2014 m. liepos 16 d., trečiadienis

Atostogu darbai/Saules kolektorius

Per atostogas, pavyko nuveikti dar viena dideli darba.  kol santechnikas aprisinejo katiline ant stogo uzsikeliau ir susimontavau saules kolektoriu. Viso planuojamu 60 kolbu. Pasirodo, tai nera labai sudetingas darbas. Matysim kaip viskas dirbs, ant stogo vietos daug, kinija netoli :), tai jei pasiteisins gal ir su sildymu ka prigalvot pavyktu....

Vienas is sunkausiu darbu buvo sugalvoti kaip ji pritvirtinti prie stogo. Tiksliau kaip nebrangiai pritvirtinti :) Pasivazinejau po kelias stogininku firmeles, pasiziurejau siulomu sprendimu ir galu gale gime stai toks svarsciku gaminys, 1vnt - 10Lt:



Pastarasis graziai pasikisa po cerpe ir ant jo prisitvirtina remas.

Sekantis issukis buvo vamzdynas. Nuo stogo iki katilines man jo reikeje 15m. t.y. 2x15m, viso 30m.


Jei kam teko dometis, ale gatavas dvigubas vamzdis su laidu ir izoliacija kainuoja ~60Lt/m; Manes si kaina labai jau netenkino. Pradejau ieskoti alternatyvu. Taigi, buvo isigytas gofruotas nerudijancio plieno vamzdis - 15Lt/m ir akmens vatos kevalas izoliacijai - 6Lt/m, viso gavosi 21Lt/m*2=42Lt/m; Aisku dar reiekejo kiek pazaisti kol ivilkau vamzdi i kevala, pastarojo folija labai jau lengvai plysta, todel reikia darbuotis labai atsargiai. Kitas nepatogumas, kai vamzdis islenkiamas 90 laipsniu kampu, kevalas nesilenkia, ji reikia pripjaudineti.

Taigi, susirinkus visa komplektuojancia dalis lipam ant stogo ir dziaugiames rezultatu:


Aisku dziaugiasi ne visi, nebutu lietuviai :D Gavau velniu nuo zmonos, kad sudarkiau stoga. Labai jai nepatiko tiek akmens folijos kevalai. Aisku galejau as juos iskart paslepti po kolbomis, bet darba dirbdamas pirma karta ir dar uzsikores ant stogo, kur judeti nera labai smagu, nespeji zmogus apie viska pagalvoti. Zodziu teks dar kabarotis, taisyti gamybini broka :D

Pradziai, kol negyvenam, visu kolbu nedejau, sumovem tik 24, kad butu galima pasiziureti kaip veikia sistemele, rudeniop, kai isikelsim bus galima sumauti visa komplekta.

Lygiagreciai darbuojantis santechnikams jiems privedziau vamzdyna, buvo surinktas saules kolektoriaus mazgas:


Mazgas, kai ziuri i surinkta atrodo visai nesudetingas :) Siurbiukas, issipletimo indas, apsauginis 2.5bar voztuvas, manometras ir trieigis voztuvas. Na dar nesimato 200L boilerio ir 1380L akumuliacines :) I konturas eina i boileri. II konturas eina i akumuliacine talpa. Konturus atskiria trieigis voztuvas su elektrine pavara, kuri valdo automatika. Kol kas turiu nustates, kad jis atsidaro, tada, kai virsutineje boilerio dalyje temperatura pasiekia 70C. Praktiskai, kol kas dar nebuvo jis isijunges, vakar boileryje jau buvo 58C vandenelis, tai snd manau, vakarop, kai grisiu po darbu, vandenelis jau turetu sildyti akumuliacine talpa.


Toliau seke automatikos pajungimas. Cia irgi nepraejo be nuotykiu :) Apie pacia automatika buvau rases cia, nesikartosiu, gal tik modeli jos paminesiu: SR868C8Q.

Pasirodo kitaicai, nebutu kitaicais, instrukcijoje rodo, kad yra galimybe valdyti trieigi voztuva, bet praktiskai nera tokiu voztuvu :)
Nera, nes visos parduodamos elektrines turi tris laidus t.y. du valdymo + ir viena -, tuo tarpu automatika isduoda tik viena +:

 Va cia ir pasibaige mano kuryba :) Santechnikas irgi jau buvo bepradedas ieskoti kitu sprendimu t.y. trieigi pakeisti siurbliuku, bet tokiu atveju, dalinai butu apvagiamas boileris. Na del visa ko dar nusprendem pasikonsultuoti su elektrikais. Ir ka gi, pasirodo cia elementarus uzdavinys ir jam reikalinga paciu paprasciausia rele:




Pabraize kaip visa reikala reikia sujungti ir uzdavinys buvo sekmingai isspresta :) Temperatura virsutineje boilerio dalyje ikaista iki uzduotos, atidaromas II kontutras, temperatura sumazeja 3 laipsniais zemiau uzduotosios atidaromas I konturas. 

Ir stai ant sienos kabos toks darinys:


Ir dar net kazka rodo :



Tiesa dar noreciau pamineti del sistemos uzpildymo. As naivuolis nusipirkau 5L propilengliukolio koncentrato ir tikejausi, kad jis atskiedes 50/50 proporcijomis uzteksiu sistemos uzpildymui. Pirkau jis www.dasta.lt(beje masininiu tepalu kaineles pas juos irgi neblogos, nereklamuoju, tik pastebiu) - 11Lt/L, tuo tarpu ale paruosta naudojimui iki -36C Celsis ir panasiai pardavineja uz zveriskas kainas t.y. atskiede koncentrata per puse, nori gauti tuos pacius 11Lt/L - VAGYS(oj verslininkai) :)


Patarimas visiems, nepasiduokit reklaminiams triukams ir skambiems pavadinimams - SAULES KOLEKTORIU SKYSTIS...bullshit. Naudojamas tas pats propilengliukolis, tik pridedami maistiniai dazai, kad igautu spalva.

Na prie esmes :) Beda ta, kad, kai man reikejo DASTA nebeturejo gliukolio. O pirkti auksinio as nebuvau psichologiskai ir finansiskai pasiruoses :D Atskiesti 10L i sistema subego kaip i smeli, reikejo apsispresti. I sistema supylem antifriza - 10L+30L.
Specialistai gasdina, kad prarudijus sistemai, ale galima apsinuodyti, bet pabandysiu si argumenta atremti. Ar daznas geriate is karsto vandens ciaupo? Juk prarudyjus saules konturui, antifrizas patektu butent i karsta vandeni ir blogiausiu atveju tektu juos issiplauti galva :DDDD Saltas t.y. geriamas vanduo dazniausiai paduodamas tiesiogiai, todel apsinuodijimo rizika, velgi manau, kad labiau tu paciu auskciau demaskuotu verslininku reklaminis triukas(na nebent mane kazkas itikinsite kitaip??).

Tokia tad motules saules pakinkymo istorija.



4 komentarai:

  1. Papasakok kaip jungiai gofruota nerudijanti vamzdi. Ar reikia presuoti? Ar paprastai uzsisuka verzles?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. jo, verzles reikia presuoti. pati vamzdi 2x15Lt jau nusipirkau su presuotom verzlem. O viduje, santechnikas pemem is CELCIS iranki ir uzpresavo pats, keik maciau ten nieko gudraus, tiesiog gofros nareliai kokie 3-4 suspaudziami ir viskas. Pati jungtis tabaluoja, o prisitraukia per karsciui atsparia tarpine ir gali ta vamzdi kaip tau reikia lankstyti, net ir uzsukta.

      Panaikinti
  2. Žmona gerai pastebėjo, šiu atgal broko taisyt :D
    O kaip pačios kolbos dasijungia? Paprastai dasistato?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. su kolbom tai kaip 2x2. Is kolbos siek tiek trukteli varini vamzdeli, ji ten aptepi kazkokiu tepaliuku, buna komplekte, ale pagerina laidumo savybes ir istatai. Tada su kokiu tepalu, slidziu, patepi stikla ir imauni ji i guma. Istatai i laikikli antra gala ir kartoji procedura. na jei prisiminsiu, kai likusias desiu, pafilmuosiu procesa :)

      O del broko, tai reikalas rimtas, reiks visa izoliacija nuimti, bandysiu numuilinti iki kokios kitos vasaros :) jei kas chalturinsit, darykit iskart gerai, o tai zmona vistiek privers padaryti taip kaip reikia :)

      Panaikinti