2016 m. kovo 13 d., sekmadienis

Vejos, žolės aeravimas, skarifikavimas. Benzininis aeratorius


Visas išeigines teko intensyviai pasidarbuoti ir pasimėgauti pavasario saulės spinduliais. Nuveiktas vienas rimčiausių metų pradžios darbų, įbetonuoti visi likę tvoros stulpai, bet šįkart ne apie tai. Apie stulpus, nutaikęs progą dar brūkštelsiu atskirai.

Šiame post'e noriu pasidalinti įspūdžiais apie naują pirkinį - Benzininį aeratorių . Apie kurį tiesa sakant sužinojau tik pernai, kai pavasario pradžioje, dar nepradėjus dygti naujametei žolei, pas kaimyną sugužėjo brigada ir pradėjo karučiais vežti seną žolę, tuo tarpu aš niekaip negalėjau suprasti iš kur jie tą žolę traukia.

Taigi, taigi, čia aparatas:


O čia rezultatas:

Per sekmadienį, dviese su žmona įveikės 2/3 sklypo, pjaunamo ploto turim apie 10-11a., pabaigus ši krūvelė dar padidės. Vis dar sunku patikėti, kad tiek senos žolės pakelia šis daiktas. Apie aeravimo/skarifikavimo naudą internete galima rasti nemažai medžiagos, žiūrėsim kiek tame tiesos.
Pats įrenginys nėra pigus, su berods 30% akcija kainavo - ~230eur, kai tuo tarpu jo reikia tik du kartus metuose t.y. ankstyvą pavasarį ir vėlyvą rudenį.

Visą darbą dirba štai tokie peiliai, kurie sukdamiesi pašalina seną vejos sluoksnį:



Kažkur buvo gražiai pailiustruota:


Pats procesas labai nesudėtingas, pravažiuoji su aeratorium ir darbuojiesi grėbliu. Komplekte yra ir surinktuvas, bet iš jo naudos nedaug, užsikemša kas kelis metrus, todėl teko jo tiesiog atsisakyti.

Taip atrodo veja po aeravimo:



O taip po grėbliavimo :)


Nugrėbus seną žolę, vizualiai atrodo tarytum nieko nebuvo daryta, o rezultatą aukščiau matėt. Ateinantį savaitgalį dar patręšim su daug azoto turinčiom trąšom. Azotas būtent skatina vejos augimą. Ir tikėkimės, kad balandžio gale jau galėsim grožėtis sodriai žalia spalva ir iš žiemos miego pagaliau pažadinti vejapjovę!  

 

17 komentarų:

  1. kad pades, tai net neabejoju, tik man iskilo klausimas, jei sitas reikalas po saves nesurenka senos zoles, o ja vistiek reikia rankiniu butu grebti, tai manau jis tu pinigu nevertas, na nebent kaip jusu atveju zoles yra ~10a. Pas tevus kiekviena pavasari naudojam paprastus labu grebtuvus http://g3.dcdn.lt/images/pix/greblys-68867264.jpg

    na dar yra toks panasus grebtuvas tik ne is skardeles dantys o is vielos (labiau pesa) efektas gaunasi panasus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. pabandyk su aeratorium praeit, isitikinsi, kad efektas anaiptol nepanasus!

      Panaikinti
  2. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  3. O ne paprasčiau kas porą metų išsinuomuoti gerą galingą įrankį, visgi nemanau, kad alko labai ilgai tarnaus, o ir daiktas labai jau retai naudojamas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. su tevuku per puse ji pirkom. Atsipirks per 2-3 sezonus, tiek manau, kad tikrai tarnaus, nes ir garantija 2m.

      Panaikinti
    2. Patarimas, kai keisitės su tėvuku gerai išplaukit ir nupurškit kokia chemija ašmenis, nes galit parsinešt kenkėjų ir ligų viens iš kito.

      Panaikinti
    3. aha, aciu uz patarima. reikes butinai dezinfekuoti.

      Panaikinti
  4. sveiki. o koki gyli nustatet aeruodami? Ten jug reguliuojasi gylis ipjovimo?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na, mes tai nuomojames, kainuodavo 20Lt valandai su benzinu, per valanda 7 arus nuaeruodavom. Siemet jau turim apie 12 aru savos pjaunamos zoles, tai manau iki dvieju valandu nuomos pakaks. Aeracija darydavom tik pavasari, kaip ir visi buve kaimynai, nemanau kad butina rudeni ja daryt, nors gal ir nepakenktu. Gal tik dar ankstoka aeruoti, zeme pas mus dar slapoka vietomis ir minksta, nesinori trypti kol kas, aeruodavom iprastai balandzio pradzioje.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. savo daiktas yra savo. Nereikia niekur skubeti, padirbejai valandziuke, gali pratesti kita diena ar savaite. Del slapumo, sklypas jau sausas pas mane, matyt drenazas gelbeja. Tik dalis janos zoles buvo rudeniop sodinta, tai ten jau draske negraziai, bet sumazinus gyli problemos neliko.

      Panaikinti
    2. savo yra geriau, kas be ko, tik vieta aisku garaze uzims papildoma :)
      del sklypo slapumo, tai pas mus dar sniegas ka tik buvo, vakar-siandien tik nutirpo, nors naktim dabar gerai bent pasala ir siaip lijo siom dienom istisai, gruntas ne smelis, tai visas sumirkes, kur zoles maziau ir koja spaudziasi.

      Panaikinti
  6. nusimato ir pas mane toks darbas.
    Tik ant valeno bus ne frezos o suksis vielines kaip adatos.
    Idomu kuris veiksmingesnis?

    O kaip zole rinkai, grebliavai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. buvo komplekte irgi vielinis tas sepetys. bandziau nelabai is jo naudos. o zole su tokiais ale kur lapais grebiasi

      Panaikinti
    2. zoles surinkimui puikiai tinka ta pati zoliapjove

      Panaikinti