2014 m. liepos 21 d., pirmadienis

Atostogu darbai/Nuotekos

Na va, siuo post'u tureciau pasivyti nuveiktus atostogu darbus. Viena dienele buvo skirta nuotekoms. Apie isigijima jau buvau rases cia; Atejo laikas viska uzkasti :)

Nieko cia nera ka daug pasakot. Zingsniais atsimatavom 8m nuo namo, reikalinga apsaugine zona. Traktorius iskase didele duobe ir pirmyn. Bijojom del aukstu gruntiniu vandenu, bet vasarele buvo padariusi savo darba, todel gruntas kasimo darbams netrugde:


Vienas svarbesniu momentu kasant si irengini, tai nepamirsti i ji prileisti vandens , kadangi zemes slegiamas jis paprasciausiai gali suluzti. Atitinkamai didejant vendens kiekiui reikia stebeti, kad irenginys nenukryptu i viena ar kita puse ir po truputi ji uzkasinejom. Vanduo pildesi ganetinai letai, traktorius net spejo dali sklypo pralyginti :)

Kadangi turejom daug ziurinciu "kosultantu-specialistu", tai buvo neisvengta ir klaidu. Po vieno ju patarimu, nepavyko atsispirti patarimams ir irengini kiek pakelem auksciau, klaida supratom tik uzkase:


Irenginio kepure islingo per gerus 20-30cm virs grunto lygio, sioje vietoje, deja, bet turesim kalniuka :( Antra vertus irenginys ikastas prie pat tvoros, per laika jis apaugs ivairiais augalais ir turetu bendro vaizdo negadinti. 

Po keliu dienu seke sekantis darbas, nuoteku nuvedimas. Netoliese turime kanala. Tas netoliese gavosi ~100m trasos:



  Zemiau nuotraukoje matosi drenazino vamzdzio gyvate, tiesdami trasa, nusprendeme tuo paciu ir nudrenuoti keliuka, kadangi pavasari, rudeni su juo turime siokiu tokiu bedu, yra teke ne iklimpti, tikiuosi, kad drenazas bent siek tiek pades keliuka nusausinti.

Taigi, buvo nuniveliuti auksciai, jei atrmintis neapgauna, bendras nuolydis gavosi nemazas, beveik 60cm, palei visa ilgi sukalti kuoliukai ir itemptas sniuras, skirtas auskcio matavimui ir pradetas kasti griovys. Iskasus pirmuosius gerus 10m i kanala ileista vadinamoji ziotis, tai koks 150mm vamzdis su voztuvu, kad neprilistu ivairiu gyventoju, drenazininkas pasakojo, kad yra teke matyti atveju, kai ziemoti sulindusios varles toki vamzdi net uzkemsa:




Veliau ziotis buvo sujungta su 110mm vamzdziu, tampriai apvyniota geotekstile ir trasa klojama toliau:


Baigiamieji trasos pajungimo darbai, nupjaunamas drenazo vamzdis, uzaklinamas jo galas ir pajungiamas irenginys:


Dar pamirsau pamineti, akd salia namo, i mazdaug 50cm gyli, trasoje buvo atsakoti vamzdziai lietaus nuotekoms. Jas uzjungsim jau ko gero tik rudeniop.

Na ir smagiausia dalis, tai viso reikalo testavimas. Gal geras 10 minuciu teko laukti kol vandenelis atbego iki kanalo, visgi 100m, jau net ir nerimauti pradejau, kad kazkas negerai, bet pasigirdo ciurlenimas ir stai :)


Dar vienas nemalonus ivykis, kuri noreciau pamineti, kad gavom skunda ir buvo apsilanke gamtosaugininkai. Nepaisant, kad kaimynus buvom ispeje, jog kasinesim, kazkokiam stropiam patriotui uzkliuvo ir atsiunte inspektorius. Pries darbus lankemes ir savivaldybej, ir seniunijoj, buvom patikinti, kad nebutinas rastiskas suderinimas, susizinojom kur visos elektriku ir telefonistu trasos, bet realybeje to negana, visgi atliekant panasius darbus reikalingi biurokratu parasai, tiesiog iskilus panasioms situacijoms bus lengviau jas spresti...


8 komentarai:

  1. Pas mus šalia irgi griovys yra, taip pat nuvesiu ten nuotekas. Klausimas tik ar neužšals toks atviras vamzdis? Pirminė mintis buvo išėjimą padaryt po vandeniu griovyje.
    Dėl kauburėlio nesukit galvos, apsisodins ir bus gerai :) tik turbūt irgi privažiavimas reikalingas dumblui siurbt?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. neuzsals, abu kaimynai tokiu pat budu i kanaliuka nuleidineja vandeneli, negirdejau, kad butu panasiu problemu. Tai jo, manau apsisodins tas kauburelis, o gal net Arturo patarimu pasinaudosim ir paslepsim ta iskisuli

      Panaikinti
    2. Būtų įdomu žiemos foto pamatyt, nors gal nuo šalčio ir vandens debito priklauso.

      Panaikinti
    3. na bus galima pabandyt pafotkint ziema, jei prisiminsiu :)

      Panaikinti
  2. nu va pashlo g**** po trubam :)
    Tai ta kakleli gali nupjaut su bulgarke ir suvesi iki zemes lygio. Ko gero dar zemiu vesi kai tvarkysies gerbuvi tai mazdaug bus zemes lygyje :)
    Tai darbus atlikai pats ar samdiniai? Kiek kainavo sie zemes darbai + medziagos?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. irengini isleidom patys, o trasa samdem. Medziagos nuvedimo trasai(su lietum kartu) ~2000Lt, traktorius trasai 500Lt, nedrisom kisti nagu prie drenazo ir pacios trasos, kad netycia su nuolydziais neprisizaist, tai tevukas pora drenazistu pazinojo, po 200Lt peme, viso trasa 2900Lt; Pati irengini ileidom patys, tai berods 300Lt traktorius kastavo, o gal 400Lt nebepamenu dabar tiksliai

      Panaikinti
  3. ar valymo įrenginy papildomai sandarinot silikonu ir ir varžtais kas 15-20 cm kaip rašo instrukcijoje uždėjus viršutinę dalį? mes įsigyjome tokį pat :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. jei atvirai perskaiciau tik kaip ji teisingai ikasti, apie sandarinima matyt nedaskaiciau :) bet varztus uzdeje kepure susukom, nors nelabai jie ten butini, gal labiau reikalingi, kad nenuverstu kepures, kai uzpilineji zemem, veliau ten turetu buti gan stipriai prispausta.

    AtsakytiPanaikinti