2022 m. vasario 4 d., penktadienis

Saulės elektrinės atsiperkamumas - ar apsimoka? 10kw saulės elektrinė.

 Sveiki, Statytojai,

Šįkart bandysiu apžvelgti saulės elektrinės gamybą ir jos rezultatus. Tema aktuali. Po sausio mėnesio gautų saskaitų už elektrą, tėvynainiai itin suaktyvėjo, panašu, kad turėsime saulės elektrinių bumą. 

APVA'ai paskelbus šiemetinį kvietimą paraiškoms, aktyvumas buvo toks, kad per pirmąsias kelias dienas gauta paraiškų, kartais viršijančių patvirtintą ~4mln. sumą.  Cituoju: "jau sulaukta rekordinio – virš 12 tūkstančių – paraiškų kiekio iš gyventojų su prašoma paramos suma beveik 30 mln. eurų."  Netrukus buvo skirta papildoma 35 mln. eurų injekcija. 

2020 metų pabaigoje, kai stačiausi elektrinę gaminačių vartotojų buvo apie 6000, tai šiai dienai cituoju: "Elektros skirstomųjų tinklų (ESO) duomenimis, šiemet gruodžio pradžioje Lietuvoje gaminančių vartotojų (be nutolusių) skaičius šiek kiek viršijo 14 tūkst., o nutolusių gaminančių vartotojų buvo apie 4,4 tūkst., o iš viso 18,4 tūkst. "  



Jei šiemet bus patenkinta didžioji paraiškų dalis, gamintojų skaičius beveik padvigubės ir visa tai turės būti realizuota per metus laiko :) Rangovų ir pirkėjų laukia įdomūs(brangūs) metai. Jei kas nusprendėte, nebelaukite, metų antroje pusėje rinktis nebebus iš ko.

Dar internetuose jau mačiau pasiūlymų pradėti karpyti APVA finansavimą, siekiant paramą išdalinti kuo daugiau vartotojų, cituoju: 

"Taip pat siūlyčiau ateičiai kiek pamažinti paramos intensyvumą. Tai yra - mažinti subsidiją vienam kW nuo 323 eurų/kW iki maždaug 200 eurų/kW. Tai padaryti siūlyčiau, nes prie dabartinių elektros kainų investicijos į saulės elektrinės atsiperka gerokai grečiau, nei tada, kai buvo nustatinėjamas tas subsidijos dydis. Ir tokiu būdu už tą pačią valstybės paramą, galima būtų gauti 50% daugiau naujų saulės elektrinių Lietuvoje... na bet čia darbai artimiausiai ateičiai. "

Taip pat reikia paminėti, kad VERT šiemet gaminančius vartotojus pamalonino 2022 metams patvirtindama mažesnius įkainius:


Bet ne apie tai norėjau parašyt. Grįžtam prie elektrinės. Priminsiu, kad turiu 10kW instaliuotos galios ir metinis poreikis ~11000 kWh. 

Pradėkime nuo excelio ir jame apibendrintų duomenų lentelės: 





  Saulės elekrinė buvo pastatyta 2020 09 mėn. pabaigoje t.y. pačiu netinkamiausiu laiku :) ir 2021 žiemos sezoną dar neteko pasimėgauti pasigamintos elektros privalumais. Pamenu tą žiemą dar turėjau ~10m3 gal 4m. senumo malkų, todėl, kad nedeginti elektros kwh, daviau šilumos siurbliui atsikvėpti ir šilumą gaminau senuoju būdu t.y. dirbant pečkuriu, juo labiau buvo pats karantino įkarštis, todėl bet kokia papildoma veikla skatino pajudėti. Šiemetiniai 2022 žiemos energijos poreikiai jau kiek didesni, nei 2021 metų atitinkamo laiktotarpio. Todėl realus mano metinis poreikis bus apie 11000kWh. 

Pradiniame etape buvo pasirinkta I atsiskaitymo variantas, nes nebuvo pasigamintų kwh ir mokėti už galią prasmės nemačiau, teisingą pasirinkimą excelyje puikiai pailiustruoja 2021/04-10 sąskaitos už elektrą(I stulpelis). Tik pasibaigus gamybos sezonui ir rudeniop atėjus laikui atsiiminėti kwh iš ESO , nuo 2021 11 mėn. pasikeičiau II planą t.y. kol turima pasigamintų kwh, mokamas tik fiksuotas galios mokestis.       

Taigi, Fronius inverteris rodo, kad per 2021 pagaminome beveik 9200kwh: 

Mano elektrinė nėra idealaus kampo ir krypties, žiūri į pietvakarius, taip pat buvo tam tikrų remonto darbų, kai vidurvasarį beveik 3 savaites negamino, tai teoriškai, prie gerų sąlygų dar turėčiau išspausti ~9500 kwh.   

Susumavę O stulpelio 2021 01 - 2022  01(imu kiek didesnę imtį, kad atsverti pečkos sutaupytas kwh) t.y. sunaudotos elektros rezultatus, turime ~10500kwh metinį energijos poreikį arba per silpną elektrinę, kas sąlygojo, kad pasibaigus 2022 01 mėnesiui jau nebeturiu pasigamintos elektros ir teks už ją mokėti pilną kainą. Ko gero, kad kursim KKK :)

Žemiau pateikiu grafinę excelio lentelės išraišką, ties ja ir apsistosim daugiau: 





ESO duomenys: 

Viso skaitiklis(mėlyna kreivė) - tai duomenys, kurie prasisuka per ESO skaitiklį(turintys išmaniuosius skaitiklius gali juos matyti valandos tikslumu) t.y. kwh už kurias reikia vienaip ar kitaip atsiskaityti. Bet vertinant bendrą suvartojimą šie duomenys nėra visai tikslūs, nes intensyviuoju gamybos metu dar apie 25-30% pagamintos energijos suvartojama iškart t.y. nemokamai!   

Atgautos  el. Energijos kiekis(oranžinis stulpas) - tai pagamintos ir pasaugojimui atiduotos energijos susigrąžinimas iš ESO. Jis 2022 metais kainuoja 0,04477eur/kwh   

Trūkstamos el. Energijos kiekis(pilkas stulpas) -  tai skaudžiausias grafiko stulpas, nes jis rodo, kad nebeturime savo elektros ir ją teks pirkti už pilną kainą. Šiai dienai draugauju su Perlas energija: Dieninis tarifas - 0,245eur; Naktinis tarifas - 0,158eur

Sąskaitoje viskas atrodo šitaip: 



ESO savitarnoje atrodo šitaip, taip pat patogiai galima viską eksportuotis i excelį: 





GAMYBOS iš elektrinės duomenys: 

Suvartota tiesiai iš elektrinės(žalias stulpas) - Kaip ir rašiau ~25-30% pagamintos energijos suvartojama iškart t.y. nemokamai! Reikia pabrėžti, kad tampa labai svarbus vartojančių įrenginių apkrovimo paskirstymas per fazes, ČIA gan detaliai aprašoma kodėl.  

Viso pagaminta(geltona kreivė) - tai duomenys imami iš inverterio, nes tai ką matome sąskaitose, ne visai sutampa su inverterio duomenimis, būtent dėl tiesioginio suvartojimo gamybos metu, todėl tam nubrėžiau atskirą kreivę.  

Patiektas į tinklą el.energijos kiekis(raudona kreivė) -  ši kreivė, tai skirtumas tarp to ką pagaminome ir iškart suvartojome arba energijos perteklius, kurį atidavėm į tinklą pasaugojimui ir pagal faktinį suvartojimą atsiiminėsim. Kas man pačiam buvo kiek netikėta, kad gamybos piko metu(05-07mėn.), vos ~50% energijos pasilieka pasaugojime: 




Sum Suvartota: ESO+Elektrinė(žydras stačiakampis) - tai visas mano energijos poreikis pamėnesiui, prie ESO skaitiklio dar prisumuojamas iškar sunaudotų kwh kiekis. 

Taigi, ar APSIMOKA?? Atsakymas vienareikšmis - TAIP, apsimoka. Prie šiandienių elektros energijos kainų, taip pat pagerintų salygų gaminantiems vartotojams, nauda akivaizdi. Kad vaizdžiau matytųsi, pailiustruosiu faktiškai mokėtas sumas, lyginant su sumomis, kurias būčiau mokėjęs energijos tiekėjui be elektrinės:    




Per nagrinėjamą laikoarpį buvo sutaupyta beveik 1300eur! Tikrai ženklūs skirtumai.

Jei situacija su kainomis išliks panaši ir VERT nepradės sukinėti gaminantiems rankų, prisigalvodami įvairių papildomų mokestėlių ar augindami jau esamus tarifus, tai turima elektrinė turėtų atsipirkti per nepilnus 3 metus. 

Ar statyčiau dar kartą. Be jokios abejonės. Ką daryčiau kitaip - statyčiau galingesnę :) Pirma, pritrūksiu apie 2000kwh, kad ištempti iki saulė vėl pradės šviesti skaičiau. Antra, turimas 10kW inverteris labai retai kada pasiekia 10kW galingumą,  nes pavasarį saulė dar per žemai horizonte, o vidurvasarį dėl stipriai kaistančių modulių krentą jų generuojama galia. 

Prie turimo 10kW inverterio, manau galima drąsiai 12kW panelių jungti(ką artimiausiu metu ir planuoju padaryti). Nežinau ar taip skaičiuoju, bet gal net ir visas 15kW įmanoma:

Yra du kontūrai, čia kaip suprantu vieno kontūro max įtampa: 
MPP voltage range (Umpp min - Umpp max)
270 - 800 V
Saulės modulio Voltage at Nominal Power (Vmp) = 33.9V, tai 800V / 33.9 = 23 moduliai x 340W x 2 = 15640w. Kažkaip per grąžu, naudotų visi silpnesnius inverterius turbūt? Gal koks protingas elektrikas, jei iki čia prisiskaitė, pakomentuos? :)

Elektringų 2022 tigro metų! :)


6 komentarai:

  1. OVERSIZING FRONIUS SYMO 10.0-3 – 24.0-3
    Fronius International GmbH
    hereby confirms that the inverters
    / Fronius Symo 10.0-3 208-240 and Fronius Symo 12.0-3 208-240
    / Fronius Symo 10.0-3 480 up to Fronius Symo 24.0-3 480
    can be oversized 50% above the rated nameplate capacity without voiding the manufacturer’s warranty

    AtsakytiPanaikinti
  2. Puiku, daug geros informacijos pasvarstymui.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jau elektros spikulentai atvirai kalba, kad jiems tokios salygos netinka ir matomai greitu laiku uzrauks saules jegainiu atsiperkamuma per 4/5 metus tai tik laiko klausymas. Bus daug nusivilusiu nes valstybe eilini karta isdurs kaip su ''zalia'' energija visus tikincius pasodine ant silumos sirbliu bei e automobiliu uzkele iki debesu elektros kainas. Kas state anksciau saules jegaines tai jiems atsipirko su kaupu ir kazkokia nauda tikrai tures.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, deja, bet esamas pasaugojimo modelis ateities neturi, nors mums kaip vartotojams jis labai patrauklus. Tai kas sugeneruota ir atiduota(parduota) į tinklus vasarą, turės iš kažkur būti paimta, kad grąžinti žiemą. Jei turėtumėm kažkokį SAVO generacijos šaltinį, kaip atominė ar didelius jūros parkus, tai nesunkiai būtų sprendžiama, bet šiai dienai vos ~ 30% poreikio pasigaminame patys, visa kita turi b8ti ka=kur nupirkta...

      Panaikinti
  4. Sveiki,
    nerandu jūsų e-pašto, kad parašyti tiesiogiai. Turiu idėjų dėl bendradarbiavimo galimybių. Brūkštelkite, jei įdomu - infosauliui@gmail.com, https://apdailosdarbaivilnius.lt/
    Ačiū
    - Saulius

    AtsakytiPanaikinti