2014 m. gruodžio 17 d., trečiadienis

Kieto kuro katilas + akumuliacine talpa+boileris/ 35kW+1300L+200L

Žadėjau pasidalinti apie šildymo sistemos su akumuliacine talpa ypatumus. Kūrenu jau antras mėnuo. Kūrenu malkomis ir anglimi. Tiesiog darau sumuštini: sluoksnis malkų, tada anglių, vėl malkų, vėl anglių. Pirmą mėnėsiuką kūrenau tik malkomis, bet labia jau greitai jos pradėjo lėkti į orą, pradėjau ieškoti kaloringesnių darbo priemonių :)

Sistema:
DEFRO Optima comfort plus 35kW katilas
Akumuliacinė talpa – 1350L
Boileris – 200L

Buvau apie pačią sistemėlę jau postringavęs čia

Dar galima papildyti faktine schema, kurioje yra keletas taisytinų vietų:


Taisytina:
1) Ant boilerio reiktu voztuvo, kad jis nekaistu tiek, kiek kaista akumuliacine
2) Ant grindu kolektoriaus reiktu pamaisymo voztuvelio, tam, kad i radiatorius butu galima paleisti ausktesne, o grindis zemesne temperatura. Siuo metu viskas eina per viena pamaisymo voztuva.
3) sitokiam backos griztamu jungime greit susijaukia akumuliacines (iskrovimo metu apacia silta o virsus greiciau vesta). Srautas is kolektoriu turi eit i trieigi ir likutinis i katila, o ne i talpa;
4) Ladomato kapsule jau pakeista i 78C berods

Ratas pečius - akumuliacinė - boileris maitinami su ladomato siurbliu, katilas turi valdymo automatiką, bet dėl ladomato siurbliuką visgi teko pajunginėti per rėlę, kuri matosi pritaisyta ant vamzdžio, vėliau apie tai:



1a. šildomas grindiniu šildymu; 2a. vonia ir koridorius grindinis, kambariai radiatoriai; Šiluma atiduodama per vieną siurbliuką t.y. radiatoriai maitinami ta pačia žema temperatūra:


 
Šį savaitgalį blaškiausi po namus, tai padariau laboratorinį darbą : ) atlikau šiokius, tokius stebėjimus, kurių išvadas galbūt padėsit ir Jūs suformuoti.

T1, T2, T3, T4 - akumuliacines temperatūros davikliai, atitinkamai T1 viršutinės dalies, T4 apatinės.

Taigi, užkraunu pakurą, pastarosios išmatavimai 50*50*40cm t.y. 0,1m3, sakykim, kad pasikrauna ~ 0,08m3 malkų(oro tarpai, ilgio nelygumai, anglys) ir apie 10kg anglių;

Katile užduota darbinė 70C temperatūra. Į sistemą atiduodamas 40C vanduo;

Pečiaus automatika t.y. ventiliatorius paleidžiamas 09h, tuo pačiu įjungiu ir sistemos siurbliuką.

Pecius Sistema
On 09:00 09:00
Off 12:00 15:30

Stebejimo duomenys žemiau:


Kad būtu vaizdžiau, excelio paprašiau, kad nupieštų grafikėlį:




Kaip matyti iš grafikėlio temperatūra kilo iki raudonos linijos t.y. ~3h nuo katilo užkūrimo pradžios. Šiluma keliavo tiesiai į sistemą, perteklius buvo numetinėjamas į akumuliacinę. Su viena pakura užsikrovė 1/2 akumuliacinės, jei būtume neatidavinėję į sistemą, turėtumėm 2/3  70C vandenėlio akumuliacinėje.  12:00h katilas baigė degti, jį išjungiau, dar geras 3h namukas maitinosi iš akumuliacinės talpos. Viso ~6-6,5h sistema atidavinėjo šilumą į grindis ir  radiatorius.

Viduje temperatura, per šildymo laiką pakilo ~1,3-1,5C. Per tas 6h pukiai įkaito 1a. grindys, jos iki pat vakaro išlaikė šilumą. Kai lauke laikosi iki -5C,  viduj per 12h temperatūra nukrenta ~0,5C t.y. per parą ~1C. Nežinau čia gerai ar blogai, bet mane tas tenkina.

Nesu tikras kaip dega katilai be akumuliacinės, bet tas pačias 6h manau, kad puikiai turėtų pavykti išgauti tarkim su špižiniu tarkim Viadrus U26/6, ar net tuo pačiu DEFRO katilu, tiesiog jis dirbtų kitu režimu.

Jei atvirai, pradedu abejoti akumuliacinės talpos privalumais ir pareikalautomis papildomomis investicijomis.

Pastebėti sistemos PRIVALUMAI:

1) Pagrindinis privalumas, tai energijos akumuliavimas ir galimas šildymo atidėjimas. Tarkim išvažiuodamas į darbą, ryte pakuriu katilą, kad be reikalo nebūtų šildoma, kol nieko nėra namie, su taimeriu atidedu sistemos pajungimą iki norimo laiko ir grižęs iš darbo namus randu šiltus; Na čia jau kaip kam patogiau...

2) Vasarą pagalba saulės kolektoriaus šilumos pertekliui. 07-08 mėn, pačiame vasaros įkarštyje, net ir 24 kolbos(viso ju ant stogo planuoju turėti 48-60vnt) būna, kad prikaitina boilerį ir nebebėr kur dėti pertekliaus. Tokiu atvejų į pagalbą ateina akumuliacinė, perteklius per trieigį vožtuvą numetamas į akumuliacinę talpa. Šilumą galima tarkim nukreipti į vonios šildomų grindų kontūrą ar gyvatukus, kad bent šiek tiek pašildytų grindis

Sistemos TRŪKUMAI:

1) Bėda, su kuria susidūriau dar pirmosiomis eksplotavimo dienomis, tai vagis LADOMATAS. Pastarasis prieš grąžindamas vandenį, jį pamaišo, pakeldamas temperatūrą, ko pasekoje pečiaus automatika nebesupranta, kad reikia užgesinti pečių. Akumuliacinėje turim 60-70C vandenėlio, pečius jau užgesęs, gaunasi taip, kad ladomato siurblys vis parsivaro šilto vandens iš akumuliacinės ir pasikelia katilo temperatūrą, taip sėkmingai vogdamas šilumą iš talpos :) kalbėjau su DEFRO atstovais, pasirodo situacija žinoma, ale gamintojai bando kurti naują automatiką. Teko ieškot sprendimo, ladomato siurblį pajungiau per rėlę, ją pakabindamas kuo arčiau pečiaus išeinamo vamzdžio(1-oje nuotraukoje aukščiau matosi), pavyko išspręsti siurblio atjungimo problemą, bet ventilatorius vistiek sukasi, kol rankiniu būdu jo neatjungi....

2) Panašu, kad 10CM porolono apšiltinimas akumuliacinei nepakankamas. Reikės ateičiai galvoti apie papildomą. Iš vakaro sistemą prikūrenus T1 = 70C; T2 = 70C; T3 = 50C, ryte t.y. ~7h bėgyje T3 = 40C, o gal toks praradimas priimtinas?

3) Na ir turbūt svarbiausia sistemos įrengimo kaštai:

Pecius - 4600Lt
Akumuliacine - 3030Lt
Ladomatas - 960Lt
VISO: 8590Lt

Tuo tarpu špižinį katilą buvo galima pastatyti už ~3000Lt

Na neskubu dar visai nusivilti, tik pirmi 2 mėnesiai šildymo sezono, žiūrėsim kaip sistemėlė elgsis gūdžiais vasario vakarais, kai lauke bus koks -20C :) Bet kaip teigia energijos tvermės dėsnis: energija iš niekur neatsiranda ir niekur neišnyksta t.y. kiek į tą pečiuką malkų įmesi, tiek ir šilumos turėsi :)

Apie šildymo išlaidas dar kol kas kalbėti ankstoka, jas bus galima daugmaž įvewrtinti sezono pabaigoje, bet grubiai kažkada bandžiau jas suskaičiuoti tokiu principu: dariau prielaidą, kad šildomo ploto 1m2 reikalauja 1kWh šilumos per parą; Šildomo ploto ~140m2. Mano pakura ~0,08m3, tai iš 1m3 malkų turėtų ~13 pakurų gautis. Sakykim, kad 35kW pečius pilnu pajėgumu dega ~2,5h, :

13x2,5h*35Kw=1137.5kWh, tiek šilumos turėtu gautis iš 1m3 malkų :)

Namo poreikis pagal šią teoremą, jei sakykim šildymo sezonas trunka 6mėn:

6mėn . x 30 d. x 140m2 *1kW = 25200kW, gal kiek daugoka??

25200kW/1137.5kWh = ~22m3 malkų sezonui. Sezono pabaigoje bus galima patikrinti šią teoremą :)))
Jei bandyti versti į pinigus, šiemet 1m3 malkų pirkau už 50Lt/m3, dar supjovimas, suskaldymas, tai sumoj atsistos ~70Lt/m3 * 22m3 = 1540Lt/6 mėn. = ~256Lt/mėn.

Aišku dar reiktų įvertinti, kad maišau su anglimi, tai turėtu padėti sutaupyti šiek tiek malkų, anglies kWh realiai turėtu gautis dar pigesnė,

O kaip bus iš tikro galėsim paskaičiuoti pavasariop...
     










40 komentarų:

  1. Labai įdomus postas. Lauksim skaičių sezono pabaigoje. Aš irgi labai rimtai buvau svarstęs dėti kieto kuro pečių + akumulacinę, net didelę katilinę susiprojektavau. Bet vis linkstu imti mažo galingumo granulinį katilą, pvz. Kostrzewa mini bio, pats katilas gaunasi ~1k pigiau negu tavo įranga.

    P.S. Niuniauskai - susitvarkyk tą banerį viršuje, dešinėje pusėje. Dabartinis tiesiog netelpa ir atrodo baisiai :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Iš tiesų bus įdomu palyginti skaičius sezono gale. Mums rytoj kaip tik pajungs minėta Mini Bio. Žiūrėsim, kaip kūrensis. O jo dydis tai tiesog pasaka - 6 kv.m katilinė galvojau bus per maža granulėms, o dar ir pusė jos laisvos liko :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na granules kazkaip buvau ir tebesu isitikines, kad vienas brangesniu kuro tipu. Todel pastaraji buvau iskart linkes atmesti. Aisku, viena yra isitikinimai, kita faktai. Lauksiu pasidalinimu jau is veikianciu sistemu, bus idomu paziuret ar nuojauta neapgavo :)

      Panaikinti
    2. Smagu, gausi Gediminai papasakoti kaip seksis naudoti :)
      Kokią kainą pavyko sutarti su atstovais?

      Panaikinti
    3. 7200lt su atvežimu + 300lt dėl spec užsakymo vyriams kitoje pusėje. Kitaip į katilinę netiko.

      Panaikinti
    4. laba diena kaip sekas mini bio granulini katiliuka naudot?nekyla problemu?as ir toki turiu..tik maniskis kazko streikuoja,sunkiai uzsidegineja...gal granules prastos..nzn..?

      Panaikinti
  3. Kažkas čia netvarkoje. 35 KW katilas? Tokio teoriškai pakaktų 700 m2 naujam pastatui. Mažai mokyklai, sakykim :)
    O rašai kad "Su viena pakura užsikrovė 1/2 akumuliacinės, jei būtume neatidavinėję į sistemą, turėtumėm 2/3 70C vandenėlio akumuliacinėje."
    Gal kuras prastas, gal sistema nureguliuota? Kas bus kai -20?
    Kas kelias valandas lankstysi malkas mėtyti?
    Rekomenduoju paimti geresnes malkas - stambesnes ąžuolines.Iš mano patirties 2x daugiau šilumos gausi. Ypač jei malkos dar padžiovintos bent pusmetį.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ponas, Ignai, matyt kažkokioj netinkamoj įstaigoj Jus teorijos mokina. Jei 35kW katilą suktum ištisą parą t.y. žmoną ir vaikus 700m2 mokykloj įdarbintum pečkuriais, tai sutinku, kad tokio katilo užtektų. Jei skaičiuojam, kad 1m2 reikia 1kWh, o šildomo ploto pas mane ~140m2 arba paros poreikis ~140kWh, tai per 24h mano 35kWh katilas pagamintų 35*24 = 840kW. Net mokyklai to būtu per daug, bet padirbėti tektų iš peties. Mano pečiukas, kaip ir minėjau post'e, su viena pakura dirba ~3h, nominalia galia ~2h, atmeskim 30min įkūrimą, 30min užgesimą, dar apie 2h nominalios galios pridėkim iš akumuliacinės sukauptos šilumos, turėsim 4h nominalios galios t.y. 4h*35kw = 140kWh, kaip tik tiek, kiek man reikia! Prie -20C manau, kad prireikes dar vienos papildomos pakuros t.y. 1 pakura ryte, 2 pakura vakare...Ąžuolinės malkos tiesiog kaloringesnės, jų mažiau reikia, kad išgauti tą patį šilumos kiekį. Mano atveju pagalbininkas yra anglys.

      Panaikinti
    2. Akumuliacine talpa šilumos negamina, todėl klaidinga skaičiuojant pridėti 2h * 35 kw

      Panaikinti
    3. Taip negamina, bet paprastumo delei, joje sukaupta energija prilyginau 2h katilo darbo, juk katilas dirbtu atitinkamai ilgiau, jei nebutu akumuliacines.

      Panaikinti
    4. Pagal tvermės dėsnį - energija iš niekur neatsiranda ir niekur neišnyksta. Jei jūsų pečius degindamas nominaliu režimu iš malkų pagamina 35 kw per valandą, tai per dvi pagamins 70. Tos kwh nukeliavo į radiatorius ir į akumuliacinę ir viskas. 140 kwh nesigauna.

      Panaikinti
    5. mhmm, logicno. bus tada klaida skaiciavimuose.

      Panaikinti
    6. Evaldai - malkos ąžuolinės, uosinės ar alksninės - visos yra vienodo kaloringumo. Tankis tai jų nevienodas, todėl realiai įdėjęs pliauską ažuolo įdedi daug daugiau medienos, nei tarkim alksnio.

      Turiu ir aš sistemą su akumuliacine. Pečius - senas Viadrus 25 Kw, pakūra ~60 ltr, akumuliacinė 900 ltr ir boileris 200 ltr. Visą ūkį valdo Jonio valdiklis.

      Tokiu oru kaip dabar, norint pilnai užkrauti akumuliacinę ir boilerį, reikia sukūrenti 3 pakuras, iš kurių pirmoji tokia pustuštė - pusę jos primetu popierių.

      Visa sistema - seni špyžiniai radiatoriai, tai to prišildymo užtenka parai. Pečių visuomet kuriam vakare, po darbo, maždaug 17 val. Kurenas iki kokios 21-22 val, paskui iš akumuliacinės iki sekančios dienos vakaro. Namas apšiltintas, bet nesandarus (nebaigtos rekonstrukcijos), 130m2.

      Per didžiuosius šalčius, prie -20C akumuliacinė ištuštėja maždaug 13-14 val. Namie laikom 20-22 C.

      Apie tuos 35Kw. Nereikia pamiršti naudingumo koeficiento. Nemaža dalis malkų energijos išeina per kaminą...

      Panaikinti
  4. 140kWh dienai prie kai uz lango -20C tai yra normalu o kai dabar apie 0 tai manyciau ryskiai per daug.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sunku kol kas pasakyti tai daug ar mazai, kai baigsis sildymo sezonas bus galima ivertinti. Namas sildomas pirma sezona, vis dar 1-2x i savaite vedinamas, ankstesnis post'as apie slampancia sienas rodo, kad ir dregme dar pilnai is sienu neisejusi, todel ir sanaudos siemet tikrai turetu buti siek tiek didesnes. Lapkricio men. buvo bandymu kurenti kas antra diena, deja bet silumos nepakanka ir savaites viduryje ir pabaigoje vistiek tekdavo sudeginti papildoma pakura. Spalio/Kovo menesiais galbut ir uzteks retesniu pakurimu, kai saules daugiau ir dienos ilgesnes, dabar deja, bet papildomu energijos saltiniu nera...

      Panaikinti
    2. Primeciau kiek mano namui šilumos kwh reikia parai esan šios savaitės orams - ~80kwh. Plotas 162m2. Tai 1m2 išeina 0.49kwh.
      Itariu, kad kazkur skaiciuodamas padarei klaida, niuniauskai?

      Beja del kuriniamo, nepabosta anksti keltis ir eiti kurti kiekviena ryta?
      As jau zidinio nekuriau dvi savaites :)

      O kaip saules kolektoriai, tikriausiai miega ziemos miegu t.y. realiai jie dabar neveikia?

      Panaikinti
    3. gal labiau sakyciau netikslumu :)) skaiciavimai labai grubus, neimant konkretaus periodo, bet labiau suvidurkinant sezono poreiki...
      Prisikraunu pakura vakare, jokios problemos tame nematau. Nenumirciau, jei tektu atsikelti ir anksciau! Saules kolektoriu dacika nuede varnos, gal kitaicai plastika koki skanu panaudojo, tai net nelipu dabar ausktyn, nera reikalo, pakeisiu pavasariop, saules vistiek praktiskai nera. Tavo geoterminiam gal biski ir padetu UV spinduliai, man kasdien kurenant peciu, is to naudos jokios, kolektoriai siuo metu rezime - OFF.

      Panaikinti
    4. va Evaldas, panasu, kad atrado klaida skaiciavimuose

      Panaikinti
    5. Sveiki. Prisijungsiu ir as prie diskusijos ir papasakosiu apie savo sistema. Katilas generator 35kw, akumuliacine 1000ltr, laddomatas, boileris 140ltr irt.t. Kurenu antra sezona briketais. Namas 130kv. Kuriu kasdien. imetu 1.5 poko briketu(apie 15kg) ir parai silumos tikrai uztenka ir tikrai nereikia ten anksti keltis ir vel kurti. Visur grindinis sildymas, namie temperatura 22.5-23. As truputi zaidziu su taimeriu. Siurblys isjungiamas apie 18 val ir isijungia vel 3 nakties. temperatura drastiskai nenukrenta ir ryte visada buna 22.3-22.5. Beje dar yra rekuperatorius.

      Panaikinti
    6. Kiek i grindis atiduodi? Kiek pecius laiko darbuojasi, kad akumuliacine uzkrauti? Stebejai kaip akumuliacineje keiciasi temperatura, kiek laiko uztenka joje sukauptos silumos??

      Panaikinti
    7. Siuo metu i grindis apie 24-25. pecius darbuojas apie 3 val ir akumuliacine pasiekia nuo apacio iki virsaus 70 laipsniu. ir tokio kiekio silumos parai uztenka pilnai iki -10 laipsniu.Kkai lauke apie 0 ar pliusas tai daugiau nei parai.

      Panaikinti
    8. kazka tu cia pjauni....24c jei atidavinetum viduj koks 18c butu,nebent is rekupo dasildo su elektra...

      Panaikinti
  5. 18 butu jei net nesildyciau :) rekupas visada dieba tik vasara rezimu ir teno niekada nejungiu. laipsniu su tai kazkokiu temometru nematavau. o vadovaujuos ka raso ant termo galvutes. yr nustatyta tarp 20 ir 30 viduriukas. kad grindys siltos tai ranka pridejes net nesuprasi. taip kad nepjaukit patys jei sistema neisbalansuota ar blogai pajungta.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai va, geras projektas ir kokybiškos medžiagos leis palaikyt gerą temperatūrą namuose. Kartais reikia investuot į rimtesnę šildymo sistemą, kuri per ~5-10metų atsipirks ir džiaugtis tokiu sprendimu

      Panaikinti
  6. Manau viskas priklauso nuo namo, jei namas kiauras ir 30 I grindis gali nepadeti, o 25 I grindis prie dabartiniu oru manau norma.

    AtsakytiPanaikinti
  7. pas tėvuką taip pat defro malkinis katilas, antrą sezoną dirbą, bėdų jokių, tik galios per daug, nėra kur šilumos dėti, o ir ventiliatorių dar vis bando prisireguliuot, malkos+anglis, tačiau sau tokio vargo kiekvieną dieną kurti pečių nenorėčiau, matyt išlepę mes visi esam, norim kad katilas pat kuro pasikrautų, o mes tai per telefoną galėtume stebėt ir valdyt :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ladomatas turi įsijungti ir išsijungti nuo kamino dūmų temperatūros daviklio, jei pas tave to nėra prarandi kažkiek šilumos katilinėje, kiek suprantu ji rusyje tai šiluma "i orą"

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne rusyje, o katilineje. Andriau, tu buri cia prisiskaites interneto isminties ar turi realiai funkcionuojancia sistema?
      Dumu daviklis valdo ne ladomata, o peciaus ventiliatoriu! Ladomato siurblys ijungiamas/isjungiamas pagal peciaus, bet ne garu temperatura,
      Jei norejai pasakyti, kad reikia vamzdzius izoliuoti, taip sutinku, ta ketinu padaryti artimiausiu metu, nes tikrai nemazai silumos per juos prarandama, garaze, net ir prie -10-12C lauke turiu ~11C silumos(katilineje dar nera duru, garazo stogas ir sienos apsiltintos)

      Panaikinti
    2. Sveiki Niuniauskai, Andrius nemelavo. Pas mane stovi Astra kieto kuro duju generacinis katilas. Jame imanomi du darbiniai rezimai:
      1. Ladomatas dirba nuo uzduotos temp (isijungia pasiekus uzduota, ir sustoja nukritus zemiau uzduotos).
      2. Ladomatas dirba pastoviai ir issjungiamas priverstinai po 20min kai kamino dumu temp. nukrenta iki 70C
      Tokie yra gamykliniai nustatymai, juos galima reguliuoti pagal savo pageidavimus

      P.S. Katilo valdiklyje yra daugiau visokiu nustatymu ir galimu valdymo parametru keitimu, tik siuo atveju aprasiau konkretu atveji.

      Panaikinti
  9. Apie vamždžius taip pat turejau galvoje :) Turiu realią sistemą su akumuliacine 1380L, šildomos vien grindys 120 kv.m., pas tėvus be, taigi skirtumus žinau (kemšasi kaminas, kuras blogiau dega, aplimpa katilo sienelės suodžiais, reikia dažnai valyti, prie šiltesnių orų nėra kur padėti šilumą, katilas dusinamas). Jei reikia info viskas labai gražiai aprašyta jonis.eu puslapyje, to valdiklio nenauduju, o esu pasidares savo, aišku primityvesnį su keliomis man reikalingomis funkcijomis, viena iš jų, kad ladomato siurblys įsijungia nuo kamino temp. išsijungia užgesus katilui, katile likęs karštas vanduo taip pat panaudojamas, visi vamždžiai, katilas, akumuliacinė gerai apšiltinti (akumuliacinė 15 cm vatos su aliuminiu). Kūrenu taip pat pirmą sezoną ir kol kas nematau nei vieno akumuliacinės talpos minuso, neįsivaizduoju kaip tu juos atrandi?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu uz http://jonis.eu/ nuoroda.

      Pasidalink biski placiau, gal turi kokiu foto kaip mazgai realizuoti? Aktuali ir katile likusios silumos panaudojimo problema, nes tikrai jos ten lieka nemazai...Kokio galingumo katilas stovi? Sistema dirba nepertraukiamai? su kiek pakuru uzkrauni akumuliacine? kiek laiko ji dirba? Kiek laiko dega katilas?

      Panaikinti
    2. Sveiki, aš irgi kaip tik norėjau tą patį apie akumuliacinės naudą parašyt. Daug kas galvoja kad akumuliacinė tarnauja tam, kad rečiau kraut malkas reiktų į katilą (čia ypač senesnė karta), o iš tikrųjų akumuliacinės pagrindinė paskirtis yra užtikrinti nenutraukiamą katilo darbą nominaliam režime (80-90 laipsnių), kuriame jis dirba efektyviausiai. Dirbant tokioje temperatūroje galima sakyt malkos dega visai kitaip, visai kiti produktai išsiskiria, katilas švarus ir patenkintas. Kurenu gal tik porą mėnesių, bet tereikėjo tik kokius 3 kartus pelenus išvalyt, tai buvo 3 kibirai smulkučių pelenų. O jei nėra akumuliacinės, namui pasisavinus tuo momentu reikiamą šilumą pečius dusinasi, krenta temp., malkos smilksta ir prasideda dervos ant sienelių (kurios būtent ir ėda metalą) užteršti kaminai ir visa kita. Teko matyt be akumuliacinės kūrenamą generacinį katilą, tai valomas kas 2 savaites, ir ant sienelės geras centimetras "košės".
      Pas mus sistema: Katilas Vigas 25 kW, akumuliacinė 1000L, boileris 200L. Šildomo ploto ~120m2, visur grindinis. Jei namas šiltas, akumuliacinę užkrauna su 1-1,5 pakuros nuo 25 iki ~75-80 laipsniu. Katilas kūrenasi ~4h 85 laipsniu režime. Prie dabartinės temperatūros 1 dieną užkūriau katilą ryte, ir pusę įkrovos vakare, 2 paras šildėsi iš akumuliacinės(lauke buvo +3 - +5). Tiesa dabar kol negyvenam palaikau 18 laipnsiu, o į grindis paduodu 20 laipsniu vandenį(plius nėra karšto vandens ruošimo). Grindinį šildymą dariausi pats, todėl stengiausi kad jis būtų efektyvus, gerai atliktas, rezultatas gavosi kiek geresnis nei tikėjausi.
      https://lh3.googleusercontent.com/-LnC2hzvAENw/VHLx3AS0eCI/AAAAAAAAH5c/Cqgg7wsIyyo/w739-h985-no/IMG_20141123_182326.jpg

      Panaikinti
    3. Atsakymas kiek ir vėlokas, tačiau gal bus naudos kažkam beskaitant ar ir pačiam autoriui.
      Ladomatą privaloma valdyti nuo kamino temperatūros ir ne kitaip. Pvz. Atmos tokį termorėlinį valdymą turi. Valdant nuo katilo temperatūros ladomatas suksis pastoviai ir laikys grįžtamą į katilą pastovią temperatūrą (makaluos mažuoju ratu), ko pasėkoje katilas jau nedegs, tačiau bus įkaitęs ir nevyks savaiminė cirkuliacija per atbulinį ladomato vožtuvą ir katilas nesiaušins. Tačiau ir toks valdymas neišsprendžia karšto katilo problemos ir didelio šilumos kiekio nutraukimo per kaminą (o jis patikėkit labai nemažas), nes talpa su katilu du susisiekiantys indai, jei talpa karšta, katilas atauš tik kartu su talpa po ilgo laiko.
      Tam reikalui statosi talpą uždarantis vožtuvas, baigus katilui degti jis aktyvuojamas, uždaroma talpa ir nuimama visa šiluma nuo katilo, pvz. toks procesas pas mane nuo 35kW Atmoso trunka geras 2 valandas maitinant radiatorius 35C temperatūra (~140kv), nes dar būna likę įkaitusių žarijų ir panašiai. Vėl atidarius talpą, katilas lieka šaltas, ladomato kapsulė būna uždarius pamaišymo vožtuvą, ladomato atbulinis neleidžia vykti atvirkštinei cirkuliacijai.
      Bet vėlgi aspektas tame, kad šildymo kontūras tokiu atveju turi būti pajungtas tiesiai nuo katilo kontūro, ne per talpą ir šį procesą geriausia valdyti programuojamo valdiklio pagalba. Vėliau talpoje sukaupta energija gali būti panaudota bet kada.
      Katilo degimas turėtų irgi būti prie aukštesnių temperatūrų - 85-90 būtų idealu, kokia ladomato kapsulės temperatūra įdomu, gal per maža. O šiaip bendrai paėmus katilų gamintojų schemos bei valdikliai yra jų bukaprotiškumo įrodymo pavyzdžiai. Lyg ir gamina katilus, bet vieną vožtuvą pamiršta ir suprogramuot normalų valdiklį be jokių nesąmonių nesugeba, dėl šių pirmokų klaidų net eilinis vartotojas sugeba pamatyt, kad kažkas vyksta ne taip kaip turėtų. Išvada viena, jie net netestavo savo schemų ir valdymo algoritmų realiomis sąlygomis. Todėl aš visada atsargiai žiūriu ir į visus skaičius, nes jie priklauso ne tik nuo pačio katilo, bet ir sumontavimo bei valdymo kokybiškų sprendimų. Net paduodama į katilą teisinga temperatūra (ne 72 o 78 kapsulė, nes realiai jos atsidaro prie daug žemesnių temperatūrų) gali duoti aiškiai juntamą skirtumą. O pagaminamas energijos kiekis skaičiuojamas ne žiūrint į tai, kad katilo galia 35kW, o į temperatūrų tarp paduodamo ir iš katilo išeinančio vandens skirtumą plius kiek vandens (didžiąją dalį visada makaluoja mažam rate) perpumpuoja ladomato siurblys per 1val tarp katilo ir bačkos . O čia jau priklauso kiek kapsulė uždarius pamaišymo vožtuvą ir panašiai, be debitomačių kažką spręsti eiliniais paskaičiavimais beprasmiška.

      Panaikinti
    4. Gal schema savo katilines pajungimo turi papsipaises, butu idomu paziuret. Per sia ziema po truputi kapstau si klausima ir vasarop sukasi galvoj minciu kiek pakoreguoti katilo pajungima...

      Panaikinti
    5. Viskas padaryta pagal standartinę Atmos ar kitų katilų schemą, tik, kad valdymas savo suprogramuoto valdiklio ir atitinkamai keli niuansai liečiantys papildomus vožtuvus. Schema tokia:
      http://www.atmos.eu/english/images/instalace-kotlu/zapojeni-kotle-s-vyrovnavaci-nadrzi-full.gif
      Tačiau keli rimti niuansai:
      1. Vietoj ant boilerio esančio pavaizduoto atbulinio statomas vožtuvas, antraip jei vyksta savaiminė cirkuliacija karštas vanduo tekės iš talpos per boilerį ir grįš į paduodamą, nesiaušins ar vėl įkais katilas ir boileris įkais iki talpoje esančių temperatūrų. Vožtuvas atidaromas tik degant katilui ir šildant boilerį. Kiti meistrai grįžtamą iš boilerio jungia į mažąjį ratą, nereikia tada siurbliuko, tačiau vožtuvas vistiek būtinas norint valdyti boilerio temperatūrą, bet tai mažiau teisingas variantas. Vožtuvas gali būti tiesiai užmaitintas nuo siurblio valdymo. Blogiausia, kai meistrai pajungia į mažąjį ratą boilerį kai nestatoma talpa, jie nesupranta, kad boileris schemose be talpos atlieka hidraulinio indo funkciją. Taip padarius atsiranda valdymo niuansų ir pjaunasi ladomato ir kontūrų siurbliai ir dažniausiai įkaitus katilui net neįmanoma valdyti kontūrų temperatūros, nes ladomato siurblys grūda karštą vandenį į kontūrus per prievartą. Tačiau reikia susitaikyt, kad boilerio temperatūra bus tokia kaip katilo temperatūra. Principe nestatant talpos būtinas hidraulinis indas norint, kad viskas veiktų tinkamai.
      2. Vietoj termostato pavaizduoto ant talpos jungiam taip pat vožtuvą. Galima lygiagrečiai statyti vožtuvą ir atbulinį dėl saugumo sumetimų (sugedus valdikliui ar vožtuvui, kad vožtuvas neuždarytų visiškai talpos). Atbulinis praleidžia srautą į talpą, vožtuvas iš talpos. Uždarius vožtuvą uždaromas vandens paėmimas iš talpos. Vožtuvas turi būti uždaromas tik katilo aušinimo metu, visą kitą laiką jis visada atidarytas (nebent uždarytas nenaudojant sukauptos energijos talpoje).
      3. Visi tie termostatai schemoje metami lauk, ladomatas nuo kamino valdomas, visus kitus siurblius ir pavaras ir vožtuvus valdo valdiklis. Bėda tame, kad praktiškai nėra komercinio valdiklio, kuris protingai valdytų visus procesus. Jonio valdiklis šiuos dalykus išsprendęs, nežinau tik kiek pas jį jo valdiklis šiuo metu kainuoja, tačiau kaip analogas lieka tik savo valdiklio programavimas arba prie esamo valdiklio papildomos loginės valdymo schemos su termorėlėmis ir rėlėmis konstravimas (reikia atsižvelgti į tai kaip veikia esamas valdiklis).

      Panaikinti
    6. Sveikas Vaidai,

      Susidūriau su visomis tavo paminėtomis problemomis gyvai. Kadangi turėjau garbės susipažinti su C++, ruošiuosi gamintis valdiklį. Norėčiau daugiau info apie jūsų valdiklį. Prašau parašykite man: varle@splius.lt

      Panaikinti
  10. Super įdomus ir naudingas jūsų kūriamo blogo įrašas. Tai kaip boileris? Ar nesigailite šio pasirinkimo?

    AtsakytiPanaikinti
  11. viskas neteisingai pajungta del to visos problemos

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai jei pradedi kritikuot, galėtum ir pakomentuot kas tavo akimis čia neteisingai...

      Panaikinti
  12. Sveikas.irgi ruosiosi darytis ta akumuliacine talpa.bet pas man pvz pas tevus kombinuotas boileris apsiltintas 120l jo temperatura krenta 1laipsnis per para.kur pas tave tie nuostuoliai?
    O tu bandei viena diena sildytis katilu su akumu bet jo neiskraunant.o rytoj nuo vieno akumo ar imanoma? Nes pagal mane jo teretu uztekti keletai dienu��

    AtsakytiPanaikinti