2013 m. gruodžio 12 d., ketvirtadienis

Saules kolektoriai

O prasidejo viskas seniai, seniai, kai ant zemes dar vaiksciojo dinozaurai, kazkur ~2011 metus :) Ikvepejas sitas, sviesaus proto pilietis: http://petrasdargis.lt/kategorijos/buitis/saules-kolektoriai

Prisiskaiciau ir pasiuliau tevukui paeksperimetuoti, taigi emem ir pagaminom savadarbi kolektoriu, kuris, beje, visai neblogai veikia ir iki siol vasaros metu patenkina 2-3 asmenu seimos silto vandens poreikius:


 Kaip matyti is foto viskas padaryta is paprasciausiu skardiniu radiatoriu, kurie ivilkti i profili is nugaros apsiltinti ir viskas nudazyta juodai, tam, kad absorbuotu maksimaliai daug saules energijos.












Temperatura matuoja ir i savadarbi davikli perduoda va toks daviklis. Vienas uzdetas ant radiatoriu, kitas ant boilerio, karsto vandens iejimo.












Tarp saules kolektoriaus ir boilerio davikliu atsiradus 5C skirtumui, automatika ijungia siurbliuka. Viskas elementaru kaip 2x2 :)

















Kadangi eksperimentas pas tevuka pavyko, atsirado noras rimtesnei ir efektyvesnei sistemai realizuoti. Pradejom statyti nameli, tam atsirado ir puikios salygos :) Buvo pradeta ieskoti variantu. Toliau pabandysiu pasidalinti tu ieskojimu patirtimi.

Saules kolektoriai buna ivairiu, labai nesiplesiu, internete medziagos daug. Is kitaicu parsiveziau Heat pipe kolektoriu, kurio veikimo pricipas paprastas. Vakumineje kolboje yra varinis mazdelis, kuris uzpildytas kazkokiu, prie tam tikros temperaturos, garuojanciu skysciu. Jis ir yra pagrindinis silumos nesejas. Kolba sujungiama su vadinamuoju Heat pipe, kuriame cirkuliuoja sildymo sistemos skystis, gali buti vanduo arba gliukolis.
























Jei kam idomu cia va plikos kaineles, 298usd uz viena 24 kolbu kolektoriu + transportas ir kitos islaidos ~10%:








Аi tiesa, dar paimirsau pamineti, kad uzsisakem ir valdikli SR868C8Q, nezinojom koki imti, tai uzsisakem geriausia is siulomu, jis isbandziau primityvioj, pradzioj aprasytoj sistemoj, viska veikia, tik per vasara jau numire vienas daviklis, na, bet cia maza beda:


 Jei kam idomu, rasykit, galiu kazkur uzkelti ir manual'a.

Tai va siaip ne taip privedus derybas ir visus niuansus per gerus 4-5 menesius atsivezem visa sita galvosuki, 5 sekcijos po 24 kolbas. Man, tevukui ir uosviui.

Ankstesnej temoj jau rasiau, kaip vyksta paruosiamieji darbai kolektoriu uzkelimui ant stogo. Sekantis etapas, apie kuri nepagalvojau is anksto, tai multifunkcine akumuliacine talpa. Lietuvoje, jos ganetinai brangios ir gali kainuoti ~5000-6000Lt, pas Kitaicus, manau, kad turetu buti imanoma atsivezti per pus pigiau. Galejau atsivezti is karto, dabar tenka sukti galva. Laiko turiu, todel pradejau ziurineti va toki varianta:



Talpa galvoju apie 500-750L. Name planuojamas pilnai grindinis sildymas. Stoves kieto kuro katilas. Akumuliacine jam puikiai pasitarnaus. Kaip matyti, akumuliacine talpa 2 konturu. I pirmaji jungiasi kieto kuro katilas, antraji saules kolektoriai. Saules kolektoriu konturas uzpildomas gliukoliu ir sistemai padeda istisus metus, kai tik sviecia ir sildo saulute.

Sistema, jei labai primityviai papaisius, turetu atrodyti kazkaip panasiai, aisku tik vietoj nupaisytu radiatoriu bus grindinis sildymas:


Visur auskciau tik mano pamastymai kaip galvoju, kad turetu buti. Jei atvirai, sios namo dalies bijau labiausiai, nes zinios minimalios, o klaidu gali buti daug. Antra vertus, negaliu sau leisti samdyti brangiu firmu, ale profesionalu, kurie suprojektuotu ale modernia sistema, kuri kainuos zveriskus pinigus. Galbut kas nors jau turite patirties sioje srityje ir galite pasakyti, NE, tu neteisingai galvoji, reikia daryti KITAP??

Aciu uz nuomones.


21 komentaras:

  1. labai gerai kad yra tokie eksperimentai su kinija gal gali i meila brukstelt linka is kur siuntei ir kaip su siuntimo mokesciais isejo (pvm muitai ir kita)
    O as patarsiu del akumuliacines yra tokios talpos daugiafunkcines vadinas lietuvoj ka radau geriausia tai http://www.elmitra.lt/preke/ker-500-litru-higienine-sviezio-vandens-tipo-talpa.2629/group_id-54/ jos kaina apie 5000 lt perkant kaune. Kuo skiriasi nuo paprastu su dviem gyvatukais, ogi kad turi viena dideli gyvatuka nerudijancio plieno siltam vandeniui ruosti. Esme kad visi saltiniai sildo talpa is jos viskas vaziuoja i grindini sildyma ir kitur ir dar susildo gyvatuka silto vandens tiekimui. Privalumai tokie kad sildymo sistemos konturas yra uzdaras talpoj nekris nuosedos. Siltam vandeniui nereikia magnio anodo kuris daznai nusibaigia. Siltas vanduo visad sviezias tiesiai is grezinio nera bakteriju nuosedu problemu ir t.t pasidomek. As is principo tokia pat sistema pradesiu pavasari diegti tik pas mane vietoj kieto kuro katilo bus geoterminis ir plius zidinys su vandens konturu bei zinoma saules baterijos

    AtsakytiPanaikinti
  2. oi mano meilas mriauka@yahoo.com

    AtsakytiPanaikinti
  3. na pas mane situacija kiek kitoka, veziau ne kaip fizinis asmuo. Kadangi projekteliu pavyko sudominti ir imones savininka, tai atsiveziau imones, kurioje dirbu vardu. Is viso vezem 9vntx 24 kolbos. Dar pavyko siuos kolektorius prijungti prie kito imones krovinuko ir taip sumazinti transportavimo kastus, kurie kartu su muitinimui, muitines tarpininku paslaugomis sumoj sudare ~4%. Dabar nepamenu, bet jei atmintis neapgauna, muito sitiems dalykams nera. Atsivezti kaip fiziniam g.b. kiek kebloka ir brangoka, geriau ieskokis kitu variantu, su kuo kooperuotis. Gamintoja ir jo kontaktus galiu duoti, bet ant smulkiu uzsakymu jie sunkiai pasiraso, reikia burti :) Jei visgi idomu, brukstelk i niuniauskas@gmail.com, pasidalinsiu info, kuria turiu.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jiegu kas užsakinėsit tai aš irgi prisidėčiau perkant urmu :)
    ps. gal dar galima daugiau informacijos apie gamintoją ir modelį?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau, kad galima. Kodel gi ne. Jei tik kam nors tai pades, sudejau visa info cia: https://www.dropbox.com/sh/g01jejkmte17juj/q_KmRrdTVr , buciau zinojes, kad cia tiek entuziastu, butu gal pavyke ir visa konteineri prikomplektuot :)

      Panaikinti
    2. O gal noretum dar karta organizuot? parsisiustum sau akumuliacine talpa mum kolektoriu. dadetumem siek tiek procentu uz varga :) Keliai vistiek jau praminti ir viskas zinoma :)

      Panaikinti
    3. SPA-58/1800-24 Qty per 20’: 79pcs. Sitiek reikia surinkti, kad butu galima organizuoti pilno 20-tuko konteinerio vezima. Na sakykim galima dar iki kokiu 60vnt susimazint. Pasilikt vietos kitkam.
      Su dalinio krovinio plukdymu, siuo atveju nelabai gerai, atsiranda kruva tarpiniu perkrovimu, papildomas pakavimas i medines($), o sudauzymo rizikos niekas neprisiima. Net ir per patikimus partnerius plukdydami pilname konteineryje, duzenu neisvengem, buvo 16 kolbu sudauzytu, tai rizikuojant ir siunciant dalinuka, bijau, kad gali atplaukti sukiu kruva.

      Panaikinti
  5. As manau irgi prisideciau perkant urmu tik reik surast kas uzsiims siuntimu . Paimciau pora kolektoriu po 20-24 kolbas. O modelis pateiktas pas niuniauska lentelej ir speju yra sitas http://townway.en.made-in-china.com/product/EMKmgAPVIeYG/China-Solar-Collector-Heat-Pipe-SPA-58-1800-24-.html

    AtsakytiPanaikinti
  6. Pats galvoju tokį kombi variantą su kolektoriumi, tik akumuliacinė turėtų būti bent 3 kūbai. Mažesnės akumuliaciniai pajėgumai menkoki. Kiek kw gali paimt iš 500l vandens?..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Zinau, kad kvailokai nuskambes, bet velnias ji zino apie tuos pajegumus. Jei atvirai dar nesidomejau kaip tai reiketu suskaiciuoti. Mane kazkaip gasdina dideles kubaturos. Kai rasiau post'a tik siaip desciau mintis, kol kas jos skaiciais nepagristos :) Gal pats pamokinsi kaip, tai reiketu susiskaiciuoti, kad parinkti optimalu varianta? Snekejau su santechniku savo, tai sake yra padares neperseniausiai panasu i mano planuojama varianta. ~150m2 sildomo ploto, pilnai grindinis, 30kW kieto kuro pecius ir 1000L akumuliacine, tai ale kas 3 dienas peciu kuria.

      Panaikinti
    2. http://gilius.lt/straipsniai/kaip-pasirinkti-sildymo-katila- gan paprastas paaiskinimas

      Panaikinti
  7. Anksčiau kažkada primečiau kad tokia akumuliacinė mums būtų aptimalu (pas mus ~200kv m). Katilas bus malkinis. Koks kolektorius dar nzn, galbūt padarysiu iš skardinių radiatorių.. :)
    Akumuliacinės nepigios, neaišku kokį sprendimą dėl jų priimsiu. Gal gaminsiu, pirksiu tik dugnus.. nzn.. žinau tik kad jos turi stovėt stačios, nes taip sumažėja karšto vandens tūris, t.y. greičiau gali naudotis karštu vandeniu. Matysiu dar, bet būtinai viską aprašysiu.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Teko siais metais bendrauti su kinieciu vadybininku czimposol.cn del pilno vakuumo kolektoriaus. Idomu buvo susizinoti kainas. Tai kai paskaiciavo kaina vieno komplekto kolektoriaus gavosi panasiai kaip ir lietuvoje. Del vieno komplekto siustis paciam tikrai neverta.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Aš dėl valdiklio. Nusipirkau SR868C8Q, modelio valdikli,tik dabar galvoju,kur geriau statyt jutiklio davikli,ar tiktu prie gyvatuko griztancio vamzdzio,o gal geriau grezt skylę porkuse ir pastatyt davikli tarpsienyje ,kad liestusi vidinio bako sienelę.Be to kokiam boilerio lygyje geriau pastatyt tą daviklį?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Na kol kas mazai tepatarsiu, bet kiek susiduriau galiu papasakot :) Temperaturinis daviklis, kuris matuoja boilerio temperatura, jei boileris neturi spec skyles, tai nieko tu negrezk. Atsisuk elektrine dali ir per pati centra ten rasi temperaturini davikli, tokia ilga varine viela issitraukia, tai geriausia yra ta davikli istatyti tenais. Daviklis turi buti apatineje boilerio dalyje, nes karstas vanduo laikosi virsuje ir automatika anksciau laiko prades isjungineti cirkuliacija, jei davikli pastatysi aukstai. Jei pagal instrukcija pajunginesi ir trecia davikli T3(nebepamenu ka jis ten reguliuoja), tai ji nieko negreziant galima istatyti i termometro vieta.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Bet,manau T2 davikli reiketu nevisai apacioje statyt,nes jeigu bus vanduo daznai naudojamas,apacioje boilerio bus vesus vanduo,kad ir +25C,tad,jei kolektoriuje bus +33C isijungs sirkuliacinis siurbliukas.Ar tokiu atveju nesigaus atvirkstinis variantas,ar neausins isildyto vandens boileryje sitas cirkuliuojantis + 33C is kolektoriaus?
    ,T3 daviklis parodo kokia temperatura boilerio virsutineje dalyje.Jeigu šis T3 daviklis bus nepajungtas,tai automatika nustatis temperatura pagal T2.Dar labai neisigilinau i instrukcija (prirasyta daug :) ) Tik davikliai T0 ir T4 mano manymu niekam nereikalingi,jei visu funkciju nenaudot.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Bet,manau T2 davikli reiketu nevisai apacioje statyt,nes jeigu bus vanduo daznai naudojamas,apacioje boilerio bus vesus vanduo,kad ir +25C,tad,jei kolektoriuje bus +33C isijungs sirkuliacinis siurbliukas.Ar tokiu atveju nesigaus atvirkstinis variantas,ar neausins isildyto vandens boileryje sitas cirkuliuojantis + 33C is kolektoriaus?
    ,T3 daviklis parodo kokia temperatura boilerio virsutineje dalyje.Jeigu šis T3 daviklis bus nepajungtas,tai automatika nustatis temperatura pagal T2.Dar labai neisigilinau i instrukcija (prirasyta daug :) ) Tik davikliai T0 ir T4 mano manymu niekam nereikalingi,jei visu funkciju nenaudot.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. jau susiduriau su sia beda, reikes matyt tiesiog pakelti T2 auksciau

      Panaikinti
  13. Tiesos yra. Dabar siurblys isijungia kai skirtumas pasidaro 5C. Ta skirtuma eina reguliuoti, paskaitinek instrukcija, tik nepamenu kiek daug, cia jau reikia pazaisti.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Jei sumąstysit daryt užpirkimą, tai būtų šaunu, jei kas rašteltumėt: photo@vito.lt. Dėkui!

    AtsakytiPanaikinti
  15. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti