2021 m. sausio 26 d., antradienis

A+ namo šildymas elektra. Saulės elektrinė ir elektros kabeliai grindyse.

 Sveiki, Statytojai,

Šis įrašas labiau filosofinio pobūdžio. Per žiemą reikia susikratyti mintis ir pavasariop nuspręsti dėl šildymo būdo naujam namui. Jei kažkas netingintis skaityti suras loginių klaidų, apsidžiaugsiu galėdamas pasitaisyti, o gal net pakeisti nuomonę.

Šiandien, visame kame, atsigręžiant į žaliąją ekonomiką, bei keičiantis technologijoms, turbūt jau retas naujakurys galvoja apie kieto kuro šildymo: malkinį, granulinį ar juo labiau anglinį katilą. Jei rinkos virsmas prasidėjo geoterminių arba kitaip vanduo(žemė)-vanduo katilų eros pradžia, tai šiuo metu ji tiesiog pulsuoja oras-vanduo katilų euforija.

O, bet, tačiau...Besivystanti saulės energetika, panašu jau atneša naujų vėjų, o gal saulės(ne vėjo) reikia sakyti :)  Nors, visgi, vėjo, bebaiginėjant šį įraša, Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos prezidentas Martynas Nagevičius įkėlė grafiką ir pasidžiaugė, cituoju: "Istoriškai simboliškas pasiekimas. Elektros energijos gamyba iš atsinaujinančių energijos išteklių 2020 metais pirmą kartą istorijoje Europos Sąjungoje viršijo elektros gamybą iš iškastinių išteklių (visų rūšių kartu sudėjus). " Jame matosi, kad vėjas vis dar pučia stipriau :)


Jei geoterminio įrengimo kaštai paprastai siekia apie 10-12 tūkst. eur, nes jiems reikalingi giluminiai gręžiniai, kurie ganėtinai išpučia įrengimo kaštus, tai oras-vanduo, priklausomai nuo namo energetinės klasės ir šilumos poreikio, pastatymas gaunasi bent du kartus pigesnis ir su paleidimu paprastai įsitenkama į 4-6 tūkst. eur išlaidas. Tiek geoterminiam, tiek oras-vanduo katilams reikia elektros ir dažnas, pradeda galvoti apie šiuo metu aktyviai skatinamą, tapimą gaminančiu vartotoju. Kas paprastai reiškia dar papildomas 5-10 tūkst. eur išlaidas. 

O jei pradėti galvoti kitaip, taip, kaip keletas aktyvių šios bendruomenės narių jau prisigalvojo. Blogeris Dzukiskapirkia , pasistatęs šiltą, berods apie 100m2 namą, aprašo nuostabą keliančius rezultatus t.y. ~2100kwh viso sezono šildymo sąnaudas!!! Lauksime antrojo sezono rezultatų. Kitas projektas, matomas FB, Tausoki.lt  už 146m2 namą pateikia ~1000-1300kwh/mėn. visos elektros sąnaudas viduržiemu, kai dar nebuvo pasistatęs saulės elektrinės: 

 


Na užteks rašliavos, reikia bandyti skaičiuoti. Suprojektuotas A+, 120m2 namas, energetiniai skaičiavimai rodo tokius poreikius: 


Nežinau ar sertifikato skaičiai tikri, galbūt praktikoje jie į vieną ar kitą pusę gali keistis, bet orientacijai, jau 6 metus gyvenant B klasės name, tikiu, kad gali būti kažkas panašaus. Šaldymui nenumatyta, bet įvertinkim, kad sąnaudos, visgi, bus ~5kwh ir gausim: 15,42+5+14.27+6.81~47kwh*120m2=4980kwh metinis energijos poreikis. Apvalinam iki 5000kwh. 

Energetinis sertifikatas buvo modeliuojamas vertinant, kad namas bus šildomas šilumos siurbliu, kurie praktika rodo, kad dirba ~1:3 naudingumu, tai prie pilnai elektrinio šildymo, šildymo sąnaudas dauginam x3:  15.42+5(šaldymas)+14.27*3+6,81=8404kwh. 

Dzūkiškoje pirkioje radau lentelę, kur excelyje buvo modeliuojami skirtingi variantai, paėmiau vieną jų, gaunasi kiek didesni, bet į temą skaičiai:


Na dar užmetam, imam tarpinį variantą, suapvalinam iki 10000kwh. Labai normos ribose! 

Skaičiuojant planuojamas išlaidas, paprastumo dėlei, dieninį ir naktinį tarifus, ėmiau be jokių planų t.y. 0,161e ir 0,1e, darome prielaidą, kad sunaudojimas bus 50%/50% dieną/naktį ir neturime saulės elektrinės: 




Įvertinus sistemų įrengimo kaštų skirtumus, bei skirtingus kwh poreikius gaunasi, kad oras vanduo turėtų atsipirkti per kiek daugiau nei 7 metus. Jei vertinti, kad pastarieji tikėtina tarnaus ~10m. investicijos nauda pradeda kelti abejonių.

Toliau tęsiant rašliavą, įkelsiu lentelę, kaip gavau įrengimo sumas, vertindamas, kad dauguma darbų, apart katilininės aprišimo ir siurblio freoninės dalies, galima pasidaryti taip vadinamu ūkio būdu(tame tarpe išsivedžioti elektros kabelius grindyse). 



Aukščiau jau suskaičiavome, kad A+ klasei investivijos į oras-vanduo jau pradeda kelti abejonių, net jei pastarasis ir dirba ~1:3 COP koeficientu. O ką gausime, jei tarkime planuotas išlaidas ŠS nukreipsime į SAULĖS ELEKTRINĘ



Darome kelias prielaidas, kurias saulininkų-praktikų grupėse yra tekę išskaityt ir daugmaž turėtų būti panašu į tiesą: 1) Kad mūsų 10kw elektrinė pagamins apie 9500kwh per metus 2) 20% pagamintos elektros sunaudosime iškart, likę 80% bus atiduoti pasaugojimui ir bus atperkami 0.0544eur tarifu. Dar būtų galima veltis į sudėtingesnius skaičiavimus ir vertinti, jog, tikėtina atpirkimo tarifas nuolatos tik didės, bet 10m. perspektyvoje, tai, vargu, ar turės kritinės įtakos skaičiavimuose. 

Nebent jau labai ESO ant mūsų supyks. Beje teko bendrauti su Švedijoje jau dešimtmetį gyvenančiu tautiečiu, tai pasakojo, jog panašūs tinklų ir tiekimo atskyrimo procesai vyko ir ten, atitinkamai buvo skatinama ir saulės elektrinių gamyba, kol galutiniame variante, šiai dienai yra uždėtas dvipusis transportavimo(mūsų pasaugojimo analogas) mokestis, skatinimo nebėra ir naujų elektrinių atsiperkamumas tapo labai jau miglotas. Tad niekad negali žinot.   

Na skaičiuojame. B7=Oras-vanduo atveju prie 5000kwh poreikio, kaina =652,5eur, tuo tarpu elektrinio šildymo atveju C7 ir D7 prie 10000kwh, išlaidos elektrai =1305eur. T.y. 652,5eur skirtumas per metus. Įsirengus saulės elektrinę skirtumas tarp įrengimo kaštų nebe toks ženklus, bet visgi pigiau! Imkime elektrinio katilo ir vamzdelių grindyse variantą 6514eur - 5624eur=890eur. Įrengimo kaštų skirtumai mums jau padengė beveik 2m.  planuojamus elektros sąnaudų skirtumus! 

Mūsų elektrinė, orientuota tiksliai į pietus, jokie šešėliai nemaišys, tai tikiuosi, kad bent 9500kwh išspausim. Kaip ir minėjau 20% bandysim sunaudoti iškart(boileris, orkaitė, šaldymas, gal kada nors ir koks elektromobilis), šios kwh mums nekainuos. 80% atiduosim į tinklą ir naudosime jas augant poreikiui t.y. vėlyvą rudenį prasidėjus šildymo sezonui, šios kwh mums jau kainuos, bet gerokai pigiau t.y. 0,05445eur(suvidurkinus su nemokamom kwh ~0,048eur). Taigi, po gamybos planuojamos išlaidos elektrai lieka tik 479,07 eur t.y. jau 173,43eur pigiau už skaičiuotas oras - vanduo sąnaudas. Neigiamos reikšmės prie atsipirkimo signalizuoja, kad oras-vanduo mums nebeapsimoka visiškai. 

Dar įdomumo dėlei prie tų pačių sąlygų pabandžiau pamodeliuoti, jei tarkim metinis elektros poreikis būtų 15000kwh t.y. po gamybos ~5500kwh mums tektu "da"sipirkti: 



Šiuo atveju excelis jau  skaičiuoja, kad ŠS per ~2metus turėtų pradėti atsipirkinėti. Antra vertus prie tokio poreikios, matyt reiktų ir galingesnio ŠS? Taip pat galima atitinkamai planuoti didesnio galingumo elektrinę, bei vėl reikėtų persiskaičiuoti. 

Įkeliu naudotos SKAIČIUOKLĖS  nuorodą, gal kas netingėsiantis norės pasižiūrėti ir pasakys, kad nesamonių čia prirašiau :)

Tiesa, skaičiavimus su saulės elektrine padariau dviem variantais t.y. klasikinis su vamzdeliais grindyse, kuris, galbūt, kiek universalesnis ir labiau tinkantis vis dar abejojantiems(kaip ir aš), nes nesėkmės atveju leis nesunkiai pakeisti elektrinį katilą į tarkim ta patį oras vanduo.

Tuo tarpu antrasis, revoliucinis :) variantas, su elektros kabeliais. Beje, dar pigesnis įrengimo atžvilgiu, jiems nebereikia jokio katilo apskritai, termostatai berods palaiko iki 3kw galios, tai įsirengus ~4 kontūrus, temperatūrą valdome tiesiog patalpose.

Ačiū už nuomones!          


  

  

20 komentarų:

  1. O tarp elektros pasaugojimo variantų nėra tokio kad už paslaugą pasiima 36%? Lyg mačiau tokį.
    Šildymas elektra, kilimėliais vis populiarės, akivaizdu.
    Gruntiniai šilumos siurbliai jau seniai nekainuoja 15KE. Sau va baigiu įsirengti už 3KE. Parašysiu.
    O kiek siuntimas iš CN kainavo? Siunčiau vasarą paletę tai tuos pačius kelis šimtus (ar 400?) kainavo kaip ir prieš 5 metus...

    AtsakytiPanaikinti
  2. 36% buvo, nuo šių metų jau 41%,tokiu atveju tektų gerokai galingesnę elektrinę kelt ant stogo, ant pietų pusės tik 10kw sutelpa. Na pats siurblys taip, jie jau atpigę, bet gręžiniai reikalingi, aišku jei horizontalų kontūrą organizuotis, gal dar kiek pigtų.
    Su transportu kosmosas, vasara dar buvo normos ribose, dabar už tris paletes 1700usd su importu užgiedojo, pernais apie 600usd berods mokėjau. Reiks luktelt kol kitajozai atšvęs savo šventes, gal kiek atpigs.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dirbu logistikoje, kainos sukylusios nes i Kinija kroviniu del covid nelabai yra gabenamu. Pagrinde tik is Kinijos, tai klientas moka i Kinija uz tuscios vietos nugabenima ir is Kinijos prekiu atsigabenimui. Tiesiog dabar tokia situacija, viskas labai sukyle.

      Panaikinti
  3. Sveiki Niuniauskai,
    mąstau beveik identiškai. Galima būtų Jūsų el. pašto adresą sužinoti? Norėčiau pasidalinti įžvalgomis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tai rašyk čia, bus gal kam irgi įdomu. O paštas niuniauskas@gmail.com

      Panaikinti
  4. Ačiū, tai prasminga. Bet aš maniau, kad A++ reikalingas šilumos siurblys, todėl nebeįmanoma?

    AtsakytiPanaikinti
  5. ŠS monobloką Samsung 5kW galima paimti už 2,5kEur . Įsiengti kiek supratau galite pats ,lituoklį mokate laikyti :) . Skaičiukite iš naujo :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveiki pasimečiau jūsų skaičiavimuose šiluminės energijos sąnaudos pastatui šildyti pas 14,27, o mano rašoma 61,34. Kai tuo tarpu A++ jau atitinka iki 64m2. Koks pas jus namas jei tokie skaičiavimai

    AtsakytiPanaikinti
  7. kokios planuojamos namo vesinimo ir karsto vandens ruosimo sanaudos?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labai naudingas ir aktualus tyrimas :) Kadangi mes irgi svajojame apie saulės baterijas. Iš pradžių galvojame saulės jėgainę statytis kaime, sodyboje. Jei pasiteisins - ir pagrindiniame name.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Su jūsų skaičiavimais kažkas netaip. Jūs dar pridedame vėdinimą kai šildant vien elektrą vėdinimas be oras oras siurblio negalimas. Tai dar reiktų priskaičiuoti ir oras oras siurblio įsigijimo kastus.Ir beto rasite vien elektrą šildant reikia skaičiuoti 1:3 lyginant su oras vanduo tai 5000x3=15000 o pas jus tik 8000kw.ar tik man vienam čia taip nesueina galai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne visai taip, x3 sanaudos sildymui skaiciavimuose jau buvo ivertintos, tekste yra parasyta: "Energetinis sertifikatas buvo modeliuojamas vertinant, kad namas bus šildomas šilumos siurbliu, kurie praktika rodo, kad dirba ~1:3 naudingumu, tai prie pilnai elektrinio šildymo, šildymo sąnaudas dauginam x3: 15.42+5(šaldymas)+14.27*3+6,81=8404kwh. "

      Tiesos del vedinimo yra, tik is oras vanduo vedinimo, jei saldymas per grindis, naudos kaip ie ezio myz..., vistiek reikalingi fankoilai, kas oras - oras isigijimo kastu skirtuma padaro tik ~600-700eur, na tebunie, itraukim juos, esmes tai nekeicia.

      Panaikinti
  10. Šilumos siurblio nebuvimas nedidina elektros sąnaudų. Be Šilumos siurblio elektros sąnaudos būtent tokios, kokios ir apskaičiuotos. Kai pasistatot šilumos siurblį, elektros sąnaudos sumažėja 3 kartus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na tokiu atveju sertifikato prognozės labai jau optimistinės ir tik dar labiau sustiprina abejones dėl investicijos į šilumos siurblį reikalingumą.

      Panaikinti
  11. Noreciau suzinoti ar isirengete elektros katila + saules elektrine? Ir jei taip, tai ar faktiskai pasitvirtino skaiciavimai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Siemet pirmi metai kai dvieju asmenu seima ten gyvena, tai kol kas viskas normos ribose. Dienomis sildymui padeda oras - oras siurblys. Visos elektros sanaudos: Spalis - 496kwh, Lapkritis - 1124kwh, pasaugojime likucio ~4000kwh, tiesa isikrauste tik Rugsejo menesi, tai kol kas pilnus metus sunku vertinti, bet galingesne elektrine nepamaisytu, kalbejau, tai pavasariop ant to pacio 10kw inverterio planuoja dar prasiplesti iki ~12-13kw galios. Prasysiu po ziemos pilnu duomenu, tada gal ir atskira irasa, jei netingesiu bus galima sumest.

      Panaikinti