2014 m. sausio 29 d., trečiadienis

TV tinklas

Bendraminte is http://statausodyba.blogspot.com/ ikvepe siam post‘ui. Todel bandau pasidalinti ziniomis, gal jos kazkam bus naudingos.  


Siuolaikines TV privalumus puikiai iliustruoja sis paveikslelis:



Pritariu koleges mintims, kad namuose reikia bendrauti, o ne atsisedus spoksoti i deze, kurios turinys jau seniai pasidare = 0. Todel atsakymas I pirma klausimo dali: vieta jam siukslinej :D

O dabar apie antra klausimo dali J

Televizija buna analogine ir skaitmenine.  Gyvenantys miestuose ir besinaudojantys kabeliniu TV paslaugomis, dalis dar tebeziuri analogine TV, taciau didzioji musu dalis jau “megajausi” skaitmenine TV.
Taigi, skiriamos šios pagrindinės skaitmeninės TV rūšys:

Antžeminė (DVB-T) » - visuomeneje dar paplitusi ale GALA vardu, ji NEMOKAMAI prieinama kiekvienam pilieciui, gebanciam pasistatyti antena, netinginciam ja nukreipti I artimiausia sisutuva(sarasas visiems prieinamas cia: http://dvbt.news247.lt/lt_map.html ) ir mokanciam antenos kabeli prijungti prie skaitmenines TV imtuvelio: http://www.elpa.lt/lt/produktai/tv_tinklu_iranga/abonentiniai_imtuvai/eterines_tv_imtuvai/etr220fta_pvr_sd/ . Jei pakanka 12-13 nemokamu LT kanalu,  butent kaime sis TV signalo priemimo budas, mano manymu, pats paprasciausias ir pigiausias. Jei visgi, zmogui jau susiformavusi priklausomybe ir jis giliai serga, galima pasinaudoti GALA paslaugomis ir uz abonentini mokesti  gauti platesni kanalu paketa.  

Kabelinė (DVB-C) » - sia rusimi dazniausiai naudojasi miestu gyventojai. Kabeliniu TV operatoriai didmiescius apraizge savo tinklais, todel miesto rezervatu J gyventojai, savo laiptines skydineje gali rasti bent keliu paslaugu teikeju kabelius. Placiau zinomi: TEO, CGATES, INIT, SPLIUS, BALTICUM ir t.t.  Kaime sis budas paprastai neprieinamas.   

Palydovinė (DVB-S) » - Gan brangus, bet patogus budas priimti TV signala I savo namus. Ale VIASAT. Yra ir alternatyvu. Mokantys naudotis internetu, didmiesciuose gali rasti “tasku”, kurie siulo pigesniu palydovines TV alternatyvu, nei placiai isreklamuotas viasat( brangi reklama juk turi atsipirkti).

Per IP tinklus (IPTV) » Jei namuose yra internetas, sis budas taip pat gali buti svarstomas kaip alternatyva. Ale interaktyvioji GALA. Nereikalingos jokios antenos. Tik IPTV priedelis ir marsrutizatorius. Taciau tai taip pat ganetinai brangus budas, nes mokama ir uz interneta ir uz TV(prisirasama ir prie operatoriaus);   

Statant nameli, kad ir kaip ten bebutu, stoves telikas, ar ne nusimatyti kabeliukus jam reiketu. Kad mazdaug isivaizduoti kaip tai turi atrodyti, patalpinau planeli cia: https://www.dropbox.com/sh/3dtzunp3jzoazvp/5w9yUc-wxs

Rozeciu daryti nereikia, bent jau as pas save nedarysiu, tiesiog ten kur galvoju, kad kazkada gali stoveti televizorius atsivesiu televizini (http://www.elpa.lt/lt/produktai/kabeliai/koaksialiniai_kabeliai/s_serijos_kabeliai_75__spectra/s6601/ ) ir kompiuterini ( http://www.elpa.lt/lt/produktai/kabeliai/kompiuteriniai_kabeliai/lan_kabeliai_datafiber/cat5e_utp_datafiber_4p/ ) laidus.  Kompiuterini salia televizinio tam, jog siais laikais ne tik telefonai ismanus, jau ir telikai protingi. Jiems irgi reikia interneto. Laidus uzdarysiu akleje, ale tokioje: http://liregus.lt/content/produktai/epsilon/epsilonwhite/cvaccassa.lt.html , prireikus laida issitrauksi, uzsidesi reikiama antgali ir pasijungsi TV.

Vienam taskui, bus vedama po viena laida. Laidus atsivesiu i visus kambarius. Tegul buna. Visi laidai sueis kazkurioj vietoj palepej virs garazo, ten stoves nedidele komutacine spintele, kurioje viskas bus sujungiama.
Antena, jei kaminas aukstas, galima pakabinti, tiesiog ant kamino, tada per ventiliacini kamina atvedami kabeliai busimoms antenoms, pas save tiesiog prasikisiu 3vnt kabeliu: 1xDecimetrinei antenai , antzeminiam DVB-T signalui; 1x Palydovinei TV,  1x atsarginis, tegul buna, o gal prireiks :)

Pas save jungsiu decimetrine antena, tiksliau 2 vnt. Dvi, nes viena nukreipsiu i Kaliningrada, ten greitu laiku paleis DVB-T2 signalas, tai bus galima papildomai matyti ~15 nemokamu rusisku kanalu, 8 jau dabar rodo. Antenos turbut, kad bus tokios: http://www.elpa.lt/lt/produktai/tv_tinklu_iranga/antenos/tv_antenos_lauko_salygoms/y1116uflte/  

Taigi, 2 decimetrines antenos sueis i TV stiprintuveli/sumatoriu: http://www.terralt.lt/MA024-718.html?productpage=0&productid=644 , jame 2 signalai bus susumuojami( tam, kad TV priedelyje nereiktu kaitalioti laidu), pastiprinami ir paduodami i dalikli: http://www.elpa.lt/lt/produktai/tv_tinklu_iranga/pasyvi_iranga/dalikliai/abonentiniai_ir_magistraliniai_dalikliai_spectra/s772_s773_s774_s776_s778/ , per kuri pateks i visus kambarius.

Viskas J  


Gal kazkas daret kitaip? Pasidalinkit patirtimi, patarkit, kol dar laikas J

P.S. Lygiagreciai TV tinklui, reikia apgalvoti ir audio tinkleli. Kad po to neapsikrauti galybe laidu kolonelems pajungti...

9 komentarai:

  1. Jei sumastysit jungti palydovinę, žinokit, kad palydovinei netinka visi sumatoriai ir dalintojai. Pas save į kiekvieną kambarį nuvedžiau po 2 kabelius, vienas kabelis palydovinei, kitas kabelis antžeminei. Antžeminės kabeliai iš kambarių sueina į paskirstymo dėžutę ir iš ten nueina vienas ant stogo antžeminei antenai. Tuo tarpu palydovinės laidai iš kiekvieno kambario sueina tiesiai ant stogo, ten, kur stovės palydovinė antena. Palydovinės antenos vietą ant stogo galite nusistatyti per puslapį www.dishpointer.com, pvz Viasat rodo per 4,8e palydovą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tinka kuo puikiausiai, galima per diplekseri TV ir SAT signalus sumuoti, yra ir galiniu rozeciu tam skirtu. 2 kabelius reikia atsivesti tik i taska, prie kurio planuojamas SAT imtuvas. Papiesiu schemute, kad butu aiskiau. Uzkelsiu i post'a,

      Panaikinti
    2. Žiūrint ką žiūrėsit. Norėsit kelias galvas užsidėti ant lėkštės ir prireiks diseq rėlės, tada ir prasidės nesuderinamumai. Kalbu iš patirties - ne iš teorijos. Tikrai kokybiškiau būtų buve nenaudoti to diplekserio ir tempt SAT kabelį iki pat rozetės.

      Panaikinti
    3. na schemute kol kas tik popieriuje, jei atvira, tai tu ne pirmas, kuris siulo po du kabelius prasitempt. jei ne del SAT, tai del atsargos, nes butinai nors vienas turi neveikti :) na ziuresim, galbut reiks prasitempt ir po du, atsarga gedos nedaro.

      Panaikinti
  2. net baisu pagalvoti, kiek vien del televizijos kiek laidu papildomai reikia isvedzioti...

    AtsakytiPanaikinti
  3. pro kamina isvesti mintis gera, tik vat kad kaminas pas mane apskardintas, tai ta skarda kazkaip pjaustyti klausimas ar norisi... bet gal visi taip daro...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dėl aklių naudojimo. Jos gali sukelti didelį galvos skausmą jeigu atsiras poreikis aklę pakeisti pvz po 5m,10m ar dar ilgesnio laikotarpio. Tiesiog gali nebelikti jūsų pasirinkto dizaino ar išvis to gamintojo ir tada teks kažką derinti.O jei dabar išsirinksit kažką labai įmantraus, tada išvis gali nepavykti ir priderinti iš to kas bus rinkoje tuo metu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. sutinku, reikes matyt atsargai pasiimti, kai dizaina kazkoki pasirinksim. Arba atsibodus keisti viso auskto rozetes :D

      Panaikinti
  5. Ar jums skauda širdi? Nenusiminkite, tegul Dr.Ogala padeda jums susigražinti savo buvusiji “, jis iš tikruju yra tikras ir sažiningas meiles burtu ratukas, jis sugražino mano vyra. Aš esu Tracy Mattingly iš vieningos valstybes, aš labai džiaugiuosi, kad mano vyras grižo po to, kai paliko mane del kitos moters. Mano vyras turejo romana su bendradarbiu, ir aš taip myliu savo vyra, bet jis mane apgaudinejo su savo bendradarbiu, ir ši mergina, manau, mano vyrui naudojo raganas ar juodaja magija, kad jis manes nekestu ir tai buvo toks kritiškas ir neprašomas, aš verkiu visa diena ir nakti, kad Dievas atsiustu man pagalbininka, kuris gražintu mano vyra! Buvau tikrai nusiminusi ir man reikejo pagalbos, todel ieškojau pagalbos internete ir aptikau svetaine, kurioje buvo pasiulyta, kad dr. Ogala gali padeti greitai susigražinti buvusi vaikina. Taigi, pajutau, kad tureciau ji išbandyti. Aš susisiekiau su juo ir jis man pasake, ka man daryti, o aš tai padariau, tada jis man padare meiles burta. Po 16 valandu mano vyras tikrai man paskambino ir pasake, kad manes taip ilgisi, o Dieve! Aš buvau tokia laiminga, o šiandien aš vel džiaugiuosi savo vyru ir mes džiaugsmingai gyvename kartu, ir aš dekoju galingam burtu ratukui Dr.Ogala, jis yra toks galingas ir aš nusprendžiau pasidalinti savo istorija cia. jei esate cia ir jusu mylimasis jus atsisako, arba jei jusu vyras persikele pas kita moteri, daugiau neverkite, susisiekite su juo pagalbos dabar. Štai jo kontaktas. Siuskite el. laiška šiuo adresu: drogalad02 @ gmail. „com“ arba „Call / Whats-app“: +2347049668119.

    AtsakytiPanaikinti