2014 m. vasario 5 d., trečiadienis

Boileris boileryje ???

Sveiki,
Kadangi ant stogo uzsimaniau saules kolektoriu, sudetingeja visas sildymo sistemos uzdavinys. Kiek skirtingu pardaveju, meistru ir patareju, tiek skirtingu nuomoniu. Todel priimant sprendima, visgi, lieki vienas. O jei dar nori ir lietuviskos valiutos sutaupyti, tai ir galva gali pradeti skaudeti.

Taigi, taigi.

Boileris. Kadangi turim saules kolektoriu, jam reikalingas 2 konturu boileris. Tam, kad viena kontura butu galima pajungti i peciu, 2 – a kontura uzpildyti maistiniu gliukoliu tam, kad korozijos atveju neapsinuodytumem.  



Akumuliacine talpa. Ji reikalinga, cia abejoniu nera. Planavau ja statyti su vienu konturu. Viena jos f-ju, tai silumos pertekliaus akumuliavimas is peciaus. Kieto kuro katilas uzkaitina talpa ir siluma i grindini patenka butent is akumuliacines talpos. Todel statomas galingesnis katilas, greiciau uzsildoma talpa, efektyviau, dirba katilas.  Kita f-ja, tai saules energijos pertekliaus akumuliavimas. Kad 07-08 men to pertekliaus bus, as neabejoju. O jei sistema pasiteisins, galvoju ateityje kolektoriu sistema net isplesti, tam, kad ji butu pagalbininkas katilui ir ziema. Na dar reikes del talpos turio gerai pasukti galva. Nuomoniu siuo klausimu ivairiu. Nuo 1000L iki siulomu 2000L.  Matysim, galbut teks taikyti i viduriuka, nes tiksliai pasiskaiciuoti nemoku :)


Akumliacine talpa su boileriu – siandien suzinojau, kad buna ir tokiu. Cia ir susisuko man galva  Susisuko nes atsiranda zenklus skirtumas kainoje.
Pvz.:
250L Boileris su dviem konturais - ~2100Lt
1000L talpa apsiltinta su vienu konturu - ~2900Lt
1000/200 combiboiler - ~3700Lt



Skirtumas manau, kad akivaizdus 1300Lt. Plius supaprasteja saules kolektoriaus pajungimo mazgas. Kiek kalbejau su santechniku nebereikalinga trieigis voztuvas ir berods siurbliukas vienas atkrenta. Na grubiai dar 500-700Lt. Sumoj ~2000Lt sutaupoma

BET. Yra vienas minusas. Vasara apniukusia diena ar labiau rudeniop, kai saule neduos pakankamai kaitros arba sildymo sezonas dar bus neprasidejes, 1000L akumuliacines talpos su elektriniu tenu tikrai, kad isildyti nepavyks, todel praktiskai 100%, net ir vasara gali tekti uzsikurti peciuka.

Klausimas ar tie sutaupyti 2000Lt to verti???Gal geriau rinktis Boileris + Akumuliacine varianta?

Gal yra skaitanciu sia rasliava praktiku? Gal turite GYVU pvz su panasia igyvendinta sistema ir patartumete kaip geriau ir praktiskiau visa tai igyvendinti? O gal tiesiog teoriniu pamastymu pateiksit, kad as blogai galvoju?

19 komentarų:

  1. Tamsta neįvertina vieno dalyko, kad šiluma kyla aukštyn, todėl vandens maudymuisi vasarą visad bus (kalbu apie kombinuotą variantą). Netgi jei akumuliacinės vidury vanduo bus vos drungnas, viršuje jis jau bus šiltas.
    Mano manymu, 2 kūbai yra arti minimumo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vasara OK. O kaip rudeniop, kai saulute jau nebe taip sildo? Peciaus kurti dar nesinores, o su elektra sirdi skaudes sildant. Su bakterijom dar tom, ar ne virs 60C reikia pakelti temperatura, kad jos zutu??

      Panaikinti
    2. Ar rudenį labai didelė problema kas antra savaitė pečių pakurt? Juolab jei vėsoka tiek kad kolektorius nebeprišildys vandens prausimuisi, tai ir namuose bus vėsiau. Noriu išnaudot kiek įmanoma daugiau pigios energijos, bet nemanau kad kelios dienos rudenį kažką labai lošia :) nes jeigu nori efektyvaus šildymo su kolektoriumi ir rudenį, gal net ir saulėtom žiemos dienom, reiškia reikės didesnio koliko, kas reikš didesnę investiciją, kas mano manymu neapsimoka nes per brangu, per ilgas atsipirkimo laikas. Bet jei jau į tai taikant, reiškia kad vasarą reikės kažkur padėt ir gan didelius šilumos kiekius. Norai norais, bet kiekviena lazda su dviem galais :)
      Elektrinis boileris automatiškai užkelia temperatūrą iki 70 laipsnių kartą į mėnesį dėl bakterijų (jei neklystu).

      Panaikinti
    3. Nera ta investicija tokia jau ir labai didele. Grubiai pas mane gavosi 24kolbos - ~1000lt. Jau ir cia nusipirkti , gerai pasiderejus imanoma uz padoria kainele. Pradziai ant stogo uzsikelsiu 2x24, veliau matysiu, kaip dirba, turiu dar viena atsargini komplekta, jei pasiteisins uzmesim ir trecia. Nezinau, kazkaip linkstu visgi prie atskiru daiktu sistemos. O jei tarkim prakiurs tas vidinis, beda, iskart visa talpa keisti, boilerio atveju, pakeitei tik viena sistemos dali ir viska dirba...

      Panaikinti
    4. Tikrai nupigo daug :)
      Reik pasidomėt talpom, ar boileriai įvirinti ar prisukti.

      Panaikinti
  2. As taip pat bandau suderint tokia sistema tik pas mane niuansas kad turesiu zidini su vandens konturu ir ateity galbut saules kolektorius. Bei vietoj kieto kuro katilo pas mane stoves geoterminio siurblys.

    Mano pamastymai. Reikes dvieju talpu. Boilerio su silumokaiciu (kaina pvz drazice iki 1200 lt) ir akumuliacines 500 L su vienu silumokaiciu zidiniui Veikimas. Silumos siurblys krauna boileri iki 50 laipsniu. Kitas rezimas silumos siurblys krauna akumuliacine iki 40 laipsniu is kurios yra paduodamas vanduo i grindini sildymas. Kurenasi zidinys taip pat kraunasi akumuliacine.
    Kodel taip mastau daryt : zidinys daugiausiai kurensis ziema ir rudeni kai jau reikes sildymo.
    Silumos siurblys boileriui vandeni gali ruost kiaurus metus su COP apie 3. jei bus saules kolektoriai tai manau juos reiks jungti i boileri ir tada nereikes dirbt siurbliui.

    Jei nededu zidinio su vandens konturu tada ir nereikalinga akumulaicine . Geoterminsi dirba tiesiai i grindis.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kad legionelės-legioneliozės sukelėjos nesidaugintų reikalinga bent 60 laipsnių temperatūra ar profilaktiškai kartą į sav. tiek sukelti. Liga visiškai nejuokinga ir žinau net keletą atvejų kai tai pasibaigė medine dėže.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
  4. Kokio tipo vakumines kolbos? U formos, pipe heat, dalinio, dvigubo ar pilno vakumo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Heat pipe. Maciau pas tave ant stogo stovi kazkiek kolbu. Kiek turi pastates? Ar sildai tik vandeni, ar padeda ir geoterminiam?

      Panaikinti
  5. Praktiskai naudojame kombinuota kieto kuro ir saules kolektoriu su kombinuota akumuliacine talpa jau 1.5metu. Akumuliacine talpa is 2 konturu.
    Geriama vandeni naudojame dviese. Vasara uztenkame pilnai, na nebent 3 dienas is eiles saules nematyti. Tada viana pakura ir vel turim karsto vandens. Tik nustatom pirmiau virsutinio, t.y. geriamo vandens, sildyma. Pertekliaus buna, bet tokiu atveju panaudojam ji vonios gyvatuko, bei grindu sildymui. Reikia tik konturus atsukti. Gyvatuko konturas visuomet atsuktas, tik cirkuliacinis siurbliukas suveikia nuo tam tikros temperaturos.
    Elektrinio teno net nedejome, nors esant reikalu galima. Tiesiog nematom naudos, apart zymiai didesniu islaidu uz elektra. O ir islaidas irangai padidina. Paprasciau atrodo pakurti kartais peciu.
    Ziema - jokios naudos kai nera saules. Kai saule sviecia pilna diena, tai akumuliacineje talpoje palaiko esama temperatura. o kartais ir pakelia. Bet tai priklauso nuo lauko temperaturos. Tokiu atveju sutaupome viena pilna peciaus pakura.
    Jei neapsirinku uz akumuliacine talpa mokejau apie 3000lt.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ka tu turi omenyje sakydamas kombinuota? Mano aprasytas trecia varianta t.y. boileris akumuliacines viduje, tik su dviem konturais? Kam tada antras konturas? Ar as klystu? Kokio dydzio akumuliacine talpa? Kokio galingumo pecius? Kiek sildomo ploto?

      Panaikinti
    2. Kombinuota - kieto kuro katilas + saules kolektoriai + el.tenas (jei reikia, bet tik numatyta jo idejimas, bet uz atskira kaina).
      Du konturai - virsutinis ir amatinis. Tai kaip boleris boleryje. Mazasis yra virsutineje akumuliacines talpos dalyje. Virsutinis ruosia geriama vandeni (talp 180l). Apatinis ruosia grindiniam sildymui (360l). Tai aktualu tik kai norisi viena ar kita pirmiau paruosti. Kasdien gyvenant ir nuolat kurenant abu konturai dirba vienodai. Tik pagal aplinkybes perjungiam viena ar kita pirmiau dirbti.
      Tai labiau aktualu pasidaro vasaros metu, kai grindinio sildymo nereikia. Keleta kartu yra pasiteisine pirmiau nukreipti i apatini kontura, kai reikejo pirmiau isildyti namus po ilgesnio isvykimo.
      Peciaus galingumas 7 sekciju, berods 27kW galingumo. Sildau 180km.m. (vien tik grindinis sildymas).

      Panaikinti
    3. galima kolektoriu ir atskirai prideti.

      Panaikinti
  6. Rinkis akumuliacine talpa su saules gyvatuku ir karsto vandens nerudijancio plieno gyvatuku. Kaina truputi didesne, taciau nereikalingas issipletimo indas ant karsto vandens, nesirenka kalkes boileryje. Na o el. tena galima ideti ir veliau, taciau jis nelabai reikalingas, gal tik atostogu isvykus ziema. Talpos didesnes nei 1000 litru rinktis nepatarciau.

    AtsakytiPanaikinti
  7. super dalykas. Apie šiuos saulės kolektorius renkuosi informaciją ir ketinu išbandyti savo namuose. Kilo klausimas, o ar jis gali pašildyti ir gyvatuką?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. pagalvok ar tikrai tu nori saules kolektorius statyt. Ziema is ju naudos = 0. Yra siai dienai, mano akimis, protingesniu sprendimu, kad ir sis: http://www.giminija.lt/fotovoltine-vandens-sildymo-sistema
      Taip pat yra atsiradusi savoka, kaip, kad elektra gaminantis vartotojas: "Elektros energiją gaminančių vartotojų (toliau – gaminantys vartotojai), kaip jie yra apibrėžti Elektros energetikos įstatymo 2 straipsnio 9 dalyje, saulės šviesos energijos elektrinėse, kurių įrengtoji galia yra ne didesnė kaip 10 kW, ...., ir neviršija pusės gaminančio vartotojo objektui suteiktos leistinosios naudoti galios dydžio, pagaminto elektros energijos kiekio apskaita bus tvarkoma pagal elektros energijos apskaitos prietaisų, fiksuojančių suvartotą ir pagamintą elektros energiją, rodmenis. Jų pagrindu bus nustatoma"

      Taigi jei kisti ten pinigus, gal geriau pagalvoti apie fotovoltine elektrine???

      Panaikinti
  8. Kažin, o į tokią sistemą pavyktų sujungti ir trečią elementą? Pridėti geoterminį šildymą, tarkime, turint labai skirtingų tarifų elektrą, kai tam tikru laiku labai apsimoka naudoti geoterminį šildymą, pasitelkiant elektrą. Ar į tokią boilerių sistemą pavyktų įkomponuoti ir trečią elementą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. jei geotermini darysi, pamirsk tuos kolektorius apskritai, neatsipirks jie niekada. geoterminis vasara tau pagamins vandens pigiai, greitai ir kiek reikia...

      O del sistemos kombinavimo, manau jokiu problemu, akumuliacines gali pagaminti kokia reikia.

      Panaikinti