2015 m. rugpjūčio 20 d., ketvirtadienis

Terasa. Terasos irengimas. Terasines lentos.

Pabandysim grįžti kiek atgal. Berods nebuvo niekur post'o apie terasos įrengimą.

O prasidėjo viskas nuo projektavimo, tiksliau žmonos žingsniavimo apie namą ir fantazavimo, teko net gerokai pasiginčyti, kad nuo GIGA projekto, sugrįžtume prie metrinės sistemos matmenų :) Iš kažkur 50m2, nusilygom iki ~35m2...

Taigi, jei atmintis neapgauna terasike gavosi ~5x7m matmenų t.y. ~35m2, praktiškai išbandžius, drįstu teigti, kad plotas optimalus - pats tas! Kažkuriam baliuj ~15vnt Lietuvos respublikos piliečių sutalpino ir atlaikė :)

Aišku pradžiai visus domina pinigai , materialistai :)





O statyba, pamenu prasidėjo ekspromtu, turėjau prie tvoros darbų paėmęs du pagalbinius, tai gavosi, kad turėjo laisvo laiko ir reikėjo sugalvoti jiems darbo, šovė mintis, kad galima terasai polius padaryti...kaip tarėm, taip ir padarėm, pasiskolinom iš kaimyno žemės gražtą ir pirmyn.

Pamatas: 100-tinis PVC vamzdis; su gražtu išgręži ~1,2m gylio duobę, įleidi vamzdį, sudedi ankerius ir pili betoną :) aišku su gulščiuku nepamiršti darbuotis, nes dedant skersinius bus lengviau aukščius sugaudyti. Dar buožės kapitalistai, kad būtų lengviau išlyginti aukščius daro dvigubą karkasą, tik ar to reikia, nebent pinigams palaidoti...Ir svarbiausia nepabegti nuo tiesių linijų(siūlo pagalba), kad išilgai uždejus blankę, būtų ją prie ko prisukti;




Tiesa. Kadangi darėm ekspromtu, tai ekspromtu prisidarėm ir chaltūros :) vietoj kampuočių, visur tiesiog sudėjom nuo statybų likusius armatūros strypus, vėliau teko skirti gerą pusdienį tvirtinimų privirinimui...



Geotekstilė - kad neaugtų žolės visą plotą privaloma iškloti geotekstile; Ją prispaudėm, tiesiog po ranka pasitaikiusiu statybiniu laužu, teko net su karučiu apie namą gerokai pasivažinėt, kol tokį plotą gerai prislėgėm. Teko matyti, buožės kapitalistai dar pila skaldelę, tai geriau tada iškart eurų monetomis:



Skersiniai - mano akimis viena svarbiausių konstrukcijos dalių. Lentas pakeisti paprasta, va konstrukciją, jei ji tarkim supūtų jau sunkiau. Todėl reikėjo giluminiu būdų impregnuotų tašų. Vietinej rinkoj t.y. apie Klaipėdą neradau arba kur pardavinėjo buvo žaliai nudažyti, o ne impregnuoti...Galų gale, pasinaudojus tėvuko pažintimis, iš Švedijos parvežė tikrai impregnuotos medienos t.y. 50x150 tašų, kuriuos susukom ant paruoštų pamatukų; atstumų neatsimenu, bet pradžia ~40cm, paskutinės juostas išplatinom iki 50-70cm, šiek tiek daugoka, vaikštant, vietomis jaučiasi bangavimas, kada gal reiks bandyt atsisukt kelias lentas ir kažka prikonstruot:




Geltonai matosi uždažyti virinimo darbai, geltonai, nes buvo akcija :) Nuotraukoje tolumoje dar matosi juodas sujungimas, jų gavosi ne vienas, pritrūkom impregnuotos medienos, tai panaudojom paprastus tašus, juos ištepėm atrabotke, ale turėtų apsaugoti nuo drėgmės?

Lentos - AB klasės sibiro pušis. Ale estijos gamybos, 27x145*4800 išmatavimų; Impregnuota ~ pusę velnio, perpjovus lentą, matosi, kad impregnantas isigėręs giliai, pirkta ČIA , kita kartą gal rinkčiausi lygias, nes į riflių renkasi purvas, taip pat nelabai patogiai jaučiasi basa koja...Eksplotuojant, kaip ir perspėjo, viena, kita šaka iškrito, tame tikrai nematau problemos, atvirkščiai, tai suteikia natūralumo:


Ar verta imti maumedžio, kompozitines, termomedienos lentas nežinau, tegul kiekvienas sprendžia pats, pagal piniginės storį turbūt! Jei terasa atlaikys bent 5-7 metelius, o žinau su pušinėm lentom stovinčių ir ilgiau, sakysiu, kad pasirinkimas pasiteisino. Tiesiog kiekvienais metais, po žiemos, reikia nusipirkti kibirą impregnanto ir nepatingėti lentas nutepti, tarnaus jos ir visą 10-metį...Matysim, laikas mane pataisys, jei klydau :)

Medvaržščiai - tik lauko darbams ESSVE, berods 4,5x60 ismatavimu;

Akumuliatorinis suktuvas į rankas ir darbuojamės:





Pasibaigus didžiuosius darbus ir kažkurį vakara besimėgaujant alaus bokalu, tėvukas sako, kad gavosi kažkokia, kaip jis mėgsta išsireikšti "ujobiščia" ir kodėl gi nepadarius turėklų, juo labiau, kad gegnių nuo stogo dar buvo likę sočiai. Ėmėm popieriaus lapą, papiešėm, protingai palinksėjom ir kažkurį savaitgalį ėmėm jautį už ragų:


Laiptų pakopoms naudojom ąžuolinius balkius, pastarieji labiau atsparūs aplinkos poveikiui, taip pat kiekvieniems laiptams, atramai teko pabetonuot po pamatuką. Nulipimai nuo terasos padaryti iš visų pusių, žiauriai patogu :) Vėliau, kiek pataisius finansinę situaciją, dar bus galima pagalvoti ir apie apšvietimą, kažkur po lentomis mėtosi atvestas laidas:


Iš arti atrodom taip:



O toli kol va taip:





2019 05 13 papildyta:
Kolegų prašymu papildžiau keliomis foto po 4 sezonų eksplotacijos:

Čia bendras vaizdas, neseniai esu vieną kartą nutepęs su aliejum.


Čia paėmiau kiek atviresnę terasos vietą, kur netrugdomos sėda dulkės nuo žvyrkelio: 



Na, bet lietutis viską puikiai nuplauna, buvo klausimas dėl vandens stovėjimo, tai nustojus lyti ir pašvietus saulutei balos akimirksniu išgaruoja:




Po trinkelių dėjimo darbų dar kiek atsigavinėja žolynai, dedant bordiūrus neišvengiamai juos sužalojom, kai kur reikėjo net papildomai privežti žemės. Bet lauke šilta, daug laistymo ir po truputį viskas sužaliuos...

Liko paletė trinkelių, tai jas nusprendėm panaudoti už namo esančios katilinės terasos apdirbimui, pastaruoju metu būtent tuo ir užsiiminėju, neskubėdamas, vakarais, kai nesitingi ir orisi pajudėti po darbų:


Kadangi terasos pagrindas jau buvo pabetonuotas, tai trinkeles tiesiog sodinu ant plytelių klijų, gausis tvarkinga terasikė. Kažkada, kai atsilaisvins malkinė dar bus galima pratęsti joje, kad vizualiai gautųsi užbaigtumas.

Su lauko darbais šiemet turbūt pabaigon, na gal dar rudeniop bandysim pasodinti keletą vaismedžių.

Toliau planas po truputį krapštyti galus viduje, ten dar likę gražaus darbelio....

27 komentarai:

  1. o kodel nedaret is pvz trinkeliu? ir pigiau ir nereikes atnaujinti kartas nuo karto?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Terasa turi buti medine. Ne kompozitine, ne is plyteliu ar klinkerio, ar trinkeliu, bet medine. Kito varianto net nesvarstem. Taip, gal butu gavesi per pus pigiau, bet siuo atveju kas kita...
      Visas 1a is plyteliu, medis visgi turi savo jaukumo, kai basa koja gali jausti siluma, ypac dabar, vesiais vakarais, pasivaikstai basas po pievute ir uzlipi ant medines terasos, nieko ner geriau

      Panaikinti
    2. reiskia nesvartet kito varianto ne del pinigu, o del "religiniu isitikinimu"? Pas mus terasa bus i pietus, 8*4m tai kai paskaiciuoji medzio kaina, poliai ir kt "purvini" darbai, o kur dar prieziura kasmetine, tai nori nenori linksti link trinkeliu...

      Panaikinti
    3. taip siuo atveju NEreliginiai isitikinimai nusvere, na jei jau is trinkeliu, tai klinkeriniu, molis kiek jaukesnis nei betonas, bet tokiu atveju vel viskas susiveda i kaina

      Panaikinti
  2. aš ir tik už medinę terasą, betonas yra betonas...... ar tai būtų plytelės ar trinkelės

    AtsakytiPanaikinti
  3. O ką darysit, kai nuspręsit tinkuoti namą? Nurinksit terasą ar tų ruožų, kuriuos visgi uždengia medis, netinkuosit ir pasliksit tik armavimą?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Matysim pagal situacija, neziurejau dar taip toli :) Kur eina ir reikia, bandysim atsukti lenta, kaip pvz paskutinej nuotraukoj kampas. Kitur, kur lentos graziai apeina, turbut tiesiog paliksiu armuota sluoksni. Siaip pradejo stipriai galvoj suktis klinkerio klijavimas... dekoro pats bijau neuzsidesiu, reikia brigados, va klinkeri toki neskubant pats susiklijuociau. Dar nezinau, bus pavasariop matyt, siuo metu esu giliuose, filosofiniuose apmastymuose :)

      Panaikinti
    2. Tai kad dekorą užsidėt paprasčiau. T.y. nieko ypatingo ten nėr. Labai gražiai faktūra gaunasi sukamaisiais judesiais. Svarbu tik nedaryt plėmais, o visą plokštumą iškart. Kita vertus, klinkeris yra gražu. Jei fasadas susmeiguotas tinkamai klinkeriui, t.y. per tinklelį ir gan tankiai - tai kodėl gi ne.

      Pas mane patį tikėtina, kad terasėlė atsiras prieš fasadinį tinką, tai nesugalvoju kaip protingiau padaryti. Nes nesinori palikti netinkuotų tų apačių ties terasomis (pas mane jos dvi bus). Ten daugiausiai gaus smiego tirpsmo, lietaus besitaškančio. Tikriausiai visgi protingiausia būtų palauk su terasom, pavasarį išsitinkuot ir tada terasas sumontuot :)

      Panaikinti
    3. kazkaip tas ir gasdina, kad iskart visa plokstuma reik daryt, viena siena, viena plokstuma, vienas jau nepasidarbuosi. O klinkeri sau neskubant, gali ir viena klijuoti, juo labiau po praktikos su viso namo plytelemis, kiek daugiau drasos yra :)

      Panaikinti
  4. šiaip neatrodo baisiai sudėtinga dekorą uždėt ir pačiam, tepi ir trini, su trintuve tik ratais suki..., klijuot klinkerį manau ir brangiau ir šiek tiek sunkiau.
    dėl terasos, tik medinė!
    ..kokia čia terasa, jei betoninė, tada jau laiptų aikštele turėtų vadintis ar kažkaip kitaip. nejauku šiaip ant betono sėdėt, užtenka mieste to betono... medis jaukiau ir gražiau.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jei pats darysi ir finansai leidžia, manau, kad geriau klinkerį dėt, jis gražiau žiūrisi, lengviau dedasi tik tiek, kad brangesnis, o fasado apdaila visada matysis, todėl atvažiavus į namus glostys širdį iškart. Na bentjau man taip buvo, pasirinkome tamsiai rudos spalvos klinkerį ir esam labai laimingi dėl tokio pasirinkimo.

    P.S. Gražiai padirbėta su terasa!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Gražiai atrodo, tačiau problema ta, kad nėra stogo. Stogas ne tik suteikia pavėsį, kuris yra būtinas vasarą, tačiau ir apsaugo nuo lietaus tiek žmones, kurie tarkim pusryčiauja, pietauja ar vakarieniauja, tiek pačias lentas. Aišku galima lentas nuolat prižiūrėt, tačiau problema bus, nes čia Lietuva - čia lietūs nuolat lyja. Todėl manyčiau, darant terasą be stogo, geriausiai tinka trinkelės, kurios yra atspariausios atmosferos poveikiui.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Klausimas, kaip tureklus prisukote prie terasos, ar lentose grezet skyles ir balkius tvirtinot prie grindu balkiu? Ar kaip?

    AtsakytiPanaikinti
  9. ispjautos lentos ir prisukti tureklai prie grindu balkiu

    AtsakytiPanaikinti
  10. dekui uz info, nes pats ir galvoju panasius daryti, kai suzinojau metalines tvoreles kaina :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Klausimėlis - ar tie atstumai 50-70 cm buvo teik išilgai gegnių, tiek tarp gegnių ar išilgai gegnių buvo didesni?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. dabar nepamenu, bet nuotraukoj galima pabandyti suskaiciuoti, isilgai man rodos yra ilgesni atstumai, grubiai kas 100cm stulpeliai subetonuoti, balkis juk storas, nelinks jis per ilgi taip lengvai

      Panaikinti
  12. Sveiki,
    kokį impregnantą naudojot terasai?
    Ar pasiteisino, ar teko jau atnaujinti spalvą?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. spalva atnaujinu kasmet, graziau atrodo. Impregnanta, tiesa sakant, perku pigiausia, ar akcijini koki uzmates, visi jie manau neblogi.

      Panaikinti
  13. Sveiki. Dabar įsurenginėjam terasos karkasą ir pasikaupė klausimėlių:
    1. Kokius tarpelius darėt tarp lentų ir ar užtenka?
    2. Ar per geoteksrilę neprasibrauna nagliausi augalai?

    Gal šiaip dar kažkokie pastebėjimai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tarpelį jei gerai pamenu dėjom per 100-nės vinies storį, koks jis dabar nepasakysiu, gal 3-4mm, tarpelių per akis, lentų vaikščiojimui užtenka. Geotekstilė piktžoles sulaiko gerai, nebuvo kol kas prasimušusi nei viena. O dėl pastabų, tai atstumų tarp laikančių tašų labai neišplėskit, vietomis kaip ir rašiau po to jaučiasi bangavimas.

      Panaikinti
  14. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Kaip įspūdžiai po 4 metų?
    Gal papildytum galeriją?
    Ar bangelėse kaupiasi šiukšlės? Kaip valote?
    Rodos be nuolydžio dėjote, tai vanduo nenuteka?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na įspūdžiai neblogi. Viskas ok, pavasariop atsinaujinu spalvą ir terasikė kaip nauja. Gyvenam šalia žvyrkelio, tai įsibėgėjus sausajam periodui, dulkėtumas tampa problema, lentų bangelės renka tas dulkes. Ką darom, ogi visiškai nieko :) jei nesate pedantas, tai visiškai netrugdo, nulyja ir dulkių kaip nebūta. Aišku pačiose rievėse jų lieka, bet ne tiek, kad tarkim neštųsi į namus. Antrą kartą turbūt vėl dėčiau rifliuotas, vizualiai gražiau atrodo. Dėl vandens laikymosi, tai jis laikosi, tik kol lyja, juk terasa eksploatuojama, praktiškai, tik šiltuoju metų laiku, tai problemų paprasčiausiai nėra. Kaip tik šiandien lijo, tai pafotkinau, tuo pačiu ir vakar dulkių pagavau :)

      Panaikinti
  16. super terasėlė, kaip laikosi, kaip dėvisi, daug pametėt į tarpus daiktų ? :D laukiam daugiau informacijos

    AtsakytiPanaikinti