, su paduodama +35C temperatūra įmanoma apsisukt, gal jau naudojantys pakomentuos?? 





Dar LV atstovas pateikia įdomių, realiomis sąlygomis eksploatuojamų siurblių STATISTIKOS , čia ko gero geriausias, praktinis įvertinimas. 

Tiesa oficialiame popieriuje, rastame prie įrenginio instrukcijų, duomenimis prie -15C jau taip drąsiai nesižarstoma ir jie tiesiog nepateikti:   


Na, bet kaip suprantu oficialiai deklaruojama, jog viduje palaikant 20C temperatūrą, prie -10C, COP=2. Operation limit temperature = -10C, todėl atstovų palyginimu nebūčiau linkęs aklai pasitikėti. Tiesa čia, panašu, pateikiami kažkokie vidutiniai skaičiai, nes nenurodomos į grindis paduodamos temperatūros, bet tiesiog viduje palaikoma temperatūra.  

Tiek reklamos ir teorijos. Žiurėsim kas gausis praktikoj. Per vasarą išmoksim šildyti boilerį, žiemą bandysim sušildyt namą.

Modernizuotos sistemo brėžinukas atrodo taip:


Esmė ta, kad viskas liko kaip buvo, tik į akumuliacinę buvo įkirstas ŠS. KKK ir ŠS maitins akumuliacinę, o namas pagal poreikį iš jos pasiiminės šilumą. 1a. stovi termostatas, kuris pagal užduotą 21C temp. įjunginėja/atjunginėja iš akumuliacinės šilumą nuimantį siurblį.

Net nežinau kaip geriau, ar tokiu būdu nuiminėti šilumą, ar visgi paleisti namo siurblį suktis pastoviai. Laikas parodys.  

Pradiniame variante, sutarus dėl pardavimo buvo bandyta filosofuoti, kad ŠS integruoti į esamą 2*1kW gyvatukų boilerį, bet pakalbėjus su santechniku, jis įtikino, kad visgi paprasčiau bus pastatyti atskirą boilerį, nes saulės kontūras užpildytas antifrizu ir būtu buvę sudėtinga su skysčių atskyrimu. Abu boileriai buvo nuosekliai sujungti, tam, kad juose keistųsi vanduo, tuo pačiu vasarą nuo saulės prišildytas vanduo samatioku atsidurs ŠS boileryje ir tuo pačiu padės ŠS su vandens pašildymu. 

Tiesa, dar palikom atšakas šaldymo pravedimui, na, bet čia ateities projektas, kažkada, dar ne dabar. 


 Pirmoji BALTIC FROST brigada beveik visą dieną įrenginėjo freoninę dalį. Kaip tik atostogavau kelias dienas, tai pavyko nuosekliai įamžinti vykstančius darbus :)

Pakabinam vidinį bloką: 

Susirenkiam stovą:


Pasimatuojam kas gavosi: 





 Įėjimas į namą:




 Kol vyrukai darbavosi, sukosi užjungtas kompresoriukas, traukė iš sistemos orą, o šunėkas labai puikiai pailiustruoja, ką paprastas vartotojas jaučia, kai atidaromas laukinės dalies dangtis:




Atvedamas freoninės dalies vamzdis:




Vyrukai darbavosi dviese, kol vienas tvarkė laukinę dalį, kitas darbavosi ties vidine siurblio dalimi:




 Šią nuotrauką ikeliu, gal kam bus įdomu matyti dešinėje pusėje galimus įvairius sensorių ir pan. išplėtimo variantus:



Antroji brigada, tiksliau santechnikas darbavosi porą dienelių:



Kelias į akumuliacinę:


Į raizgalyna dėmesio nekreipiam, čia mano paties chaltūrkė t.y. automatika nuo saulės ir namų termostatas :) 


Viskas. Sistema pajungta. Pagaminom pirmuosius: 2,4kW šilumos boileriui. Boileriui berods 48C esam uždavę, kad reikia pakelti, tai prie ~+18C lauko temperatūros, COP=2.5, jei atvirai tikėjausi biški geresnio :)



Šį grafikėlį, matysim, teks su juo ko gero dar susidurt ne kartą, kol surasim aukso viduriuką, po pirmojo šildymo sezono bus galima pasidalinti rezultatais:


2017 10 16 Papildyta: yra vis klausiančių ar interneto platybėse abejojančių dėl kompresoriaus garso darbo metu, tai kiek leido mano telefono galimybės, bandau įkeltį šilumą šildymui gaminančio agregato video: 




O čia kažkurį rytą prigavau ruošiant karštą vandenį, garsas ir vibracija kiek didesni, bet normos ribose:




143 komentarai:

  1. Atsakymai
    1. Nea kkk pasiliko, nedrisau dar išsiskirti, stovi ir toliau garbingoj vietoj :)

      Panaikinti
  2. O ką reiškia "gyrė ir ROTEX"? :) Skaitant nuskambėjo tarsi toks truputį nustumptas į galiorką. Buvo pačio įvertintnat kaip nieko gero siurblys ar čia aš kabinėjuosi prie žodžių? :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Atrodo sekantį sezoną nusimato smagios lenktynės :)
    Užtenka ir 30-ies į grindis (galima ir mažiau) prie -20C lauko, tik pas mane biški smarkiau apšiltintas namas.
    Kodėl ES siurblio nesvarstėt? :) ten biški COP'ą geresnį deklaruoja. Nesenai buvo diegėjai pas mane atvykę, upgrade'ino elektroniką ir programą. Gaila tuo metu darbe buvau, tai naujienų galiu mažai pateikti :( Matyt sekantis sezonas parodys ka ten priupgrade'ino.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. buvau mates pas tave bloge, kad pasistatei tu ji, kaina AWH11-IFC-V5+ Oras/vanduo 11 kW, Inverteris, valcuojamas pajungimas,
      230V/1-f/16A irgi padoria Energysave buvo pasiule, bet pabijojau del aptarnavimo, nes jie Kaunieciai, tolokai, as Siluteje. Ieskojau su kuo kiek arciau butu galima susideti.

      Panaikinti
  4. Gali kreiptis jau del kompensavimo uz ŠS, dabar jau skaitosi kaip namo renovacija :)
    Kiek viso jau katiline (KKK+ŠS+saules kolektoriai + medziagos, darbai uz pajungima) ikainuota?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. o kur reikia kreiptis? savivaldybese tuos dalykus daro ar kazkokia atskira programa yra? Del islaidu, butu iskart geoterminis isejes :) bet va gyveni ir mokaisi, kai savu laiku nepradedi dometis..

      Panaikinti
    2. nes va cia radau: http://www.laaif.lt/lt/del-2017-m-kvietimo-fiziniams-asmenims-paramai-gauti-pagal-klimato-kaitos-specialiaja-programa/

      Kvietimas paramai gauti dėl fizinių asmenų vieno ar dviejų butų gyvenamųjų namų atnaujinimo (modernizavimo) šiemet nebus skelbiamas, kadangi ši priemonė 2017 m. nebus finansuojama.

      Panaikinti
    3. jo sitas laaif.lt. Dabar pas tave kaip ir namo modernizavimas gavosi. Popieriu, kvitu neismesk uz ŠS, medžiagas ir t.t. gal kitais metais programai tures pinigu tai kreipkis. Ten kai tik paskelbia reikia kuo greiciau pildyt paraiska, kas pirmesnis tas ir gauna :)

      Panaikinti
    4. atsakymas is biurokratu, po mano klausimo ar tikslinga man prasyti ismaldos:

      Ne netikslinga, nes išlaidos tinkamos tos, kurios patirtos praėjus 5 metams po statinio baigimo ir įregistravimo Registrų centre. Kadangi Jūsų namas priduotas 2016 m. Jūsų išlaidos nebus tinkamos finansuoti.

      Pagarbiai,
      Audrius Pranaitis
      Klimato kaitos programos projektų skyriaus vyriausiasis specialistas
      Tel. (8 5) 205 3195
      El. paštas a.pranaitis@laaif.lt

      Panaikinti
  5. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Planuoju tokį pat pirkti. Kaip su išorinio bloko garsu? kai ruošia karštą vandenį garsiai burzgia? planuoju statyti siurblį prie namo sienos 3.5 m nuo kaimynų tvoros ir 9 metrai nuo jų namo. Bijau, kad po to nereikėtų man tą agregatą kur nors kitur pernešti.. jeigu bus diskomfortas kaimynams dėl garso.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na yra tas burzgimas, bet tikrai ne toks, kad jis galetu sukelti kazkoki diskomforta tau ar tavo kaimynams, juo labiau kai atstumai tokie. Jei nepamirsiu, galesiu pabandyti irasyti ir papildyti si post'a.

      Panaikinti
  7. Kaip sekas naujam sezone? Viskas gerai? Kokiu minusu gal jau islindo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kol kas siurblys sukasi labai neblogai, buvo kilusi mintis, galbut pasidalinti pirmu 2men rezultatais, bet manau, kad palauksim kol bent ipuses sezonas ir sulauksim rimtesniu salciu :)


      Neturiu pasistates atskiro skaitiklio siurbliui, tad 100% tiksliai nepasakysiu kiek silumai+vandeniui gaminti subego kwh, nes nuimineju bendro skaitiklio duomenis. 10men VISO NAMO elektra - 650kwh*~0.11eur=71.5eur; 11men - 820kwh*~0.11eur~90eur; anksciau, ziemos sezonu,be silumos siurblio, uz elektra ~40eur mokedavau, tai kol kas sakyciau net labai neblogai, rezultatas mane labiau nei tenkina.

      Minusu kol kas nelabai, buvo ismete klaida, matyt kiek siuksliu is akumuliacines papuole, reikia filtra prasivalyti, statant santechnikas galejo pries siurbli dar koki filtriuka pastatyti, na bet cia smulkmena.

      P.S. Viduj palaikau ~21-21.4C, kadangi 2a. per ta pati siurbli sukasi radiatoriai, ten paprastai buna 1-1.5c vesiau.

      Panaikinti
    2. kažkoks palyginimas su mano geo ir sildomu 162m2 plotu:
      spali uz visa elektra 61€, lapkriti 68€. Prie -20 turetumem pamatyti didesni skirtuma. Niuniauskai, tik malkinio peciaus nejunk :)

      Panaikinti
    3. na iki kazkur 150eur bendros sumos dar kentesiu, jei prades sukti daugiau, teks pecka kurt :D
      Jei ilgiau papleskins -20C jauciu, kad galiu be peckos vienaip ar kitaip neissiverst, nes kol kurenau, katilinej ir garaze budavo visad silta, dabar jau matau, kad bus vėsiau. Vandens įvadai pareina į katilinę, tai užšalti ten nebus galima leisti. Matysim, gal nuo akumuliacines visgi nuostoliu uzteks ten susilt.

      Panaikinti
    4. O kokius skaicius rodo pats siurblis per spali ir lapkriti el. sanaudas ir COP tik sildymui. Nes pvz pas mane lapkricio vid. COP 5.5 - cia sildumui name palaikiau 18.5-19C. Pas mane siurblis toks pats kaip pas jus tik isorinis blokas "super quit" WH-UQ09HE8.

      Panaikinti
    5. Bendras COP'as berods siek tiek virs 4 buvo, jei gerai pamenu. paziuresiu veliau atskirai sildymo, atskirai boilerio, nes jis stipriai kerta per COP'a.

      Panaikinti
    6. Total COP: 11men - 4,2; 10men - 4,4
      Heat COP: 11men - 4,5; 10men - 4,7
      Tank COP: 11men - 2,5; 10men - 2,5

      Total consumption: 11men - 340kwh
      Heat consumption: 11men - 292kwh
      Tank consuption: 11men - 48kwh

      Panaikinti
    7. Pas mane prisuko 305kwh. Klausimas ar jis iskaiciuoja vidinio recirkuliacinio siurblio el. sunaudojima. Nes jeigu taip tada Jūsų sanaudos 340kwh × 0.11 = 37.4 € :)

      Panaikinti
    8. Ar jau gyvenat name? Kokia kvadratura sildot? Kokie siltalu storiai ant sienu, stogo, grindu, pamatu?

      Cia va tautieciai gan intensyviai diskustuoja ŠS temomis: https://www.supermama.lt/forumas/topic/1021201-aeroterminis-sildymas-3-oras-vanduo

      ir kazkuris is dalyviu, butent panasonicui turi pasistates atskira elektros skaitikli, tai pastebejo, kad faktines ir panasonic'o skaiciuojamos islaidos kiek skiriasi, tai visgi matyt, kad recirkuliacinio siurblio, kuris beje sukasi istisai, sanaudos neskaiciuojamos. Aisku tas recirkuliacinis islaidu turbut labai neisaugina, bet kokius 5Eur virsaus ko gero, kad reiktu uzmesti.

      Panaikinti
    9. Dar negyvename. Dabar vyksta vidines apdailos darbai.
      Dvejų aukštų 167m2 (160m2 šildomų grindų)
      Sienos Arko 24M + 25cm neoporas
      Stogas dvišlaitis - virš perdangos 40cm ekovata, iš apačios 5cm uždarų porų poliuretanas.
      Pamatas polinis, rostverkas šiltintas 20cm neoporų įgiliant 50cm žemiau rostverko.
      Po grindim 20cm EPS 100.

      Šildymą paleidom spalio pabaigoje.

      Panaikinti
    10. Gerokai siltesnis nei pas mane namukas: Arko 18cm + 15cm neoporas; stogas 25cm vatos; Grindys 20cm polistirolo; pamatas 10cm polistirolo

      Panaikinti
    11. Sveiki,
      kaip sekasi šildytis su t-cap'u? :)
      pas mane kol kas tokia statistika:
      gruodis 420 kw (viduje 19C)
      sausis iki dabar ~600kw (viduje 19,5 C ir pastoviai atidarytas langas)
      ir labai daug on/off'ų:
      Total ON time: 1034h
      OFF-ON counter: 485

      gaunasi, kad on/off kas ~2 valandas.

      Panaikinti
    12. na laukiu kol sausis baigsis, bus galima vidurziemo posta sumest :)

      Viduj ~21.2-21.4c laikau.

      12men visa namo elektra 1122kwh, siurblys 518kwh rode, tai skaityk ~600kwh kazkur sildymui. Bendros namo sanaudos isaugo del visokiu girliandu ir pan...
      01men bendro skaitiklio dar nenuemiau, bet siai dienai siurblys rodo 482kwh, tiesa, objektyvumo delei reiktu pasakyti, kad sausi, cia per salciausias dienas, kokis 5x, po puse pakuros kuriau pecka, nes nesildomas garazas, iki +5c nukrito temp., o per ten vandens ivadai pareina, tai reikejo biski susildyt, tuo paciu ir akumuliacine pasilo, siurbliui nebereikejo darbuotis :) Prie -5,-10 intervalo stebejau, apie 40kwh per para sukdavo, su ~2.5COP, tai labai sakyciau neblogai.

      Del ON/OFF pas mane rodo sitaip: OFF-ON counter = 700; Total ON time = 1215h, startavo siurblys 09/19 jei gerai pamenu:
      10men ON/OFF = 48
      11men ON/OFF= 266
      12men ON/OFF= 166
      01men ON/OFF = 113, menuo dar nesibaige, tai bus panasiai kaip 12men turbut

      Daznumas ziuriu pas mane dar didesnis. Cia gerai ar blogai velnias ji zino. Reiktu su kokiais protingais zmonem pakalbeti :) KRISK koks histerezes Delta nustatytas siurblyje? 11men pas mane ON/OFF stipriai didesnis, nes buvo gamyklinis delta berods 4C, pakoregavau i 5C, 12-01men daznumas sumazejo...

      Panaikinti
    13. Pas mane nuo paleidimo histerizes delta t nustatyta 5 C. Kaip invertoriui, manau per daug on/off'u, jis gi tureti moduliuoti savo galią... Manau, kad per galingus siurblius pasirinkom.

      Panaikinti
    14. Sveiki .kurioje meniu skiltyje rasti fa total cop,,sunaudojima ,dekui

      Panaikinti
  8. Sveiki, turiu klausima ar pas jus SS sujungtas su kambario termostatais?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ir taip ir ne :) Siurblys pajungtas į akumuliacinę talpa, joje palaiko temperatūrą pagal užduotą grafiką t.y. matuodamas grįžtamą. O namas šilumą iš akumuliacinės nusiiminėja pagal 1 aukšte stovintį kambario termostatą. Visam namui vienas termostatas, atskirai konturai nėra reguliuojami.

      Panaikinti
  9. Sveiki ,

    Žiūriu Panasonic neturi integruotos trieigės pavaros (berods Honeyvell, ar ji bent yra komplektacijoje ar reikia pirkti atskirai ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. as turejau nenaudojama ant saules kolektoriaus, tai panaudojau. Su kartu integruotu boileriu man rodos, kad turetu pavara buti komplektacijoje

      Panaikinti
    2. Turi integruojana trieigi, labai puikiai isistato į vidinį bloką. Tik jį reikia atskirai pirkti.

      Panaikinti
    3. Kokie vasario men rezultatai to Panasonic?

      Panaikinti
    4. Bendra elektra 973kwh, siurblys rodo 516kwh, bet per didziuosius salcius reikejo pasildyt garaza, tai suskaiciavau, apie 14 vakaru, po nepilna pakura kurenosi pecka. Be peckos manau apie 500kwh butu virsaus prisuke. Viskas labai neblogai.

      Panaikinti
    5. Sveiki .kur rasti ra total consmption grafika,dekui

      Panaikinti
  10. AR esate patenkintas savo irenginiu Panasonic? Ar rinktumetes dabar jau kita irenginy ar manote kad jis pasiteisines jums? As pats dar neapsisprendes koki sildymo buda pasirinkti, bet labai linkstu prie oras-vanduo, todel domina sildymo kastai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jo, viskas gerai. Antra karta rinkciaus ko gero taip pat.

      Panaikinti
  11. Kiek matau ,kad nera pas jus ant grįžtamo ,bent grubaus valymo filtro ?

    AtsakytiPanaikinti
  12. aha, sito neuzdejo, jau buvo ismete klaida, kad filtra reikia valyt. Sezonas baigsis, reiks ziuret.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Butinai isidekit ,bent grubaus valymo filtra.Pas jus yra lyd ir metalo sistemoje kartu su akumulacine ir kieto kuro katilu . As isidejes net magnetini purvo seperatoriu ,tai patikekit kiek gerio prigaudau, kai valysiu pafilmuosiu ir imsiu jei indomu .
    http://www.part.lt/img/8669ca28163722bebb0cc9f94a3038f3426.jpg

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai gi grubaus valymo filtras yra bloke vidiniame integruotas su armatura

      Panaikinti
  15. Dar pas jus turetu buti kalnas ledo po SS netoli apacios ant trinkeliu jei nepakisinejate kokios nors talpos ...
    Kaip sprendziate problema ...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. niekaip nesprendziu :) per gan dideli plota tas ledas pasiskirste, kazkaip virsun labai neaugo, tai nieko ir nedariau

      Panaikinti
  16. Sveiki,

    Seku jūsų Blogą jau senokai. Norėjau pasiteirauti Jūsų - koks buvo šilumos siurblio elektros suvartojimas ir kiti parametrai kaip COP 2018 m. Vasario mėnesį ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nepamenu dabar, bet panasiai kaip ir sausi, viskas proto ribose. uz poros savaiciu turetu pilnai baigtis sildymo sezonas, brukstelsiu atskira post'a apie viso sezono islaidas. Bet realiai jau matau, bus iseje pigiau nei su KKK.

      Panaikinti
    2. Bendra namo elektra uz vasari buvo 973kwh, jei kokius 400kwh atmesti buities reikmem, tai siurblys bus sunaudojes apie 600kwh. Pecka vasarį kurenosi 15 vakaru, uzkraudavo apie 1/2 akumuliacines. Sakykim, jei peckos nebutu, dar tebunie prisidetu kokie 500kwh elektros sanaudu. Labai neblogai.

      Panaikinti
  17. Smagu girdeti ,kad preliminarus rezultatai kalbantys uz save .
    Sunku visiems patiketi .kad taip yra ,bet kai pabando ant savo kailio , sutikus linguoja galva ir porina ,, aha sunku buvo patiketi blin'' .
    O jei dar siltesnis namas ...
    Sekmes

    AtsakytiPanaikinti
  18. Išvaliau purvo seperatorių https://youtu.be/jQpnz9RiDh8

    AtsakytiPanaikinti
  19. oho, vaizdelis ne koks. Pasibaigs sildymo sezonas, reikes butinai bet grubu valyma konstruotis. Ten paciam panasonice filtras yra, reikes atsisukti pasiziureti kas ten jame dar darosi.

    AtsakytiPanaikinti
  20. Pasireklamuosiu :) jei blogo autorius nieko prieš (trinkit lauk jeigu ka )
    https://www.facebook.com/ps.silumossiurbliai/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Reklamuokis, bet i niuniauskas@gmail.com atsiusk pasiulyma normaliam fancoilui, kuri butu galima prie siurblio pajungti saldymui, apie 20m2 kambariui. Aišku kaina turi būti irgi teisinga 😀

      Panaikinti
  21. Sveiki visi.Patarkite,ar verta įsirengti siurblį oras-vanduo.Namas 1987 m.taip kaip pastatytas toks ir yra.Tik langai pakeisti.Kurename anglimis,su 4 tonomis ir 10 m.malkų šilta.,namas 250 m2.

    AtsakytiPanaikinti
  22. Sveiki, smagu matyti rezultatus. Sprendžiu ir aš dilema dėl oras vanduo, nežinau ką pasirinkti. Renkuosi tarp identiško Panasonic modelio, (silent) išorinis, ir atskiru boileriu, Daikin Altherna 3 su atskiru boileriu. Daikin ir Panasonic visumoj kaina gautisu +- tokia pati. Arba ES 11kw 5+ su integruotu boileriu. ES kaina gaunasi geriausia, o ir deklaruojami COP ir tt. visai patraukliai atrodo. Žodžiu dilema. Patarkit ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Visi trys pasirinkimai mano akimis būtų teisingi ir kuo puikiausiai tarnaus. Va dar būtų įdomu Daikin'o atnaujinto modelio parametrus pastudijuoti ir sužinoti ką jie ten atnaujino. Antra vertus nemažiau svarbus faktorius yra aptarnavimas ir jo kokybė. Todėl siūlyčiau atkreipti dėmesio ir į tai.

      Blogerių bendruomenėje, bandyk paklausinėti turinčius Daikina: http://statausodyba.blogspot.com/search/label/%C5%A0ildymas

      arba ES: http://namaspriesaltojoupelio.blogspot.com/2017/02/

      Panaikinti
    2. Namas prie šaltojo upelio truputi mažai info pateikia...Iš panasoniku dar gera kaina siūlo kintančios srovės 9kw su integruotu boileriu, kaina beveik gaunasi kaip ES gaminio.

      Panaikinti
    3. tai rasyk jam, klausk, atsakys manau. Neziurek aklai tik i kaina. Domekis serviso, garantijos salygomis. Ziurek, kad nebutu is toli, nes nutikus bedai, gali tekti palaukti ar isvis nepavykti prisisaukti :)

      Panaikinti
  23. Sveiki gal kas gali padeti su panasonic t cap suprogramavimu.Is anksto dekoju.

    AtsakytiPanaikinti
  24. Pas mane panasonikas t cop dvieju konturu.temperaturos daviklis valdymo pultely stovi kambary.pirmame aukste grindinis antrame radijatoriai sistemoje laiko pastovei apie 30 laipsniu temperatura .bet kai kambary ten kur stovi daviklis as noriu pakelt kambario temperatura tai tik gal po koio pusvalandio paleidze y grindini karstesny vandeny.Gal kas turit jau susimontave panasonik t cap dvieju konturu kad galima butu tiek radiatorius tiek grindini.Dekoju is ankso.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. o kas tau patare, kad siurbli reikia valdyti pagal vidaus temperatura? ir kodel?
      Pagal aprasyma, tai viskas OK, taip ir turi buti, tu pakeli temperatura sakykim 4 laipsniais, siurblys mato koks vanduo grizta is tavo sistemos ir palaipsniui pradeda gaminti siluma t.y kelti paduodamo i sistema temperatura. Gal sistemoje daug vandens? sunku kazka komentuoti nezinant kas per sistema.

      Panaikinti
  25. Sveiki pons niuniauskai gal galetumei atsiusti i mano el.pasta mariokas77@gmail.com savo tel.nr. noreciau pasikonsultuoti del Panasonic Aquarea T-CAP 9kW.nes pas mane toks pats variantas kaip ir pas tave Šildomo ploto 150m2;Sienos 15cm neoporas; stogas 25cm vatos. 1a.grindinis;2a. radiatoriai.Dekoju is anksto.

    AtsakytiPanaikinti
  26. Sveiki Niuniauskai, pas mus toks pat SS kaip ir pas jus, tačiau labai didelis on/off'u skaičius - 1339 o total ON - 447h. Namas keraterm 25cm, polistirolas 25 cm, stogas 40 cm vata, pamatas ir grindys 20cm polistirolas. Gal turėtumėt patarimų kaip sumažinti on/off'u skaičiu. Gal reiktų kazkaip ta paduodamo konturo grafikeli pasikoreguot?
    Dėkui už nuomonę. Giedrius
    giedriaus_pastas@yahoo.com

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ka pajunge meistreliai sako? Kiek vidutiniskai per menesi dabar on/off gaunasi? Kokia kvadratura sildot? Kokio galingumo siurblys? Sildo tik grindis? Pajungtas tiesiai i grindu kolektorius per viena kontura? Koks delta nustatytas?

      Panaikinti
  27. Siurblys šitas - Panasonic Aquarea T-CAP 9 kW WH-SXC09H3E8/WHUX09HE8. Namas 143m2, vieno aukšto, bet realiai šildoma gal kokie 100m2 (miegamieji nešildomi) Dabar kai vėsiau, šiek tiek mažėja on/off'u, tikriausiai kolektorinėje pavaros dažniau būna atidarytos. Name tik grindinis šildymas, radiatorių nėra. Šildymo delta- 7 laipsniai. Vakar šiek tiek paspaudinėjau compensation curve (pagal jūsų įdėtas foto) (y ašis 34-26 laipsniai; x ašis -15-15 laipsnių). Gal reiktų kažkaip su ta compensation curve pažaisti dar?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kam toki galinga statei ir dar su pavarom kolektoriai. Pagal tavo namo aprasyma turetum link A+ klases traukti, tai per galinga gerokai pasistates turi, butu uzteke ir 5kw per akis manau. Cia viena is priezasciu dazno junginejimosi. Antra priezastis gali buti ir pavaru darinejimasis, klaidu nemeto? Uzsidaro pavaros, jis isijungia, greitai susikelia temperatura ir vel jungiasi lauk. Tavo atveju, 200-300L buferine talpa manau privaloma.

      Pas mane atvirksciai. Siemet dar neikertu darbo rezimo, nuo akumuliacines perjungiau tiesiai i grindis+radiatoriai, tai siurblys sukasi praktiskai istisai, ziuresim po lapkricio su sanaudom ir on-off skaiciais kas bus.

      Panaikinti
  28. net nezinau kodel, visi pardavejai gasdino kad 5 kw gali neuztekt. siaip dabar jau panaseja kad gal ir gerai, on offu mazeja,daugiau dirba non stop. Kokius parametrus jus isivede i heatin compensation curve?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dabar kai tiesiai i sistema padavima persidariau, tai kol kas dar zaidziu su kreive, neina pagauti norimos 22C viduje temperaturos, arba 21C biski vesoka arba 23C jau per silta. Siuo metu turiu nustates -15C/32C; +15/25C, Delta - 5C; ryte rode 22.6C viduj; P.S. Pacio kreives kas kart redaguoti nebutina, paneleje kur temperatura rodo i virsu/apacia spaudineji, atitinkamai po +1C/-1C prideda atima.

      Panaikinti
  29. Niuniauskai, gal bandet nustatyti direct temperature(be to grafikelio)? kokiu principu jis tada dirbs?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ne, nebandziau su direct eksperimentuot. Na pas tave namas biski siltesnis, turi ieskot savo rezimo.

      Panaikinti
  30. Niuniauskai o kaip su cop'u reikalai? Man atrodo, kad pas mus mazokai nuo deklaruojamo.pvz vakar dienos sildymui tik 2.9,nors prie 2 deklaruoja jie 3.59 cop'a. Atsiprasau, gal kvaili klausimai, taciau cia pirma ziema kai turim toki daikta.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. viskas OK. Gerai kai yra su kuo pasibedavot :) Siandien sildymo COP=2.8; anksciau sia savaite rode ivairiai nuo 3.1 iki 4.2; Bendras menesio 4.3. Normos ribose man rodos.

      Panaikinti
  31. Sveiki, sia vasara pasistatem kaip Jusu ss, vidinis blokas pakankamai garsiai dirba, radiatoriai taip pat skleidzia garsa, ar pas jus yra kokie garsai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na vidinis blokas pas mane dirba kaip saldytuvas, garsas beveik negirdimas. Sistemoje taip pat jokiu pasaliniu garsu nera. Kokio pobudzio tas garsas pas jus? Koki slegi sistemoje rodo manometras ant vidinio bloko?

      Panaikinti
  32. Pas mus nuo pastatymo radiatoriai svokscia, pakankamai garsiai netgi, vidinis blokas yra sklepe gal del to garsiau dirba, tikrai ne kaip saldytuvas, manometras rodo 0,8. Galeciau padaryti irasa ir atsiusti el pastu. Mano li.jasinskiene@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 0,8 kiek mazokai, bandykit pakelti slegi iki bent 1,5bar, gal netycia pasitaisys. O radiatoriai naujo tipo, skardiniai? Nesu as santechnikos specialistas, vargu ar net isgirdes kuom padesiu. Bet idomu isgirst ta jusu svokstima. Pafilmuokit ir kaip pats vidinis blokas dirba. Ka siurbli state veikejai sneka?

      Panaikinti
  33. Siandien kaip tik skambinau paklausti ar taip normalu, pokalbio metu viska sutvarkem 😁 jis diktavo ka daryti as suspaudziau ir blokas dirba tyliai ir svokstimo radiatoriuose nebera. Mes su vyru galvojom kad kitaip ir negali buti, taip jis veikia, kol draugai nepasistate ir pas juos tylu 😊 pamoka kad reikia skambinti ir klausti 🤭

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sudominot :) pasidalinkit patirtim, gal kazkam pravers. Kokiu nustatymus koregavot?

      Panaikinti
  34. Pirmiausia patikrino visus cap ir kitus rodmenis, paklausinejo ar silumos pakanka, as buvau pasisidinusi temperatura nes megstam siluma. Namuose apie 24-25 silumos 😂 tai vat, lapkricio cap 3,9, spalio 3,8, nezinau ar labai gerai ar ne 😊 pakele temperatura 5 laipsniais, o lauko nuo 15 iki 10 sumazino ir nustate tylu rezima 😁🎉 radiatoriai tylus, vidinis blokas taip pat. Sake jei per salcius bus salta isjungti tylu rezima. Tada ir viskas 😁 labai dziaugiuosi nes galiu bet kada padskambinti firmos savininkui ir bus padeta 😆

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai jums burzge vidinis blokas ar laukinis? Nes pagal tai ka nupasakojot, jis koregavo laukinio bloko darbo rezima. Tas tylusis rezimas, cia elementarus programinis siurblio galios apribojimas, vartotoju akiu dumimas, panasonic "dyzelgeito" gudrybes.

      Panaikinti
  35. Vidinis blokas. Bet po siu patvarkymu visi burzgimai nustojo o namuose taip pat silta 😊

    AtsakytiPanaikinti
  36. Sveiki Niuniauskai, dar vienas klausimas. Ar verta išorės bloką apsaugoti nuo vėjo/kritulių, t.y. įrengti stogelį ar sienelę nuo vėjo ir pan.? Gal žinosite ką nors šiuo klausimu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nejuokaukit, o kam? Lauko blokai pritaikyti dirbti lauko salygomis. Max kuom reikia pasirupinti, jei nenorit tureti balu ir ledo kalnu - tai drenazas.

      Panaikinti
  37. Sveiki,
    Kaip manot teno aktyvavimas yra gerai ar galima be jo? Pas mane panasonikas 7kw su boileriu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nežinau jei atvirai, forumuose kolektyvas diskutuoja, kad galima gyventi ir be jo, santechnikai šaukia, kad jo reikia, tam gamintojas ir numatė jo veikimo sąlygas. Negaliu pasakyti :) Turiu pas save jo jungimąsį padaręs prie -10C, tai per metus keletą valandų jis tesijungia, per didžiuosius šalčius. Matyt nėra jis labai didelis blogis.

      Panaikinti
    2. Viskas priklauso nuo namo siltumo ir ar teisingai parinkta galia.
      Visi Panasonicai isskyrus T-Cap naudoja tena atitripinimo metu jeigu gryztamo termofikato temperatura zemiau uz 27C. Per service meniu galima atjungti, bet tada prie didesnio minuso gali nepakakti galios jeigu netinkamai parinkta galia. Nera tas Panasonicas toks geras kaip visi bando parodyti, Daikinas visa galva auksciau. Tiesa, sanaudas ir COP rodo pagrazintas, nes nelabai ten kalibruoja temperaturos davikliu, bei ju rezoliucija per maza :)

      Panaikinti
    3. O T-Cap'as prie kiek jungia tenus? Na matai, pradetum glamzyti Daikin'a, tiek kiek Panasonic'a kankini, matyt ir Daikinui prikapstytum bedu. Siaip sukasi tas panasonic'as, jei negaudant kwh iki negalejimo, sanaudos mane pilnai tenkina. 2018 12 men viso namo elektra 1100kwh, labai neblogai. Labiau bus idomu ilgo laiko begyje paziureti kiek iranga tarnaus ir idejimai laukia.

      Panaikinti
    4. T-Capas atitirpinimui nejungia, nebent gryztamas butu kokiu 15C. Prie kokiu -25C gal ir jugtu jeigu galios nepakaktu pasiektu uzduotos padavimo temperaturos.

      Panaikinti
  38. Pakartosiu ka rasiau anskciau:
    pultelio negali naudoti kaip patalpos termostato del per
    dideles histerizes kuri nereguliuojama. Isjungus/ijungus siurbli
    jis pradeda dirbti didele galia, t. y. "pameta" pries tai turetas
    reiksmes. Reikia laiko jog vel nusimazintu galia iki optimalios
    palaikyti uzduota temperatura pagal kreive. Karts nuo karto
    idomus darbo algoritmas po defrosto, t. y. neoptimalus ir
    "paspartina" kito defrosto cikla. Visuose ne T-Cap modeliuose
    atitirpinimo metu bus naudojamas tenas jeigu gryztama zemiau 27C.
    Kas netinkama siltiems namams. Norint to isvengti reikia per
    servise meniu isjungti, bet tada nebus antilegioneles apsaugos
    jeigu neturesit isorinio teno boileryje, jeigu blogai parinkta
    siurblio galia gali buti bedu prie - 15/-20C palaikyti norima
    temperatura name.
    Cloud priedelio negalima integruoti i jokias namu automatizavimo
    sistemas.
    Tokios infos joks pardavejas jums neduos, cia tokia info is mano
    daromo monitoringo :)
    Siai dienai ziureciau i Daikina, daugiau nustatymu ir galimybiu.
    Kiek lyginau ir Copas geresnis pas Daikina.

    AtsakytiPanaikinti
  39. Apie kurią daikin seriją kalbi? Altherma ar Altherma 3? Pats turiu erlq14cw su 260 DHW vidiniu bloku.
    Maniškis irgi jungia teną, jei grįžtamo vandens temp žemesnė nei 25 laipsniai. Buvau jį išjungęs, ŠS dirba pagal kamabrio termostatą ir kai naktį atvėso, grįžtamas nukrito iki 24, kadangi teną jungti uždrausta ŠS naktį miegojo ir neketino jungtis :) gerai kad buvau namie, kitu atveju be pavasario ŠS būtų nestartavęs:) Kad dėl COP maniškis 400v todėl neturėjo el skaitikio, rode tik pagaminta energiją. Šiam mėnesiui pastačiau skaitliuką, tao kolkas darbe stovintis Panasonic'as stirpiai laimi.. Na nebent jo rodomi kw ištikrųjų netokie tikslūs kaip iįorinio el skaitiklio :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Panasonikas bent ne t-capai meluoja su el. vartojimu apie 30-40proc., jeigu susikalibruoji paduodamo ir gryztamo termofikato temperaturas, tai gaminama silumos energija dar gerai rodo. As kalbejau apie Daikin 3

      Panaikinti
  40. O kaip elektros trikdžiai? Tarkim koks medis kur ant laidų nukrito ir... šali. O dar jei rusas ateis :). Baugu pasikliauti vien kabeliu.
    Kaip kovojate su šiomis baimėmis?
    Nes apart informacijos stokos nete neramina tik ši priklausomybė.
    Beje, didelis dekui už šį bloga. Lenkiu galva.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rusai puola trikdziu atsikratysite iskart, kai isjungsite televizoriu ir nustosite skaityti delfiaryti ir kitus shudportalius, tai cia paprasciau. O del medziu, tai kiek kartu jis buvo pas jus ar kaimyna nukrites? Tiesa, jei atmintis neapgauna, ESO per berods para privalo bet kuriam vartotojui atsatatyti elektros tiekima.

      Panaikinti
  41. Labas, gal galetumet man nieko nesuprantanciam paaiskinti kokia reiksme turi skaiciukai kreiveje (pultelio nuotrauka) sone 40 ir 28 ir apacioje -15 ir 15. Gal patarsite kokie geriausi nustatymai turetu buti. Visa sezona nieko nedaraiu po pastaymo buvau patenkintas, bet praesusia savaite iskele pulteli ant sienos ir kazka nureguliavo. sako pasireguliuok, bet as nelabai suprantu ka reguliouti, ka didinti, ka mazinti. Laukiu Jusu patarimo. Skaleje visada laikau +5, tik rusejo men buvau sumazines iki +1.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O tai kas blogai, kad atsirado poreikis kazka koreguoti ir nebeuztenka su +5 ir +1?

      Horizontaleje yra lauko temperaturu skale, o vertikaleje ternofikato temperaturos, t.y temp kurias siurblys atiduoda i grindis. Kuo salciau lauke, tuo siltesni vandeni siurblys paduoda i grindis.
      Jei iskele dacika, gali buti, kad jis dabar dirba ne pagal griztamo vandens temp, o pagal vidaus temperatura.

      Panaikinti
  42. Labai ačiū gerb. niuniauskui už patarimus šiemet noriu pasistatyti Oras vanduo siurblį gyvenu senos statybos renovuotame name su 120m kv.Buvo atvažiavęs BAltic frost atstovas ir patarė lygiai tokį patį šilumos siurblį kaip ir jūsų tik klausimas kokį su integruotu arba be broilerių.


    name

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na čia jau paciam spręsti, jei senasis boileris dar gyvas, galima juo ir toliau sėkmingai naudotis, o prie siurblio pasilikti atšakas ateičiai.

      Panaikinti
    2. sveiki kiek jusu panasonikas prisuko kilovatu uz praeita men ,man remko 9 kv prisuko 700kw namas negyvenamas tik sildymas ir vanduo as manau daug

      Panaikinti
    3. 02men gan šiltas siemet buvo, viso namo elektra 963kwh, tai siurblys bus kokius ~600kwh manau prisukes. Nežinau koks ten tavo namas, bet gali buti.

      Panaikinti
    4. pas jus 180kv kaip suprantu pasmane sildomo tik 120kw namas naujos statybos

      Panaikinti
    5. ~150m2 sildomo ploto pas mane. Na jei tavo namukas A/A+ klases, negyvenamas, tai 700kwh manau kiek daugokai, nebent viduj kokius +25 palaikai. Na daug variantu imanomu, kalbink staciusius specialistus arba pats bandyk zaisti su darbo rezimais ir eksperimentuoti.

      Panaikinti
    6. kaimyno namas tokia panasi kv , jo panasonic suvalge 325 kvw,stebim pastoviai jo ir mano buna perpus, vasara mano 10 e daugiau visalaik ,pardavejai sako viskas cia gerai,su rezimais isbandyta viskas,nieks nebepadeda mano namas b klase jo irgi ,manau keisti y panasonic.

      Panaikinti
    7. o kaip jus stebit? Panasonico parodymus lyginat su Remko parodymais ar abiem siurbliam turit atskirus skaitiklius ant ivado? Jei pasikliaujat vien siurbliu vidiniai parodymais, forumuose diskutuojama, kad Panasonicai, net iki 30% savo parodymus pagrazina, todel siulau nieko neskubet keisti, o palaukti, kol pradesit gyventi. Kita vertus, net jei remko sanaudos ir didesnes, sakykim kokiais 300eur sezonui, o papildoma investicija statant nauja siurbli kokie 6000eur, tai 6000/300, skirtumas jums atsipirks per 20m, ar tikrai verta?

      Panaikinti
    8. manau tas panasonic nemeluoja jo panasonic ne t-cap parodymai tokie 610kw bendras 105 kw rekupas,325 surblio parodymas ,taigi lieka 180 kw ,draugas taip pat kuris kurenasi su dyzeliu 3 seimos nariai sudegino elektros 190 kw , dar tarifas jo vienos zon,mano 2 zonu jo 0.130 mano gaunasi 0,122 skirtumas jauciasi,pardavejas sake pabandys vokieciu uzklaust kas gali but ne taip?o del investiciju tai t -cap dabar 4250 bi bloc 3800 be boileriu

      Panaikinti
    9. Kad supermamose butent apie NE t-cap modeliu melagystes ir ejo kalba. Na bet tebunie, jog nemeluoja. Tu sakai siurblys pas tave apie 700kwh prisuko, tai skirtumas su kaimynu 400kwh/men sakykim *7men sildymo, ciau jau su riebu uzmetimu 2800kwh per sezona * 0,122e t.y. 341.6eur per sezona tau kainuos brangiau. Panasonicas 3800+500 aprisimas~4300eur /341.6e =~13metu atsipirkimas. Nebeskaiciuok tu kwh ir nusiramink, po 10m uzlinks tavo Remko ir pasistatysi nauja, gal ir technologijos tam laikui jau bus pasikeitusios. Geriau kaip ir rasai, kartu su pardaveju pabandykit paieskot galimu gedimu, o gal kokiu softiskai koreguojamu darbo rezimu, gal tenas daug suvalgo...

      Panaikinti
    10. dar pridek po 10e 6men nes toks skirtumas viasalaik,tai butu 400 per sezona po to dar elektra brangs kiekvienais metais ,o 10 metu gali ir nebedatraukt

      Panaikinti
  43. Sveiki,

    Labai domina sildymas oras vanduo. Ar butu imanoma su Jumis pasikonsultuoti gyvai telefonu, juolab, kad jusu namas yra labai panasus i mano statoma (tiek klase, tiek kvadratura ir sildymo budu) ir noreciau gauti informacijos is Jusu, nes snekant su pardavejais panasu kad eikvosiu dideles energijos sanaudas. Jei butu tokia galimybe, gal galetumete duoti kontaktini numeri Justasd21@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  44. Labas. Atėjo laikas ir man statyti oras -vanduo. Neapsisprendžiu dėl panasonc 9 kw tcap. Šildomas plotas 180 m2, namas atitinka A+klasę. Pardavėjas sako kad galia bus perteklinė, bet manę neramina ,kad prie tarkim -20 kitų modelių stipriai krenta galia.

    AtsakytiPanaikinti
  45. Laba diena pas mane panasonic 12kw.problema su karštu vandeniu ir silums nejaučiu namie. Nors rodo kad temp. 24 o grindis šaltos. Atsiųskite savo tel. nr kestutis3steponavicius@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  46. Sveiki visi abejojantys
    Namo ekspluatacija jau dvi žiemos.
    Grindinis šildymas,izoliacija 15cm,polistirolas.
    Sienos 1,5 silikatine plyta,vidus tinkuota,isore 15cm neoporas su apdaila,cokolis 10cm stiroduro i gyli 0,5m.Naudingas plotas 145m.Septyni konturai.Salonas ir virtuve bendri-trys konturai,tamburas,trys kambariai,vonia.Siurblys Panasonic Aquaera 7kw oras-vanduo su integruotu boileriu.Ziemos metu veikia virtuves,vienas saliono tamburo,vonios.Kiti uzsukti,nes silumos uztenka.Laikau 23 laipsnius patalpoje.Sunaudojimas ziema 300-350kw.Visa namo elektra per metus isdescius menesiais 80 euru i menesi.Daug buitines technikos trys saldytuvai,saldiklis ir visa kita-netaupom.
    Reziume-tik toks variantas,o galingumas galejo buti ir mazesnis.

    AtsakytiPanaikinti
  47. Sveiki.
    Namas A+ klases, šildomas plotas apie 130 kvm atmetus garažą.
    Šilumos siurblys Panasonic 9kW T-CAP.
    Sistma gan paprasta šilumos siurblys tiekia šilumą į grindinį šildymą bei ruošia karšta vandenį (oileris 196L).
    Prašau patarkite ar atsakykite į kelis klausimus:
    1. Kaip pas jus su kartšto vandens palaikymu boileryje. Nustatyta užduotis 65 degC, tačiau max 56 degC pakelia. Kitas niuansas, kad pradeda kelti temperatūrą boileryje kai vandens temperatūra nukrenta gan žemai 35 degC. Ar yra galimybė kad vandesn tenperatūra būtū palaikoma apie 50-55 degC. Iš boilerio taip pat pradeda karsta vanduo būti su blogi kvapu ir įtarimas yra kad vandens temperatūra nukrenta gan žemai ir pradeda atsirasti bakterijų.

    2. Gal žinote koks yra reikalingas minimalus vandens srautas į grindis? Nes bandant pareguliuoti temperatūra būna kad meta klaidą del per mažo srauto. Kolkas šildymo kontūrai yra be pavarų, tačiau galvoju kaip bus su tuo minimaliu srautu jei pavars sudėsiu. Gal turite koki sprendimą padarę automatiniam temperaturos palaikymui atsikuose kambariuose?

    3. Ar grindinis šildymas nekelia papildomo triukšmo? Visiems sugulus girdisi gan stipriai kai cirkuliuoja vanduo grindyse.

    Ačiū iš anksto už patarimus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 1. Pas mane boileris ruošia max 48C temnperatūrą, bei 1x savaitėje ją pasikelia iki berods 60C, ale legionelėms naikinti.
      - Nukrenta tiek žemai, įtariu dėl nustatyto riboto laiko vandens ruošimui, nustatymuose jis koreguojamas, reiktų nustatyti, kad bent 3h galėtų siurblys vandens ruošimo režimu dirbti, ypač jei vandens poreikis didelis.
      - Dabar mintinai nepamenu, bet gal ir delta atskirai karštam vandeniui reguliuojasi ir itin didelė reikšmė pas jus užduota?

      2. Skaitykite instrukcijoje, ten šita informacija tikrai pateikta. Jei jau dabar turite problemų su srautu, tai su pavaromis jos tik paaštrės. Asmeniškai skeptiškai žiūriu į kiekvieno kambario temperatūros reguliavimą, tinkamai susireguliavus siurblio darbą, jo papraščiausiai nėra. Srauto problemos sprendžiamos su papildoma, nedidele buferine talpa.

      3. Ne, grindinis triukšmo kelti neturėtų, galbūt iš čia ir kyla jūsų srauto problemos, reiktų ieškoti triukšmo priežasčių.

      Panaikinti
    2. Ačiū už atsakymus.

      O pas jus nera blogo karšto vandens kvapo?
      Beje gal galite pažiūrėti ką rodo manometras ant vidinio bloko kai ŠS dirba į šildymo kontūra? Pas mane nukrenta į 0 bar kažkur, ar taip ir turi būti?
      Beje kokia kreivė realizuota pas jus? Pas mane lyg nustatyt, kad dirba ne pagal kreive. Kuris režimas įdomu geriau?

      Panaikinti
    3. Dar klausimą turiu dėl sterilizacijos. Sukonfigūravau, kad darytuų sterilizacija tam tikrom dienom ir atitinkamu laiku, tačiau nepastebėjau kad būten tuo momentu kai turi vykti sterilizacija būtų užkeliama temperatūra boileryje.

      Panaikinti
    4. 1) Blogas kvapas paprastai būna susijęs su gręžinio vandeniu t.y. geležies perteklius, jei kiaušiniais smirda - sieros perteklius. Ar tyrėte vandenį? Galimai be filtrų neišsiversite.

      2) Koks sistemos slėgis, kai siurblys nedirba? Ar ji tinkamai nuorinta? Ar stovi automatiniai nuorintuvai? Pas mane apie 1,5Bar, kai siurblys startuoja, būna iki 0,8-1 Bar pakrenta slėgis. 0 Bar vienareikšmiškai būti negali, iš čia ko gero ir jūsų srauto klaidos.

      3) Su sterilizacija, vėlgi, ar ieškojote parametruose kiek laiko parametruose leidžiama siurbliui dirbti karšto vandens ruošimo režimu?

      Panaikinti
  48. Sveiki Gerbiamas Niuniauskai,norejau Jusu paklausti kaip silumos siurblys save parode 20-21 metu ziema nes tikrai buvo ganetinai salta ziema ir ar liko is silumos siurblio COP,o kas nors ar salta ziema oras vanduo SS nevirsta kone elektriniu sildimu,Aciu ?????

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, deja, bet neatsakysiu 😁 turėjau apie 15m3 malkų, stovinčių gal jau trys metai, tai nusprendžiau tą žiemą jas sudeginti, kad atsilaisvinti vietos, užteko beveik visai žiemai, statistikos neturiu 😁 bet tikiu, kad viskas būtų buvę gerai.

      Panaikinti
  49. Sveiki Gerbiamas Niuniauskai. Noreciau Jusu patarimo kokio gamintojo ir kokio galingumo Silumos siurbli pasirinkti nes namas B klases labai panasus i Jusu 185kv.m sildomo ploto. Pardavejai kaip susitare siulo man oras/vanduo 12/14 kW o Jusu 9 kW Panasonic pilnai aptarnauja nama be dideliu nuostuoliu del tenu. Dar vienas aspektas, kad daug super siltu namu typo A/A+/A++ silumos siurbliai per sezona turi po 1000/2000 kompresoriaus ON/OFF o tai kiek zinau peilis silumos siurbliui ir jo tarnavimo laikas gali pasibaigti neuzilgo kai baigsis ir garantija pvz po 5 metu. Buciau Jums dekingas uz Jusu siuo klausimu nuomone ir
    bendra pasvarstima per Jusu keliu metu silumos siurblio eksplotacijos laikotarpi nes realus oras/vanduo SCOP nevirsija 2,44 ir tuos COP skaicius pateike silto namo seimininkas su rimtu Mitsubishi Zubadan SS o ne kokiu geltonu kinietisku, aciu.

    Su Pagarba
    R.B.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, na pas mane labiau link A klasės ir plotas tok apie 150m2. Kaip stogas ir sienos apšildyti? Ar yra namie radiatorių? B klasei, tokiai kvadratūrai, 9kw jau sakyčiau ant viršutinės ribos. Su jūsų minimaia on/off skaičiais jau kažkokia akumuliacinė prašytųsi,nes tiek klaksėjimų sveilatos nepriduoda. Taip ilgalaikis COP ~2.5,jei be boilerio gal kokie 3.

      Panaikinti
  50. Sveiki, radiatoriu nebus vien grindininis ir planuoju trumpus vandens konturus iki 65m, siena 25cm Fibo blokelis + 15cm putplascio. Stogas 20cm paroc akmens vatos tarp gegniu ir dar planuoju dadet 10cm pir plokste su folija kaip garo izoliacija tai stoga gal datrauksiu iki A+. Langai rehau dvieju stiklu o sildomas plotas 185kv.m, bet didele kubatura 1a apie 3m o 2a lubos nuo 2,6m iki 3,8m. Gal Jus ir teisus ir 9kW mano namo tiketina nepatrauks ; ( Dar galvoju vandeni sildit ne per silumos siurbli bet paprastu elektriniu boileriu typo Drazice tik nezinau ar daug pralosiu taip sildidamas vandeni. Busiu dekingas uz Jusu nuomone.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dabar jau aiškiau. Namas šiltas ir statomas teisingai, užteksi ir 9kw. Tik jei svarstai ne Panasonic, atkreipk dėmesį iki kiek minuso lauke siurblys išlaiko šiluminę galią, šiuo požiūriu būdavo pranašesni, senokai nesidomėjau, gal rinkoje kas pasikeitė?

      Panaikinti
    2. Dar dėl boilerio, nekvailiok, kam jį jungti atskirai? Siurblys kuo puikiausiai savo darbą atlieka ir bent 2x naudingumu pašildo. Jei statai naujai ir greičiausiai taip pat galvoji saulės elektrinę, tai šiai dienai rimtai svarstyčiau apie 2-3kw nukreipimą tiesiai į boilerio teną, apeinant inverterį. Pas save turiu 24 kolbas, kurios labai gerai atlieka savo darbą ir beveik pusę metų siurbliui padeda šildyti vandenį, tik šiai dienai, galvoju, kad su fotovoltinėm būtų protingiau, jokių skysčių, siurblių, tiesiog laidus atsivedei.

      Panaikinti
  51. Labai norejau daikin SS, bet labai jau kainas ispute o tie kurie virs 10kW tai tiek pat kiek geras swedas gruntas/vanduo typo nibe ir t.t. Meginsiu ieskot Panasonic kaip Jusu nors per siuos metus kainas irgi gerai uzlankste. Ateina krize NT pirkimai LT sustoje ir bendrai visa ES braska tai gal ka pasiseks surast uz protinga kaina nes oras/vanduo ''kondincionierius'' uz 8000 eu ganetinai brangu. Kaip kalba patis silumos siurbliu gamintojai kompresorius po 8 metu darbo jeigu neuzsilenke praranda 40% savo COP ir dirba su labai COP. Praktiskai neatsiperkanti investicija oras/vanduo o gruntas/vanduo dvigubai brangiau tik turi pastovu COP 4 jeigu geras kolektorius ar greziniai.Dar galvojau apie elektros protherm katila ir saules jegaine bet kaip matau valdzia greitai uzrauks ''pasaugojima'' uz 5 euro centus nes jiems neapsimoka. Surenka valdzia kaip baranus i garda o paskui kerpa elektros kainas ispute 500% .Bijau, kad nieko jau pigaus nebus ir reike labai atsakingai priimti visus sprendimus, kad paskui negriauzti sau alkunes, geros dienos Tamsta.

    AtsakytiPanaikinti
  52. Sveiki dar karta. Noriu Jusu patarimo del radiatoriu montavimo antram aukste kur bus miegamieji o pirmas aukstas grindininis sildymas su silumos siurbliu panasonic kaip pas Jus. Noriu radiatorius jungti i ta pati kolektoriu su grindininiu kontoru ir leisti ta pacia temperaturu kaip sildomoms grindims, tik nezinau ar uzteks antram aukste termofikato temperaturos bendrai radiatoriams ir jeigu taip kaip parinkti radiatoriu galinguma, kad jie atliktu savo funkcija nes nenoriu pamaisimo mazgu skirtingoms temperaturoms. Radiatoriu yra visokiu dvigubu ir trigubu ir galingumu ivairiu tik va ar didelis ir galingas radiatorius sugebes dirbti su gan zema termofikato temperatura skirta grindu kontorui nors antras aukstas kaip ir turetu but siltesnis nes per laiptu aikstele siluma kils i virsu . Jeigu turit koki patarima siuo klausymu buciau Jums labai dekingas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, visų pirma, siūlyčiau nedaryti klaidos ir nedaryti jokių radiatorių, o visur vedžioti tik grindinį. Nereikės tada spręsti nereikalingų galvosūkių 😁 na, bet jei jai suklydot, tai tiesiog dėkit didesnio ploto radiatorius. Antra vertus, jei miegamuosiuose negąsdina 1-2c vėsesnė temperatūra, tai apskritai be radiatorių galima išsiversti 😁 namuose pas mane jie užsukti, durys tiesiog atidarytos ir šiluma iš pirmo aukšto kyla aukštyn ir pasiskirsto per kambarius. Radiatorius atsuku tik prie didžiųjų šalčių.

      Panaikinti
  53. Aciu Jums uz atsakyma ir praktini pvz is savo namo, kad siluma is pirmo auksto gan lengvai papuola i antra auksta ir tik per didelius salcius tenka atsukti radiatorius. Kas liece zematemperaturius radiatorius tai Kermi firmos skaiciuokle mane nuliudino nes radiatoriaus galingumas prie paduodamo termofikato +70c 1840w galingumas o jau prie termofikato +30c viso labo lieka tik 250w. Mano atveju namui reikalingi labai galingi radiatoriai o tai tikrai brangus malonumas 7vnt x 400/500 eu o grindininio irengimas antram aukste 4/5 kart pigiau jeigu grindu stezka vertint kaip bendras islaidas. Jus teisus mano atveju radiatoriai butu klaida o dar ir lubos aukstos antram aukste nuo 2,6m iki 3,8 ir komfortiska klimata per salcius tektu pamirst nes siluma kabetu po lubom. Aciu.

    AtsakytiPanaikinti
  54. Sveiki gal galit paaiškint kas tas yra delta.Ir kaip ją nustatyti ir kokia jin geriausia skaičiais.Dekui

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Delta matematikoje reiškia pokytį, čia ji reiškia tą patį. Nesu 100% garantuotas, reiktų skaityti manualą, bet greičiausiai pokytį tarp kreivėje ar namų termostate užduotos norimos palaikyti temperatūros ir grįžtamo iš sistemos termofikato temperatūros. Kai pastarasis nukrenta žemiau užduotos, siurblys supranta, kad jam laikas jungtis ir pradėti dirbti. O kokia jos reikšmė geriausia, čia jau labai individualu ir reikia pačiam ją atrasti, keičiant tiek kreivės parametrus, tiek koreguojant deltą reikšmę. Turbūt niekuo nepadėjau :D

      Panaikinti
  55. Nors jau supratau kas tas yra .Dekui

    AtsakytiPanaikinti
  56. Gal galėciau paskambint jums nes nelabai galiu rasinet .Musų firma kur pardave oras vanduo bankrutavo tai neturiu kieno paklaust nes nešyla namai nors tu ką buciau dekingas jei numerį parašytumet arba man pasuktumet 867131716

    AtsakytiPanaikinti
  57. Sveiki Gerbiamas Niuniauskai. Pasitares su jumis isigijau T-Cap 9kW ir manau siai dienai sis SS vienas geriausiu variantu mano atveju. Norejau Jusu paklausti kaip manot koks turi buti vandens kiekis sildymo sistemoje nes nezinau ar geriau mazesnis ar didesnis sistemos litrazas. Nes montuojant 16mm grindu vamzdi ir 20mm gaunasi didelis litrazo skirtumas kone 100 litru(1300m grindu vamzdzio). Gal galetumet pasakit kokio diametro vamzdziai pas jus sumontuoti prie vidinio bloko tiek iseinamojo tiek griztamojo jungciu. Ziurejau vieno rimto latviu sildymo sistemu montuotojo vidosa, tai jis metalo plastiko vamzdzi montuoja 40mm(vidinis 36mm) iki grindu kolektoriaus o i ji pereina 32mm vamzdziu. O musu montuotojau maciau t-cap sumontavo 20mm metalo plastiku tai idomi butu Jusu nuomone siuo klausymu ir aisku sidymo sistemos litrazu kuris gali buti 150 litru ir 300 litru vien del pasirinkto vamzdzio diametro ir metrazo. Su mazu litrazu ir grindu automatika kompresorius onn/off tures pora tukstanciu sezonui kazkaip noretusi be automatikos bet ar imanoma susireguliuot komfortiska temperatura ir isvengti masiniu onn/off nes jie tikrai sveikatos kompresoriui nedadeda o informacijos pas mus visais mano klausymais skaitau labai mazai kas netolimoje ateiti kaip ir minejau gali virsti SS turetojams dideliais nuostoliais. Su ateinanciais ir geru Jums 2023-ju !!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, pažiūrėjau, tai mano įvadai ties vidiniu bloku, iki kolektorių(atstumas gal kokie 4-5m) padaryti iš 32mm vamzdžių. Didesnis vandens kiekis sistemoje, mano akimis, nėra blogai, nes jis 1) ypač žiemą, gali padėti defrosto metu. Esant mažam kiekiui, siurbliui persijungus į defrostą,nebepakankant temperatūros atisšildymui, bus tiesiog jungiami tenai. 2) Padės sistemos balansavimui, jei tarkim kontūruose bus pastatyti automatiniai valdikliai, dažnu atveju, siurbliui pradeda trūkti srauto ir atsiranda papildomos buferinės talpos poreikis.
      Dėl on/off pas mane skaičius turbūt į didesnę pusę, nes internetuose, dirbančių panašų ~6 sezonų laiką, esu matęs ir grąžesnių skaičių, bet, vėlgi, reiktų gilintis į priežastis, kurių kiekvienu atveju gali būti milijonas :) Mane pasiektas komforto lygis ir elektros sąnaudos tenkina, katilinėje apsilankau tik kai reikia sudeginti šiukšles, tad jei atvirai, daugiau ir nebesuku galvos :)

      Panaikinti
  58. Sveiki,

    Galbūt kas nors susidūrėte ir ppaildomai jungėtės nuotolinį valdiklį 7kW Panasonic š.siurbliui ? Kalbu apie CZ-TAW1. Problema tame kad man jis pastoviai atsijungia nuo wifi arba LAN ir meta raudoną režimą.

    AtsakytiPanaikinti
  59. Sveiki,
    Naudingos informacijos esate pateikęs - šaunu.
    Name turime tokį patį šilumos siurblį.
    Turiu prašymą:
    1. Gal galite pasidalinti kokia pas jus yra kreivė?
    2. Koks nustatymas yra Heat ON: deltaT?

    Ačiū Jums iš anksto.

    AtsakytiPanaikinti
  60. Dar prie to paties klausimo del kreives ir delta T. Gal galite pasakyti kur yra nustatymas ar dirba pagal kreive ar pagal direct temperatura?
    Ačiū

    AtsakytiPanaikinti