2018 m. vasario 1 d., ketvirtadienis

Šilumos siurbliai oras vanduo. Elektros sąnaudos. 2017/2018 sezono vidurys.

Sveiki, Statytojai,

Pilno sezono apžvalga ČIA :)

2018/2019 sezono apžvalga ir palyginimas su ankstesniu ČIA .

Estatytojai.lt jau grąsina mesti lauk, reikia grįžti prie rašliavos :)

Šis postas, turbūt, įkvėptas šildymo sezono, na ir bėga laikas, jis jau ketvirtas, bet šiemet kitoks, į katilinę gena smalsumas, o ne pečkurio pareigos :) Įpusėjus žiemužei pabandysiu pasidalinti šilumos siurblio, apie jį daugiau buvo rašyta ČIA , pirmojo sezono šildymo rezultatais. Pastarieji, beje, visai neblogi, sakyčiau netgi labai neblogi.   

Dar prieš skaičiukus, priminsiu, kad namas B klasės,  šildomo ploto ~150m2; garažas+katilinė nešildomi, dar apie 30m2; Rekuperacijos nėra. Sienos 15cm neoporas; stogas 25cm vatos, pamatai 10cm polistirolo. Lubų aukštis ~2,45m. Viduj palaikoma: 1a. grindinis -  21C ; 2a. radiatoriai - 19-20C

Žemiau lentelėje suvesti parodymai iš pačio siurblio, yra diskusijų, kad jie nėra visiškai tikslūs, nes sąnaudose neįvertina ištisai dirbančio cirkuliacino, taip pat, mano atveju, dar nemažai valandų sukasi cirkuliacinis nuiminėjantis šilumą iš akumuliacinės.

Kad kWh perskaičiuoti į EUR, paėmiau apytikslę kainą 0,11eur, nes turiu dviejų tarifų skaitiklius.



Išraiška kWh:


Piniginė išraiška EUR:


Čia foto iš pačio siurblio, aukščiau excelyje duomenys suvesti remiantis šia info: 

On/off statistika:


Grafikelis pagal kurį koreguojama paduodamo temperatūra:



 kWh suvartojimo statistika:
 

COP statistika:



Tiesa, objektyvumo dėlei, reiktų prisipažinti, kad 01mėn. antroje pusėje, gal kokius 5 vakarus, kai pleškino apie -10C lauke, po nepilną pakurą kūrenau ir pečką. Tuo metu siurblio sunaudojamų ~40kWh/parą, rezultatas pasitaisydavo iki ~20kWh, tai kiek pagerino 01mėn. skaičiukus. Iš tikro buvau pasiryžęs pečkos nekurti, vien dėl stebėjimo, pažiūrėti kas gausis, bet motina gamta privertė, kiek vėliau apie tai.

Toliau įkelsiu faktinius elektros sąnaudų skaičiukus, nuimtus nuo elektros įvado skaitiklio:


Grafikuose iš faktinių duomenų(Viso skaitiklis), atėmiau siurblio rodomus duomenis(Viso siurblys) ir gautas skirtumas daugmaž rodo likusius namo energijos poreikius, pastarieji plius minus panašūs kaip ir būdavo iki siurblio pastatymo, na gal kokius 5eur būtų dar galima perkelti prie siurblio sąnaudų, pridedu ESO grafikėli, jame matosi, kad iki siurblio elektros sąnaudos sukdavosi apie 400kwh, su kartais išaugančiomis kreivėmis, kai būdavo papildomai padeklaruojami skaitiklio duomenys:

     

Na ir apibendrinimui bendri skaitiklio grafikėliai:



Kol kas viska sukasi labai neblogai. Įpusėjus sezonui turiu apie 200eur šildymo išlaidas, vertinant praėjusių sezonų skaičius, kai kūrenau kietu kuru, 3 sezonų vidurkis buvo ~700eur sezonui arba 350eur pusei. Sezonas, tai 09/15 - 05/15 laikotrapis t.y. 8mėn. šildymo.

Čia piniginė dalis. Yra savaime aišku ir trūkumų, kurių buvo galima išvengti, jei dar statant namuką, būtų apsispręstą dėl būtent oras-vanduo šildymo sistemos:

1) Turbūt didžiausias trūkumas, tai radiatoriai antrame aukšte. Kadangi į sistemą paduodama viena temperatūra, 2a. turiu ~1-1,5C skirtumą, kol kas tai problemų nesukelia, ten užlipame tik miegoti, vėsiai net geriau, bet ateityje, kai jaunimas pradės gyventi savarankiškiau, gali pradėti reikšti pretenzijas, kad prie 19-20C vėsoka. NEKLAUSYKIT senosios kartos patarėjų, kad miegamuosiuose grindinis nesveika. Bobučių pasakos. Radiatorių konvekcija dulkių sukelia turūt daugiau, nei grindinis, kuris sukuria komfortišką ir tolygią temperatūrą, o jei per karšta, tai nesunkiai sureguliuojama prisukant reikiamus kontūrus.

2) Minėjau, kad prie šalčių teko kurti pečką. Pagrindinė to priežastis nešildomas garažas. Katilinėje kol kas dar neturiu įdėjes durų, todėl oras ten maišosi su garažu, pastarajame prie minus 10C - 12C buvo belikę +5C temperatūros. Vandens įvadas stovi katilinėje, pradėjau būgštauti, kad įsibėgėjus žiemai nepradėtų užšalinėti įvadas, teko kiek pašildyti :) Šią problemą kitam sezonui planuoju spręsti tiesiog į katilinę istačius duris, pastaroji pašyla nuo akumuliacinės nuostolio, tai pat dar bus galima nurengti paduodamus į akumuliacinę vamzdžius. VIso to buvo galima išvengti garaže pasidarant grindinį šildymą ir tiesiog paleidžiant per atskirą konturą kokius 15-20C vandenėlį. Bet galvojau, kad šildys pečka :)

3) Šią problemėlę manau, kad neišvengiamai turės visi siurblių oras-vanduo savininkai, atsišildymo metu siurblys gerokai varva ir vanduo iškart šąla po kompresorium, negana to gaunasi nuolydis link katilinės durų ir jei žiema būtų rimtesne, pro duris paprasčiausiai nebeišeičiau:


Nuotraukoje dar gan gera situacija, vėliau ledas augo, bet atleido ir nutekėjo. Vasarop galvoju iš vienos eilės trinkelių priklijuoti atraminę sienutę, kad bėgdamas vanduo į tą sienutę atsimuštų ir iki durų nepratekėtų, turėtu manau problemą iššspręsti. Jei nepadės reikės gal kokią skardą išlankstyti, po apačią pakišti ir nuvesti nutekėjimą, matysim. Gal kažkas turite gudresnį sprendimą?? :)    

4) Garsas. Čia ko gero tik Panasonic'o darbo ypatybė. Ruošiant karštą vandenį kompresorius dirba gan garsiai ir vaikų miegamuosiuose, kurie toj pačioj pusėj, kaip ir siurblys, jis tuo momentu gan aiškiai girdimas, vėliau, jei nepamiršiu dar ikelsiu video. Mano atveju problemų tai nesukelia, bet tarkim, jei koks kaimynas panašų agregatą pasistatytų 6a. sklype, atsuktą į miegamuosius arba kotedže kokiam, kur vienas ant kito sulipę, gali konfliktinių situacijų ir būti neišvengta. 

5) Mano sistemos t.y. su akumuliacine atveju šis Panasonic trūkumas nepasireiškia, bet teko skaitinėti, kad ypač šiltų namų savininkai ne visai patenkintų atitirpimo ciklų darbu. Atitirpimo metu, jei grįžtamas iš grindų žemesnis nei +27C yra jungiamas tenas, kuris, kaip žinome, dažnai naudojamas gan ženkliai augina elektros sąnaudas. 


Judam ir amžinos statybos pabaigos link. Šiemet senis šaltis atnešė plyteles voniai, tad teko įgyvendinti seną žmonos ir vaikų svajonę, įrengti vonią. Na, bet apie tai kiek vėliau, reikia kažkaip prisiruošti.



51 komentaras:

  1. Miegoti vėsiau yra sveikiau. Šiaip sveikiausia temperatūra miegui yra 16-18 C. Tai dėl jūsų, kaip ir nėra problemos. Kaip suprantu vaikai mažai būna kambariuose - kai paaugs, gal ir patys kiek temperatūros daugiau atiduos, o ir dažniau marširuodami pamaišys ją su pirmojo aukšto.
    Verta nepamiršti, kad jūsų info naudingiausia naujai besistatysiantiems namus, o tokie žmonės turės statytis A+ klasės namus su rekuperatoriais, kur klausimas ar iš viso šildymas II a. reikalingas, nes skirtumas bus mažas. Na kad ir mes II a. šildymo nenumatę.
    O šiaip viskas liuks!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na 16-18C jau gal kiek vėsoka būtų, net jei ir sveika :) jo, pastebėjau, kad iš radiatorių momentinės naudos būna, tik jei juose sukasi >40C vanduo, kitu atveju, vargu ar jie apskritai reikalingi, pakanka palikti duris praviras ir kambariai sušyla nuo pirmo aukšto.

      Panaikinti
    2. O jei būtų rekuperatorius, nereiktų ir durų atidarinėti:) Na o gal žiūrėk pyst ir pasistatysit vėliau, kaip kad oras-vanduo. Dar variantas - vaikų kambariuose kažkokį elektrinį variantą pastatyti su timeriu - bet čia jau pasodinus vieną bulvę tik vieną iškasit, o ne tris:) Aš apie COP

      Panaikinti
    3. 2a. gal ir įmanomas variantas kažkada ateityje, bet labiau pirma norėčiau šaldymą pasidaryti, kad vasaros metu tą patį siurblį būtų galima panaudoti vėsinimui, vidurvasarį įkaista stogas kaip reikiant, tuo pačiu ir kambariai. Dėl vaikų bus matyt, kai bus problema, tai ir spręsim, kol kas gyventi galima!

      Panaikinti
  2. mano gal organizmas kitoks, bet prie 16-19C atsikeliu skaudančia gerkle :D na bet aš miegot einu dažniausiai su šlapiais plaukais, gal dėl to :)
    Kad šildomos grindys miegamajame yra blogai, kaip taisyklė kalba tie kas neturi jų, kaip ir apie šilumos siurblius. Pastebėjau, kad šiems dalykams žmonės dažnai turi kažkokį priešiškumą :) Kad ir kaip ten bebūtų, visuomet galima prisukti šildymą.
    Sausio mėnuo pas mane 80€ už visą elektrą.
    Dar eksperimentuodamas pastebėjau, kad atjungus siurblį nakčiai, kuomet labiausiai nukrenta oro temperatūra (su timer'io funkcija), tai neturi jokios įtakos elektros sąnaudoms. Matyt įsigazavimo metu pasiima tą, ką per naktį sutaupė.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mano T-CAP'as prisuko 729Kw per Sausio men, palaikant 20C ir pastoviai pradarytu langu kiekvienam aukste, dėl ventiliacijos. Palyginus daug... pas mane atrodo apšiltintas namas neblogai.
    sienos 25cm neoporas, stogas 40cm ekovata + 5cm uzdarų porų poliuretanas. Gal kai pradesime gyventi ir iš namo pasišalins drėgme bus geriau...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. dar vienas svarbus faktorius, manau, kad galintis lemti skirtumus, tai regionas, kuriame sildaisi. Pajuryje pas mus paprastai apie 5c silciau, nei tarkim vidurio Lietuvoje, o jei apie Vilniu, skirtumai gali buti dar didesni

      Panaikinti
    2. :) gali namas nors ir 1 m termoizoliacojos apklijuotas. atidarei langa ir visa siluma isleke lauk.

      Panaikinti
  4. Protingi kurmiai man kalbėjo, kad drėgmė garauoja kelis metus, todėl nenuostabu ddesnės šilumos siurblio išlaidos. Kitą sezoną jos bus mažesnės ir t.t

    AtsakytiPanaikinti
  5. Miegamuosiuose nerekomenduojamos šildomos grindys ne dėl to, kad radiatoriai "sveikiau"... O dėl to, kad rekomenduojama kuo mažiau sintetikos, daugiau - natūralumo. Jei bus šildomos grindys - jokia natūralesnė grindų danga netinka. Nenorėčiau miegot ant "laminato tinkančio" šildomoms grindims. "Natūralus parketas" tinkantis šildomoms grindims? Baikit, natūralumas ten kaip Kim Kardašian subinė.... Tai va, autoriau - neišsaiškinęs "bobučių pasakų kilmės", nestauk...

    AtsakytiPanaikinti
  6. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Dažniausiai girdimas argumentas dėl šildomų grindų minuso - kyla dulkės (visiška nesamonė), apie sintetikas neteko girdėti.
    Dėl ledo po išoriniu bloku - galima pakišti kokią statybinę vonelę (reiktų pasirinkti atitinkamų matmenų pagal stovo gabaritus): prisikaupus ledo ją galima nutempti į kokią pašalę ir išversti luitą.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Sveiki, tai kiek suprantu, Jums oras-vanduo pilnai teisinasi. Gal vis tik ir man teks ryžtis. O kaip dabar per didžiuosius XXI amžiaus šalčius :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jo, esu patenkintas. Dirba ir per didziuosius salcius. Jei su garazu nebutu bedu, manau issiversciau ir be peckos kurimo.

      Panaikinti
    2. Skaičiau Jūsų svarstymus apie kondensacinę talpą. Įdomu, kaip be jos būtų?

      Panaikinti
    3. Jus naujam namui ar modernizuojat sena sistema? mano atveju, butu reikeje mesti sena sistema lauk ir jungti siurbli tiesiai uz akumuliacines, taip kaip ir jungia visi. As bijojau rizikuoti ir pasilikau rezervini silumos saltini t.y KKK. Pilnai atsisakius KKK manau, kad nesusalciau, paveztu ir vienas siurblys.

      Panaikinti
  9. Mano renovuojamas, dabar su KKK, bet be akumuliacinės, grindys ir radiatoriai.
    ŠS pardavėjai sako, kad esant radiatoriams ir grindų šildymui reikia dviejų kontūrų, tad ir manau, jei būtų akumuliacinė, o jau iš jos šiluma keliauja į namą skirtingais režimais radiatoriams ir grindims.
    Pagalvojau, gal čia Jūsų sistemos su akumuliacine esmė?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Antra karta nebestatyciau as tos akumuliacines visai. Statant KKK be akumuliacines paleidi grindis per pamaisymo voztuva, o i radiatorius tiesiai is peciaus, ant radiatoriu uzdedamas termostatus. Tokiu atveju ir gaunasi 2 atskiri konturai.

      Mano atveju, as tiesiog nenorejau ardyti senos sistemos, man pigiau ir paprasciau buvo ikirsti siurbli i akumuliacine ir palikti viska kaip yra t.y. tiek i grindis, tiek i radiatorius paduoti ta pacia temperatura.

      Nezinau kiek siltas tavo namas, bet per viena kontura paleidus antram auskte turi susitaikyt, kad bus gerokai vesiau! Antra vertus jei leisi per du konturus, radiatoriu konture, kad jaustusi skirtumas, tures suktis ~40C vandenelis, o siurbliui tas jau nepatiks, zenkliai dides elektros sanaudos.

      Jei namas nepakankamai apsiltintas, gerai pagalvok ar issiversi vien tik su siurbliu.

      Panaikinti
  10. O kas yra pakankamai???
    Dabar aš į sistemą neleidžiu daugiau nei +40 laipsnių. Net ir šiomis dienomis kai -20 lauke. Į grindis dar 3-5 laipsniais mažiau, nes stovi termostatas, pamaišymas.
    Kūrenu apie 8 val per parą, net ir nekūrenant temperatūra nenukrenta mažiau 19. Nenukrenta ji ir antrame aukšte kur radiatoriai. Pirmame aukšte radiatorius stovi miegamajame, tai ten jis praktiškai visada užsuktas, užtenka šilumos patenkančios iš gretimų patalpų šildomų grindimis.
    Būtent tokie dalykai mane verčia abejoti: oras-vanduo ar granulės???

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. A velnias žino kas yra pakankamai :) minumum B klase. Bent 10cm siltalo ant pamatu, 15cm ant sienu ir 25-30cm ant stogo.
      Pagal tai ka pasakoji, panasu, kad kazka panasaus turi, kaip ir as iki siurblio. Pamenu kurenant su KKK is akumuliacines per pamaisyma prie -10C lauke leisdavau apie +33-35C visur, veliau krentant temperaturai iki +40C pakeldavau, todel siurblio labai ir nebijojau. Dabar irgi 2a kambariuose laikau duris pravertas, tai is 1a siluma prasimaiso, ~19C virsuj laikosi pastoviai.

      Panaikinti
  11. Tiesa dar dėl abejonių, panašių į Jūsiškes. Dabar piečka stovi rūsyje, tiksliau pusrusyje, kurį irgi reikia šiek tiek šildyti. Dvejose patalpose stovi radiatoriai, jose jų (pastačius praktiškai ant minimumo) užtenka palaikyti +12-15 temperatūrą. Ten daugiau ir nereikia.
    Bet likusioje rūsio dalyje dabar šilta nuo piečkos. ŠS juk iš principo savo patalpų nešildo. (O gal šyla šiek tiek nuo vamzdynų?)

    AtsakytiPanaikinti
  12. ŠS iš savęs patalpų praktiškai nešildo, jei su nuolat besikūrenančia pečka buvo panašiai kaip ir pas tave ~+12-15C, tai su ŠS dabar, per šalčius katilinėj ~8C laikosi ir tai su vakarais pakūrenamu KKK, o garaže, kur rytą, vakarą žmona vartu pakelinėja, vos ~5C besilaiko. Į katilinę įdėjus duris manau, turėtų kiek pagerėti, kitam sezonui reiks bandyt susidėt.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Sveiki. Mes ir planuojam pirkti silumos siurblį, tik iš tikrųjų neišsirenkam modelio. Svarstom tarp Daikin ir Nibe. Ka labiau rekomenduotum. Dabar mačiau www.saulesbroliai.lt akcija. Bet jie kaune, o mes norim Panevežį. Kur jus pirkot? gal ka rekokenduotumet?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Daikinas su mano lygintais NIBE modeliais, jei atmintis neapgauna geresnius parametrus turėjo, kai rinkausi aš. Bet praėjo nemažai laiko, gal ir modeliai atsinaujino, gal ir kainos koregavosi...Aš pirkau Klaipėdoje, ieškokit rekomendacijų kur arčiau, kad kilus probelemų eksplotuojant ar aptarnaujant, eitų prisišaukti.

      Panaikinti
    2. Labas, jaigu leidzia finansai tai rinkites Nibe f 2120 ir vidinis blokas vvm320 su integruotu boileriu. Pas mus taipat sumontavo Saules broliai Nibe f2120 12kw. Sildomes 160kv. plota.

      Panaikinti
    3. Kiek jums kainavo nibe f2120 su pajungimu ? Ar nesiskundziat, ar gerai dirba ?

      Panaikinti
  14. O pasirinkus oras vanduo sistemą, kaą daryti pvz žiemos metu jeigu dingsta elektra? Kokiu būdu šildytis?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nusimato zmones alternatyvu sildymo saltini, tarkime krosnele su ortakiais. Antra vertus siais laikais elektra nedingsta ilgiau nei max 1-2h, per toki laika siltas namas neisvesta.

      Panaikinti
  15. Sveiki, ką manot apie Nibe split 1? Ar geriau Panasonik ar Daikin altherma 3. Plotas 120, grindinis sildymas. norim su integruotu boileriu. Kiekvienas savo giria, konkurentus peikia. Pasiklydom.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nezinau, sunku komentuoti, turi lygintis parametrus. Staciau panasonic'a, juo kol kas esu pilnai patenkintas. Bet supermamose yra besiskundzianciu, del teno veikimo logikos, A+ klases namuose, kai sildymui palaikomas <27C berods griztamas ir praktiskai be reikalo jungiamas tenas(mano atveju akumuliacine, sios bedos neturiu). Panasonico isorinio bloko darbas vidurziemi gan triuksmingas, bet maciau, kad jau yra atnaujintu modeliu, kur sis trukumelis issprestas. Zodziu apsiribok keliais modeliais, kuriu siuloma kaina tau +- priimtina ir mano akimis lygink siuos parametrus: 1) atiduodama galia kW prie -15/-20C, nes kai kuriu gamintoju, jis stipriai krenta(jei gerai pamenu NIBE Nibe AMS10-12/ACVM270 mdelio) ir per salcius pritrukus galios, paprasciausiai ijungiami tenai; 2) COP parametras, paprastai jie nurodomi prie standartiniu temperaturų lauko/paduodamas: +7C/35C; -7C/35C; -15C/35C ; 3) kaip ir minejau, gali pasiklausinet ir apie tenu darbo logika t.y. kokia minimali griztama temperatura jiems reikalinga, kad atitirpinimo metu nebutu jungiami tenai, kuo ji zemesne, tuo geriau;

      Cia buvau lygines visus tris minetus gamintojus: https://niuniauskas.blogspot.com/2017/06/silumos-siurblys-oras-vanduo-panasonic.html

      Panaikinti
  16. Sveiki,statom nauja namuka nedideli apie 80kw,ka patartumet statyt,noreciau daugiau info apie oras vanduo,nesam nei susidure neturim kol kas jokios info,kokios elektros sanaufos ir koki geriau isirengt

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gerai, kad statot, daugiau info rasit pas siurblių pardavėjus. O jei paskaitysit kitas blogos temas, susijusias su siurbliu, tai ir atsakymų. Žodžiu, jei namukas nedidelis ir trauksit link A,A+ klasės, tai nedidukas ~5kW siurblys kuo puikiausiai tenkins šilumos poreikius ir sąnaudos tikrai bus nedidelės. Svarbu nepagailėti šiltalų sienoms, stogui, na ir aišku grindinis šildymas.

      Panaikinti
  17. Sveiki. Uzsisakiau daikin naujos kartos oras vanduo sistema, naudoju kkk su akumuliacine 500litru talpa. Noreciau paklausti ar labai sudetinga ir gal kazkokiu gudrybiu yra sias abi sistemas apjungiant? Pas manes 130 kv/m sildomas plotas grindim per viena auksta. Aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveikas. Sunkumų ir gudrybių didelių nėra. Yra keli galimi variantai, pirmas jų ŠS tiesiog įkirsti į akumuliacinę, turėtų ten būti papildomų pajungimų likę ir nuiminėji šilumą kaip ir iki šiol, pagal poreikį(taip turbūt sistema su KKK veikė?). Jungiant ŠS kartu su akumuliacine reikia nepamiršti papildomai pasistatyti grubaus valymo bei magnetinį šiukšlių surinkimo vožtuvus, kad iš metalinės sistemos surinktų pareinančias siukšles.
      Antras variantas apeiti akumuliacinę, ką beje svarstau pabandyti ar šį, ar kitą sezoną, ŠS jungiant tiesiai į grindų kolektorius, kaip daugelis ir daro statydami ŠS nuo pat pradžių. Tokiu atveju turėtų buti išvengta papildomų nuostolių akumuliacinėje. Mano atveju labai didelė 1300L akumuliacinė, tai norėčiau pažiūrėti kaip elgsis siurblys, jei dirbtų tiesiai į grindis.

      Panaikinti
  18. Mano 180kv murinis namelis tarybibės statybos, radiatoriai, tai oras vanduo iš viso netinka,

    AtsakytiPanaikinti
  19. Sveiki. Kaip jūsu šis sezonas, ar pasiteisino duris? Statomes namą 80m2 dvieju aukštu. Pirmas aukštas 48m2, šildyti galvoju tik pirma aukšta šildomom grindim, svarstau apie ŠS varijanta, kol kas kiek domiuosi geriausi atsiliepimai apie Panasonic. Kaip elgiasi dingus elektrai ir vėl atsiradus, ar tęsiasi šildymas automatiškai? Ar reikalinga akumuliacine talpa, jei taip, kokios talpos rekomenduotumete? Bijau visa atsakomybė palikti vien ŠS, gal prie to pacio prisijungti KKK, kaip atsarginį varijanta ir taupymą paspaudus daugiau šalčio, ar apsimoka? Namus kartais norėčiau palikti be priežiūros Pvz savaitei. Ačiū labai, jei atsakysite

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip durys pasiteisino. Katilinej 5c silciau, nei nesildomam garaze. Nedarykit klaidos, vedziokit grindini abiejuose aukstuose. Dingus/atsiradus elektrai panasonicas dirba toliau. Akumuliacines nereikia, paleisit tiesiai i grindis ir betonas bus jusu akumuliacine, na bebent galvojat visus kontūrus atskirai reguliuot, tada kokia 200l nediduke gal ir galima pagalvot, bet kam metyt pinigus.KKK pamirskit kaip bloga sapna, niekam jis nereikalingas, siemet KKK nekuriau dar nei karto. siurbliai dirba iki -25c, jei truksta galios, pagelbes tenai. Su siurblius namus galesit palikti nors ir menesiui.

      Panaikinti
  20. sveikas gal galetum savo email ar tel nr ,turiu remko siurbli noreciau kai ko paklausti.aciu

    AtsakytiPanaikinti
  21. Sveiki, musu namas 200 kv., visas namas pilnai grindinis sildymas (iskaitant garaza), stovi Daikin Altherma 11,38 kw, nera jokios kalbos apie papildoma silumos saltini. Siurblys puikiai susitvarko su jam skirtu darbu. Namas dar negyvenamas, be vidiniu duru, puse ziemos stogas buvo nesiltintas del velyvo vidiniu sienu tinkavimo ir dregmes pasišalinimo, todel apie sanaudas komentuoti negaliu, bet perspektyva yra gera:) name laikoma apie 19 laipsniu.

    AtsakytiPanaikinti
  22. Sveikas,
    Norėjau paklausti kaip pasiekite sąnaudos antrais metais ar sumažėjo?
    Aš pats pernai įsidėjau Nibe vvm 320r su išoriniu berods ASM-10-8 bloku 9kw. šildomas plotas 155 kw. abu aukštai šildomos grindys. Skaitliuką siurbliui įsidėjau vasario men (01.02.2019), nes buvo įdomu sužinoti sąnaudas. Tai tarkim vasarį sunaudojo 700 kw. reiktu atskaičiuoti dalį siurbliuko kuris varinėja karšta vandenį po namus ir dar gręžinio vandenį, nes jis irgi pajungtas ant to pačio skaitliuko. Tai apytiksliai gal -50 kw. Kova gerai nepamenu bet apie 400-500 kw. Aišku siurblys su integruotu boileriu.
    Tik turiu toki pastebėjimą tarkim vasarą vien tik karšto vandens ruošimui per parą sunaudoja apie 5-6 kw. mano galvą kažkaip daugokai. Ar pas tave karšta vandenį siurblys ruošia?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 2018/2019 sezono sąnaudos buvo nežymiai didesnės, bet dėl objektyvių priežasčių t.y. viduje laipsniu pakėliau temperatūrą, antra vertus apėjau akumuliacinę, tai turbūt padėjo kažkiek kompensuoti sąnaudų augimą. 09-05mėn laikotrapiu, bendros namo elektors sąnaudos: 2017/2018=7058kwh arba 02men=873kwh; 2018/2019 = 7384kw arba 02men=963kwh.
      Vandeniui ruošti, jei boileris 320L, manau, kad sąnaudos labai normalios, juo labiau, kad recirkuliacinis pastoviai sukasi, kas irgi generuoja nuostoli. Jei sanaudos per dideles, atjung recirkuliacinis, sumazink boilerio temp ir jos sumazes. Pas mane stovi saulės kolektorius, tai vasarą siurblys jungiasi praktiškai tik 1-2 kartus per savaitę, kai pritrūksta saulės.

      Panaikinti
  23. Sveiks gerb. Niuniauski.Ir tikrai vertas pagarbos už tuos aprašymus, stebėjimus, pasidalinimus patirtimi. Ačiū.
    "Sezono rezultatai, jei atvirai, net labiau nei pranoko lūkesčius, jei su KKK tilpdavau į ~650eur sezonui vidurkį, tai čia turime beveik perpus mažesnes išlaidas."- čia citata iš tavo aprašymo apie pirmą sezoną su ŠS. Reikalas tas, kad galvoju keist KKK į ŠS(oras-vanduo). Ir ta ekonomija vos ne dvigubai skamba žiauriai patraukliai, bet gal KKK buvo senoviškas, gal malkas pirkdavot iš džiovyklos? Aš kūrenu medžio pjuvenų briketais, sezonas gaunasi nuo1000 iki 1300 EUR.
    Kaip manai, ar ŠS nesuvalgys daugiau euriukų negu KKK su medžio briketais?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sunku vertinti,mažai duomenų duodi apie namą, bet išlaidos briketams nemažos, 1300/130=10t sezonui? Daugoka. Kiek kvadratų, kūbatūros šildote? Kokia namo klasė? Grindinis ar radiatoriai?

      Panaikinti
    2. Namas senos statybos, 270 m2 šildomo ploto (bendras 350). Aukštis vidurkis 2,6 m. Kokia klasė neaišku. Šiokia tokia renovacija atlikta (stogo nekeičiau, dėl ko dabar gailiuosi, tai kur leido galimybės 10cm polistirolas, kai kur 5cm.) Viskas radiatoriai išskyrus dvi vonios patalpos (po 10 m2 apytiksliai. Temperatūra tarp 18 ir 20 kambariuose gaunasi, nes pastoviai nekūrenu. Po pietų gal antrą pakuriu, iki 11 vakaro dega, per 15 val. nekūrenimo atvesta 2-3 laipsniais, kai vėjas aišku daugiau atvėsta. Tai čia tokiom sąlygom kaip dabar: lauke 0 +3 laipsniai.

      Panaikinti
    3. Jei pasistatysi ŠS bijau, kad sąnaudos išaugs ženkliai. Vietoj briketų galima prie KKK pastatyti bunkerį sijotai angliai, per savaitę kartą užkrauni, pelenus išsivalai ir gan automatizuotas procesas, tik gerokai pigesnis, nei briketai turėtų būti.

      Panaikinti
    4. Dar pasidomėjau, paguglinėjau ir atsisakau (kol kas) minties ponauti, dirbsiu ir toliau pečkuriu. Iš kitos pusės, jaučiuosi laaabai svarbus žmogs šildymo sezono metu.

      Panaikinti
  24. Labas vakaras Gerbiamas Niuniauskai ir aciu,kad dalinates savo patirtim su broliais lietuvaiciais kurie kaip visada pasimete tarp triju puseliu.As panasiai pries diasimt metu staciau zmonems nama ir pasiuliau geotermika oras-vanduo Daikin Altherma 8kW be boilerio buvo ka tik pasirode,tai rezultatas puikus o namas pilnai dvieju aukstu,aukstom lubom 120 kv.m sildomo ploto visur irengtas grindininis ir antram aukste miegamuosiuose sudeti temperaturos davikliai.Statykit lietuvaiciai oras-vanduo normalios firmos siurblius ir 15 sezonu busit ramus kaip belgai kol uzsilenks kompresorius ir nebusit juodnugariais del isivaizduojamu sutaupitu keliu euru kuriu naturoje net ir nesutaupisit.Manau,kad oras vanduo geriausias sprendimas siai dienai ir jeigu bus tokios ziemos,tai 100%.Kas liece sienu siltinima,tai apsiltinus pvz 25cm fibo+15cm putplascio jus gaunat maksimale varza ir 98 % naudinguma o tuos 2% galit pasiekt su dar papildomu + 50 putplascio sluoksniu prie 15 esamu,ar jums to reike ??? Tie putplascio sluoksniai storeja tik putplascio gamintoju ir pardaveju kisenems kimsti todel ir bruka o visas stebuklas yra namo sandarume(Alpinistai aukstai kalnuose puciant vejui prie -30 profesionalams skirtoje palapineje su kone maikutem gere arbata nors nera jokio putplascio sluoksnio) kai jus gyvenat be jokio pliselio ir su privaloma rekuperacijos sistema,kad neuzdust,bet kaip tai atsilieps sveikatai parodis tik laikas.Pamils lietuvaiciai geotermika tam reike laiko,kai lietuvis pamate pirma traktoriu irgi puole badit su sakem,bet kaip matot tapo neiskiriami draugai.

    Pagarbiai

    Renatas Bernotas

    AtsakytiPanaikinti
  25. Sveiki, namas 120kv, medinis- apmurintas, statybos metai 1980, pries 6 metus renovuotas, 1a grindinis sildimas, 2a sildosi nuo pirmojo nes vienas kambarys naikintas ir yra bendra erdve. Sildomas buvo Kauno energijos, kadangi magistrale nuo daugiabucio iki musu namo yra musu nuosavybe ir ji truko teko spresti kuo sildisimes. Truko 2020,04men, likom be sildimo, kadangi el boileris yra kombinuotas tai grindis paleidau (2 ziedus valgomajam) butent is jo, name siluma buvo 21 laipsnis ir boileris nevare be sustojimo nors vanduo silde nama ir prausemes visi. Pradejau ieskoti oras oras siurbliu, bet draugas mine ant mazoliu kam as dariau tada grindini sildima. Oras oras pigu, nes 7kw kaina butu tik 1600euru, bet nuspresta ir pastatytas Atlantic Loria 6008 international 8kw.Kodel- Daikin kaina nepatraukiu, nes Prancuzas man gavosi 4100 jau su viskuo, o kiti butu apie 5600. Panaudoti spejau iki vasaros, ka pastebejau, kad grindis sildomos nuo miesto katilines budavo kojomis jauciamos, tai yra jos budavo labai siltos nors padavimas buvo 35 (maziau termostatai neturi), silumos siurblio sildomos jos atrodo saltos nors name 23 silumos, (ziurejau padavima, rode 25), taigi bus idomu paziureti kokios sanaudos bus mano atveju, parasysiu butinai, nes info kada as ieskojau tai aplamai tik pieva ir nieko kaip cia pas jus konkretaus nebuvo. Aciu kad turit tema kuri kuo toliau tuo labiau visiems aktuali. Dabar dwl ss gamintoju, daug skaitau, ieskau, is esmes visi cop ir scop tik popieriniai, ir ju sau nepritaikisit nebent statot nama a++. Sekmes visiems, rudeni parasysiu.

    AtsakytiPanaikinti
  26. Aciu uz pasidalinima, labai daug naudingos informacijos ir irase ir komentaruose:) Bus lengviau issirinkti sildymo buda namams

    AtsakytiPanaikinti
  27. https://www.facebook.com/groups/1316646068505905

    AtsakytiPanaikinti