2014 m. liepos 15 d., antradienis

Atostogu darbai/Katiline


Na ka atostogos prabego kaip viena diena. Nezinau, turbut, kad pailsejau J vien galimybe 100% pasinerti i namuko statybos rupescius, turbut pats geriausias imanomas poilsis. Aisku, neskaitant kiekvienos dienos gale atsirandancio fizinio nuovargio, nudauzytu ranku, skaudanciu koju… :D Bet atsikeli ryte, atvaziuoji prie savo tvirtoves, 07h ryte, o geriau dar anksciau,  kai dar nera to visur skubancio surmulio, isipili karstos kavos ir megaujiesi bundancios gamtos tyla, bei planuoji kiek siandien daug ir visko nuveiksi(aisku dienos gale nepavyksta nei puses to padaryti) J

Gerai, uzteks postringavimu, prie reikalo. Pradesiu turbut nuo santechnikos, nes nuo jos ir prasidejo mano atostogos, nezinau ar sutapimas, ar tiesiog  taip gavosi, kad santechnikas atejo aprisineti katiline kaip tik per mano atostogas, tai galejau dalyvauti procese, rezultatas cia:

Pecius 35kW
Boileris 200L
Akumuliacine 1380L


Planavom, kad akumuliacine atsidurs palepeje virs garazo, bet, deja, 6 vyrai nesugebejomjos uzkelti :) pakelejo panaudoti ir nepavyko, del labai jau riboto auskcio, todel akumuliacine atsidure katilineje.

Jau anksciau cia rasiau, kad namas bus sildomas kietu kuru t.y. malkomis, anglimis, briketais ir kitkuom kas dega ir nelabai :) Peciukas suvalgo kieta kura ir pradeda ji versti i siluma, ratui boileris - pecius ikaitus iki tam tikros temperaturos ladomatas pradeda pertekliu numetineti i akumuliacine. Ladomatas zemiau, jo pagrindines f-jos sios, daugiau cia:

 1. Įrenginys Laddomat naudojamas sistemose su akumuliacine talpa siekiant maksimaliai išnaudoti įkrovos energiją ir perteklinę sukaupti akumuliacinės talpos tūryje.

2. Užtikrinti katilo maksimalų ilgaamžiškumą palaikant jame nustatytą grįžtamo į katilą vandens temperatūrą.

3. Užtikrinti savaiminę sistemos cirkuliaciją nutrūkus elektro energijos tiekimui.

4. Maksimaliai panaudoti katilo šilumą kai jis užkuriamas ir kai baigia sudegti įkrova.

5. Pakeisti rankinį trijų eigų vožtuvą.


Ziuriu, kad tik tokia foto kol kas turiu. Nesimato kranu ir termometru. 

Uzdejo selgio matuokli, automatini nuorintoja ir apsaugini voztuva, buvo galima kiek taupyti ir atskirai sias dalis pirkti, bet sis komplektukas malonesnis akiai :)


Taigi, po geru triju dienu darbo santechnikas baige darba ir sistema buvo isbandyta, lauke +30C, is kamino ruksta pirmasis dumas:


Akumuliacine iki +50C ikaitos is nepilnos puse pakuros, antra vertus grindinio buvo atsukti tik 2 pirmo auskto konturai ir nedavem sildymo i 2a., nes ten dar nesudeti radiatoriai, daugiau malku nebemetem. Per nakti siurbliukas sukosi, tai suvalge visa akumuliacine. Grindys isilo. Iki pakurimo apacioje vyravo maloni vesa, per pacius karscius plyteles buvo klijuoti vienas malonumas, deja, bet po pakurimo net ir tie keli konturai prikaitino ir sekancias kelias diena teko paprakaituoti.
 
Taigi, belieka laukti darganos, kad butu galima pilnai istestuoti sistemele ir ziureti ar sis akumuliacines variantas pateisins savo lukescius. Visgi, katiline, su visomis sudedamosiomis dalimis vienas brangiausiu namo elementu.....

Prie to pacio, 1a. idejom reguliuojama kolektoriu, 2a. toki pati tik nereguliuojama, nes i radiatorius bus paduodama zema temperatura, o 2a. grindini turim tik vonioje ir koridoriuje, ten irgi reikes palaikyti pastovia vienoda temperatura:




8 komentarai:

  1. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. šiuos visus juodus vamzdžius rekomenduoju nudažyti dažais, kurie atsparesni karščiui
    http://2.bp.blogspot.com/-ViKLr-2L3ec/U8YHlGM7iWI/AAAAAAAAMZs/SMdUhhJ6GI0/s1600/20140709_165908.jpg
    Nes jei paliksi tokius, jie apsitrauks rūdimis. Pas mane juos sumontavus, po kelių savaičių atsirado rūdys. Senukuose pardavinėja tokius dažus įvairių spalvų. Litras apie ~30 litų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tas dazymas gal daugiau del estetinio vaizdo, del jo as kol kas maziausiai jaudinuosi, yra svarbesniu darbu :) Prarudyti tie vamzdiai neprarudys, jei sistemoje visad bus vandens, veliau, jei jau visai nebus ka veikti galesim uzsiimti dazymo darbais. Aciu uz pastabas!

      Panaikinti
    2. taip, jie prarudyti neprarudys, bet kuo toliau, jie labiau pasidengs rūdimis. Dabar nudažius, nereikės vėliau šveisti rūdies, jei sugalvosit dažyti.
      O nudažyti vamzdžiai tikrai geriau atrodys, nei parudiję.. ;)

      Panaikinti
  3. tai kiek pinigu isleidai viso: katilas + akumuliacine + boileris + medziagos + darbas už pajungimą + kaminas?
    Vamzdeliu grindiniam sildimui bei kolektoriu neitraukiu. Idomu palyginti kainu skirtuma tarp geoterminio irengimo.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mhmm, geras klausimas.

    Pecius: 4600Lt
    Akumuliacine 3300Lt
    Boileris 1870Lt
    Medziagos katilines aprisimui ~4000Lt
    Darbas Katilines aprisimas 1500Lt
    Kaminas 2780Lt
    -----------------------------------------------
    Viso: 18050Lt

    Nemazai. Bet prie geoterminio dar ~10-15k Lt turetu prisideti??

    AtsakytiPanaikinti
  5. Panasiai. Uz 18Klt galima paimti geo gruntas vanduo su boileriu + grezinys 70lt/m (gylis priklauso nuo siurblio galingumo ir grunto. 7-13Klt). Gali tiketis 30% nuo sumos susigrazint jei geo isirengei po namo pridavimo :)
    Man kainavo siurblys 23KLt, grezinys ~13klt, medziagos ~1000, darbas (lauko kontura aprishau pats + santechnikas sildymo kontura +300Lt). Grubiai viso 38klt

    AtsakytiPanaikinti