2014 m. kovo 24 d., pirmadienis

Saules kolektoriaus paleidimas

Vienas kolega brukstelejo, kad dingo irasas apie Saules kolektoriaus bandomaji paleidima. Nesuprantu kodel, bet visgi iraso nebeber :(

Na ka sutrumpintai ikeliu is naujo. Kol kas ne pas mane, bet pas tevuka pakabinom 24 kolbas.



Viska uzjunginejom i sena sistema, kuri buvo paruosta dar savadarbiams kolektorimas. Aprasyta CIA .

Asiku, pasitarus su santechniku sistema teko kiek patobulinti, nes darbines temperaturos svelniai tariant kiek kitokios :)

Iskart uz siurbliuko idejom issipletimo inda. Pati siurbliuka dar reikes perkelti ausktyn. Nes dabar jis ne stumia, o traukia. Ko pasekoje judinamas auskciau esantis atbulinis voztuvas ir sistemoje girdisi toks nervinantis kliksejimas.



Va cia reikes ta siurbliuka ideti, prie slegini voztuva. O gal uz? Kazkaip suabejojau dabar :)  Sleginis voztuvas 2 BAR berods.


Auksciausiame taske idejom automatini nuorintoja.


Lukesciai pranoko patys save :) Debesuota diena siltas vandenelis tekejo kuo puikiausiai. Pradzioje, kol zaidem ir nebuvom uzjunge siurbliuko, kolektoriaus daviklis T1 rode 110C :)



Sistema uzjungem su daugiasluoksniais plastikiniais vamzdziais, kuriuos, deja, bet gali tekti keisti. Kaip sakant skupas moka du kartus :). Tevukas viena diena isjunge automatika ir isvaziavo, ale nebuvo is ryto saules. Idienojus saulute pasirode ir pradejo sildyti. Sistema netruko perkaisti. Grizes papietauti paleido siurbliuka ir pasigirdo didelis pokstelejimas. Nusove vamzdi. Matyt jis pasilyde ir nuo slegio ji nusove. Sunku prognozuoti kas bus vasara, bet jauciu, kad bus karsta ir teks plastika keisti i vari.

Silumos pertekliu galvojam atidavineti i bendra sistema panaudodami sia automatikos f-ja:

If we set the temperature of bypass is 70oC, then when tank temperature (T2) rises up to 71oC, this by-pass function is triggered, electromagnetic valve or circuit pump (R1) and TD control ed circuit pump (P1) will be triggered simultaneously. When tank temperature (T2) drops to 67oC, electromagnetic valve or circuit pump (R1) and TD control ed circuit pump (P1) wil be ceased simultaneously. 

Taip sakant turesim 2 ratus, didiji ir mazaji, panasiai kaip masinoj :) Uzduosim sistemai, kad matuotu griztamaji ir kai jame temp bus kokie 75-80C, kad ijungtu pagrindines sistemos siurbliuka. Beda tik ta, kad vidurvasaryje gali pradeti silti radiatoriai. :) Nors gal ir neprades. 

Gal yra praktiku skaitanciu sia rasliava, realiai susidurusiu su kolektoriu silumos pertekliaus problema vasara? 
  

14 komentarų:

  1. vietoj PVC vamzdzio geriau naudoti nerudijancio plieno gofruota vamzdi pvz http://www.saulesbroliai.lt/preke/nerudyjancio-plieno-lankstus-vamzdziai-dn16-skirti-saules-kolektoriu-sistemom-15m
    Kaina nemaza sakyciau taciau turetu laikyti.
    Koki wilo siurbliuka naudojat? Man jis panasus i karsto vandens cirkuliacini A klases :)
    Paprastai nuorintojas statomas ant griztamo vamzdzio salia issipletimo indo ir apsauginio voztuvo. Manau panasiai turetu buti jungiant ir saules kolektorius.
    Pajungimo schemos nebuvo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Paziurejau vakar idomumo delei kas per siurbliukas: WILO Star-Z NOVA 4.5W :)

      Panaikinti
    2. pats turiu toki pati siurbliuka. Jo paskirtis stumdyti karsta vandenini, naudoti pvz recerkuliacijai karsto vandens, jei nenori laukti kol atbegs karstas vanduo. Siurbliuko darbine temperatura 0°C - +65 °C. Manau, kad gliukoliui su saules kolektoriu aprisimui tai nera tinkamas siurblys. Jo ir kaina nemaza. Placiau info http://komfortas.lt/items/view/cirkuliaciniai-siurbliai-karstam-vandeniui/wilo-star-z-nova-15

      Panaikinti
    3. na tiesiog viska integravom i sena sistema, kuri buvo naudojam savadarbiams kolektoriams. Ten teperaturos 60C niekad nevirsydavo. Kazkaip net nepagalvojau apie darbines temperaturas. O kas gali tam siurbliukui nutikti, jei jis gaus tarkim ~90-100C is kolektoriaus?

      Panaikinti
  2. Pas tevuka pataupem, bet vistiek speju, kad teks sudet varini. O kam toki brangu kinietiska vamzdi naudot. Saules broliai uzdirbt gerai nori :) Sau kai darysiu yra pigesniu variantu. Paimsim is Salnos. 19Lt/m 5/8 varinis kondicionavimo sistemu vamzdis. Iskart apsiltintas. Laida davikliui jau kaip nors prasivesiu. 0,75mm2 kaina ~1Lt. Skaiciuojam 15m kaina: 19Lt*15m=285Lt + 15Lt laidas = ~300Lt. Dar noretusi sugalvot kaip vari suvirinti, butu patikimiau nei ant jungciu sodint, nes sistemoj ten slegis didelis. Cia rasinejo: http://vvnamas.wordpress.com/2011/07/14/saules-kolektorius-2/#comment-1895 kad iki 4.5bar net sukilti gali. Nesinoretu, kad pradetu saudyti vidurvasari:D. Deja, bet kitaicai nelinke jokiu schemu duoti...Siurbliukas nepamenu koks, pirkom seniai, emem pati silpniausia. Pakanka. Kelti ten kazkur ~6m tik reikia, veza. Del nurintojo, tai su keliais santechnikais snekejau, kaip susitare kartojo, kad reikia ji statyti auskciausiame sistemos taske, taip ir padarem :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O kokia medžiaga izoliuotas tas varinis vamzdis? Teko parodos metu bendrauti su saulės bratkom, tai anas grofruotas vamzdis nerudijancio plieno su izoliacija ir laidu dabar 60lt už metrą. Vis tiek daugoka. Nemažą kainos dalį sudaro apšiltinimo medžiaga. Berods sake, kad kaučiukas kuris atsparus +120C (gal ir daugiau), t.y. nesilydo prie tokiu temperaturu.
      Sulituosi varinius vamzdukus ir laikys tikriausiai. Geriausia presuoti vari, bet jungtys brangesnės.
      Pajungimo schemu gali intike susirasti.
      Kas lemė kad rinkausi kolbinį kolektorių o ne plokščią? Brolija minėjo, kad pastarieji tik keliais procentas mažiau efektyvus uz kolbinius. O kolbiniu ir kaina vos ne dviguba.

      Panaikinti
    2. Su skaiciavimais virsuj pamirsau viska padauginti is 2. Nes vamzdziu reikes gi 2. Tai realiai Salnos kaina gaunasi ~38-40Lt/m. Dviguba, gofruota, apsiltinta vamzduka su laidu galima uz ~55Lt/m nupirkti, tai velnias ji zino ar verta tuos kelis simtus taupyt. Del salnos izoliacijos nesidomejau.
      Pasirinkima net nezinau kas leme. Kai nusprendem, kad mums reikia saules kolektoriu buvau visai zalias :) i Alibaba suvedziau solar collectors ir prasidejo ziniu paieska :) Po to seke narsymas internete, keli pokalbiai su ale specialistais, pastarieji irgi skeptiskai atsiliepe apie plokscius, tai kazkaip tiesiog nusprendem, kad perkam kolbinius. Jei atvirai apie plokscius tuomet net nesidomejau. Perkant dabar, galbut ir vertetu. Nes vienas rimciausiu argumentu, net ne efektyvumas, transportavimo paprastumas! Juos turetu eiti geriau supakuoti. Pastaruosius gabenant, kad ir dalinuku, turetu pavykti isvengti padididntos rizikos del duzenu. Nes realiai is 6 atsiveztu, vienas atvaziavo suduzes. Reikes dasipirkineti 24 kolbas*30Lt = 720Lt :(

      Panaikinti
    3. buvau Resta parodoje, snekejau su vienais prekiaujanciais airiskais vakuminiais kolektoriais "Varisol HP". Atrodo rimtai ir kokybiskai. Gaila kad kainos dar vis europietiskos vieneto kaina ~244Lt:(
      Garantija duoda 20metu jei patys montuoja. Tai dar plius montavimas kazkiek. Jei pats montuoji tai garantija tik 5 metai. Geras dalykas tuose kolektoriuose kad yra apsauga nuo uzvirimo. Susyla gliukolis iki + 90 laipsniu ar +135 ir issijungia sildymas, kolikuose yra imontuotas termostatas kuris valdo visa si procesa. Nereikia jaudintis del uzvirimo. Bet kaina nepatinka kol kas :(

      Panaikinti
    4. na pas tevuka kur buvau rases, kol kas sukasi kolbos puikiai. Jokio pertekliaus nera. jei debeseliu nera, antros dienos pusej apie 60C vandenelis bega i boileri. Aisku statem mes ji ten i pietvakariu puse, tai saules gauti pradeda tik apie 10-11h. Matysim vasarop kas darysis. Sunku kol kas komentuoti apie kitaisku kokybe, reikia laiko.

      Panaikinti
    5. lauksim rezultatu. Planuoju ir as ateityje pasigakabinti kolikus, reikia pilnai isnaudoti ŠS integruotus mazgus

      Panaikinti
  3. aš taip pat turiu kinietį kolektorių. Tiksliau turėjau. Po poros žiemų peršalo heat pipe vamzdeliai. Pirmą vasarą buvo fantastika, karštą vandenį taškiau kiek norėjau. Antrą vasarą pastebėjau, kad kažkaip trūksta šilto vandens. O po antros žiemos praktiškai visai nustojo šildyti. Tad teko išjungti. Dabar darau visokius eksperimentus su heat pipe vamzdeliais. Žinoma galima parsisiųsti iš kiniečių, bet vėl porai žiemų. nesinori taip vargti. Pardavėjai siūlo į vietą keisti U pipe vamzdelių kolektorius.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ta prasme turi omenyje, kad eksperimentuoji su tais persalusiais vamzdeliais? O kas tai per eksperimentai? Na U-Pipe siu atveju galbut ir turetu pranasuma, nes jame visad cirkuliuotu glikoklis ir vamzdeliai neissivakumuotu.

      Panaikinti
  4. Na kaip kazkas sake skupas moka du kartus ziniu truksta jums labai, gal vertetu pasamdyt profus, butu greiciau geriau, o gal net galutinam variante pigiau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Durnas moka du kartus, skupas sutaupo. Va tokiu specialistu kaip tu jei klausyciau iki siol prie suduzusios geldos sedeciau. O ka darysi jei kazkas atsitiks, kaip tarkim varna ant stogo nukapojo daviklio laida, automatikoje sauktukas uzsidege, specialistus kviesi, kad issiaiskintu? Kaip tarkim mazas vaikas tau nematant nureguliavo siurbliuko galinguma ir iki 200C uzkaito saules kolektorius, uzsidege sauktukas automatikoje, specialistus kviesi, kad issiaiskintu? Savo galva kai pradesi galvot, tada eteri pradek tersti....

      Panaikinti