2014 m. gegužės 19 d., pirmadienis

Glaistome

Susukom 1a. gipsa ir judam pirmyn. Radau jauna kolektyva, kuris uz man priimtina kaina sutiko darbuotis - glaistome.

Naudojamos medziagos:

UNIFLOTT - gipso siuliu glaistas
KNAUF stiklo pluosto juosta siulems
Popierine Juosta kampams
ROTBAND - kampuku tvirtinimui, rozeciu ileidimui
IGIS.KR, IGIS MAKROSFERA - pirminis sluoksnis ant sienu
SCHEETROCK - lubus glaistymas, 2-inis sluoksnis ant sienu
IGIS MIKROSFERA - baigiamasis sluoksnis ant sienu

Sutvarke vyrukai siules, susidejo angokrascius, vadinamuosius "atkosus", apdirbo rozetes:


Pradziai bandem pirmini sluoksni deti su Sheetrock'u, bet labai jau didele iseiga gaunasi ir ganetinai jis brangus zaltys. Glaistytojai ji megsta, nes patogu trinti. Teko itikinti, kad pirmini sluoksni, visgi dedam su IGIS glaistu, nes kalkinis tinkas tiesiog siurbte i save susiurbia viska :)
Pvz.: Sheetrock 1L=3Lt; IGIS.KR=2.37Lt t.y. beveik 30% skirtumas. Jei reiktu 1-2 kibiru, nieko tokio. Kai reikia 10-15vnt(kibire 18L), tai jau sis tas...

Proceso pabaigoje bus galima pabandyti paskaiciuoti medziagu sanaudas 1m2 ir pabandyti bent apytiksliai palyginti ar sumoj nebutu buve pigiau tinkuoti gipsiniu tinku, pastarajam turetu gautis zymiai mazesne glaisto iseiga.



Kas nustebino, kad praktiskai per visa savaitgali glaistas neisdziuvo. Nors ir laikiau atidarytus langus, bet dar siandien dregme neisejusi, stabdosi darbai. Tinkas jei pamenu ir tas greiciau dziuvo. Glaistytojai negali  deti antro sluoksnio, kol pilnai neisejusi dregme.

Siandien uzsibaigia 1 sluoksni ir matysim, galbut i savaites antra puse bus galima judeti su 2 sluoksniu.

Kol vyrai darbuojasi apacioj, as baigineju i stoga kisti vata. Baisus darbas. Daug dulkiu, karsta, su respiratorium nepatogu :) Na bet liko ne daug, praktiskai tik kelios atviros vietos, kur vienas negalejau prieiti, daug nera ka fotkinti, jau anksciau:


Dar su viena nenumatyta problemele susiduriau nusileides i rusi. Ogi pastebejau, kad nuo plokstes pamazu kapsi vanduo. Nepaisant pamato hidroizoliacijos, panasu, kad vanduo suranda savo kelia i svecius. Dar vienas papildomas argumentas lietaus nuvedimui i drenaza, del kurio buvau siek tiek skeptiskas ir galvojau pataupyti ir galbut nedaryti. Pradejau ieskoti is kur tas vanduo gali pareiti. Pasirodo, kad atbega jis is lietvamzdzio, kuri tiesiog prisukom priee sienos ir palikom. Pastarasias kelias dienas gan stipriai lijo, tai vanduo tiek prasigriauze zemyn, kad net pradejo gertis i pamata. Nupirkau 3m vamzdi ir nukreipiau vandens nubegima nuo pamato, turetu padeti.   

2014 m. gegužės 13 d., antradienis

Pecius ir kiti nuotykiai ji perkant...


Po ilgu ieskojimu ir klystkeliu, visgi buvo grizta prie pradines minties, kad namas bus sildomas kietu kuru t.y. malkomis, anglimis, briketais ir kitkuom kas dega ir nelabai J
Renkantis sistemos pajegumus nesiremiau jokiai konkreciais skaiciavimais, tiesiog  po didelio kiekio paklausimu kiekio ir ivairiu pokalbiu paemiau visu, ale specialistu, vidurki. Vieni siule daugiau, kiti maziau. O kaip bus is tikro, parodys gyvenimas J
Pecius bus 35kW. Lenkijos gamintojas DEFRO. Specifikacija Cia

Akumuliacine 1500L talpa su vienu gyvatuku, atskiriant saules kontura.  Talpa is Sanistal – Sunsystem. Pasiule zenkliai geresne kainele, nei kiti rinkos dalyviai: CELSIS, ELMITRA, SILUMA. EU, VILPRA, Efektyvaus šildymo centras ir kt.  

Boileris gal kiek mazokas, bet tiesiog taip gavosi, kad turesiu deti 200L su dviem konturais: Dracize NTRR 200L

Taigi, pecius ir derybu del kainos ypatumai J

Peciu pasirinkau paprastai, tiesiog santechnikas pas save jau turejo toki parsivezes, pareklamavo , pasirode OK. Juo labiau, kad kurenamas tiek malkomis, tiek anglimis. Turi automatika, tiek gali būti kurenamas be jos. Yra ventilatorius.  Patogus valymas. Girdejau skeptiku, kad ale angliai tinka tik spizius, kita vertus reikia nepamirsti, kad Lenkija kasa savo angli ir ja kurena, todel nesubejojau ju ilgamete gamybos patirtimi. Laikas parodys ar mano pasirinkimas buvo teisingas J

Lendam i interneta.

Daugoka shkias.

Buvau girdejes, kad Lenkijoj galima gan pigiau apsipirkti! Lt/Zl kursas paprastai ~0,83 buna. PATIKRINAM.

Tame paciame DEFRO.PL puslapyje nurodyti visi platintojai Lenkijoje. Zemelapyje issirinkau pasienio zona. Issiunciau kruva paklausimu. Netgi paskambinejau. Nelabai jei sneka nei Angliskai, nei Rusiskai, o Lenkiskai nemoku, bet taip sakant svarbiausia kantrybe J

Surenku vienos kompanijos pwkram.com nr., pakelia:
-          - Dzen dobre
As jam:
-         - Can we talk in English, Russian or Lithuanian?
-          - Laisvai, galim Lietuviskai.

 Na ir pradejom kalbetis. Kol buvo pasiulyta 5500 zl su PVM kainele t.y. *0,83 = ~4565Lt. Skirtuma manau susiskaiciuosit nesunkiai. Prie tokiu tatai Lietuviskos prekybos ypatumu, man net is Silutes apsimoketu vaziuoti i Lenkija. 6500-4565=1935Lt skirtumelis. Nieko sau prekybiniai antkainiai J

Aisku as vaziuoti i Lenkija nenoriu, kam gaisti laika, jei tuo metu geriau suksiu gipsa, klijuosiu plyteles ar kisiu vata i stoga...Isdestes savo pozicija ir  pridejes keleta nuorodeliu i lenkijos puslapius, gaunu atsakyma, kad Kilus klausimams tiesiog skambinkite, dazniausia randame bendra kalba  su klientais J
Paskambinau. Ir ka gi. Gavau pasiulyma, kad RESTA parodos metu si katila galiu isigyti uz 4600Lt su pristatymu iki vietos...Aisku as nenorejau vaziuoti ir i resta – tolokai. Tai sutarem, kad tiesiog uzsakau nuotoliniu budu.

Pecius jau vietoj J

Istorijos moralas. Neskubekit patiketi musu prekybininkais, bet 100x juos patikrinkit ir derekites, derekites ir dar karta derekites!  


  

 

2014 m. gegužės 5 d., pirmadienis

Stogo siltinimas

Tinkas praktiskai isdziuves, didieji dregni darbai baigti. Pradejau intensyviai kisti vata i stoga. Dedu Knauf TP115 stiklo vata: http://lemora.lt/lt/minksta-mineraline-vata/1783-mineraline-vata-knauf-tp-115.html

Ji pasirinkta del optimalaus kainos/kokybes santykio. Buvo dar Rockwool akmens vatos analogas uz panasia kaina, bet apie pastaraja, pas kazkuri blogeri buvau skaites, kad ne itin patogu dirbti, labai trupa. Taip pat panasiu savybiu Climowool, bet jei gerai pamenu transportavimas butu isaugines kainele, tai atmeciau.

Rekomenduojama varza pagal STR'a jei gerai pamenu 6,25, pas mane prie 25cm sluoksnio gaunasi 6,76, dar bande mane itikinet, ale Paroc extra savybes geresnes, bet prie deklaruojamo 0,036 siluminio laidumo varzos skaiciavimuose nelabai kas ten ir prisideda, tuo tarpu kainele isauga gan zenkliai t.y. beveik 15%.


Vietiniai Statyk pats visam kiekiui pasiule priimtinas salygas, tai ir sukirtom rankom.


Pradzioj, dedant pirmuosius vatos lapus, galvojau apsiesiu be akiniu ir respiratoriaus, kaip veliau isitikinau stipriai klydau :D Vata praktiskai netrupa, bet dulka stipriai. Pakosejau prisikvepaves dulkiu, noras dirbti be apsaugu dingo greit. Respiratorius is pradziu irgi bandziau pigiuosius, bet nuo ju baisiai rasoja akiniai. Todel per akcijas nusprendziau isbandyti rimtesni. Patiko :) Nepaisant, kad psichologai selfie foto sieja su narcisizmu, priklausomybe ir psichine liga, nusprendziau surizikuoti ir isiamzinti :D

Prasom susipazinti:


Sluoksnis bus 25 cm. Pradziai, prakeiciant bandziau deti 10+10+5, bet veliau isitikinau, kad daug patogiau bus 10+5+10, nes tarp gegniu, paskutinis storesnis 10cm vatos lapas zymiai geriau laikosi, nei 5cm.

Taigi,  praktiskai  puse namo jau turiu iveikes. Kaip anksciau jau buvau kazkur postines, garazas prikistas ir uzdarytas su plevele, nama taip pat gan speriai iriuosi:


Savaitgali laukia nauja pamoka - gipso sukimas. Vakar daviau zmonai uzduoti - ismatuoti ir nupiesti man 1a. lubas, bandysiu paprojektuoti kokiu ir kiek gipso lapu nusipirkti, kad sukant gauti kuo maziau sujungimu. Lubos ne tobulai, bet jau paruostos sukimui, kaip supratau bendraujant su labiau patyrusiais, profiliu sukima reikejo pradeti nuo perimetro :) Na niekas negime mokedamas :)



Plyteliu klijavimas - 1-as blynas

Pradziai siokia tokia izanga :)

Lendant i vidaus darbus ir vis labiau susipazystant su sia sritimi, turiu pasakyti, kad esu labai nustebes, kaip ispustos siu darbu kainos. Arteja laikas, kai reikes pradeti glaistyti sienas, turejau keleta pokalbiu, po pastaruju esu labai nustebes ir sakyciau net pasipiktines J Atvaziavo ale specialistai, pradejo dejuoti, kaip cia viskas sudetinga, kiek cia daug darbo, kiek cia daug laiko reikes viskam ir t.t. na galu gale priartejom prie kainos. Buvau sukrestas. Kaina 20Lt/m2, glaistymas+dazymas.  Jei viska atiduoti, tai su sienom ir lubom gautusi ~600m2x20Lt = 12000Lt. Dviese dirba apie menesi ir nori uzdirbti po 6000Lt???? As kazko turbut nesuprantu. Ten turbut kazkoks labia dideles proftechnines kvalikacijos reikalujantis darbas, kuriam reikia 10 metu mokintis uzsienio(dazniausiai UK, IRL, SWE ar NOR) universitetuose…Uztvirtinimui paskambinau kitai ale specialistei, tai pradejo man pasakas sekti, kad imones ir po 40Lt/m2 I samatas kainas itraukia, tai teko atsisveikinti lygiai po minutes pokalbio. 
Zodziu, esu pasibaisejes bei pasiruoses sio amato ismokti ir dali namo, tubut 2a.  pasidaryti pats. Galbut is pirmo karto ir nesigaus taip, kaip igudusi ranka padarytu, bet zinosiu, kad dariau pats ir svarbiausia sutaupiau kruva pinigu. Taip sakant protingas nieko nesakys, durnas - nepstebes :)

Apie tai kaip sekesi jau veliau :)   

Snekinu dar pora veikeju, jaunesniu, matyt dar nepabuvojusiu uzsienio universitetuose, kurie ne plaukioja, o sneka realiai. Kaina su langu apdirbimu, be dazymo  ~8-11Lt/m2. Susitikinesiu sia savaite, matysim I ka isvirs.

Na siek tiek pasiguodziau, toliau tesiu ta pacia SPECIALISTU serija J  Plyteliu klijavimas kiek teko girdeti dar idomiau kainuoja ir gali net iki 50Lt/m2 siekti. Taigi nusprendziau pasitreniruoti ir isitikinti ar as, spec. proftechninio issilavinimo ir uzsienio universitetu nebaiges, paprastas zemes gyventojas, galiu pats padaryti toki brangiai apmokama ir itin, pabreziu ITIN aukstos kvalifikacijos reikalaujanti darba. 

Viso 11m2.Rezultatus pateikiu zemiau:

1 vakaras. Su lazeriuku susipaisiau pirmasias linijas pagal sienas. Nes kazkaip suabejojau ar tikrai ten tos apacios lygios. Taip ir buvo. Lazeris linija nupiesio su siokio tokiu nuokrypiu. 1 vakara siek tiek daugiau laiko suvalge pats projektavimas ir modeliavimas, kaip cia reiktu daryti, visgi 1 kartas J



2 vakaras. Judam siek tiek sparciau.


3 diena. Turejau iseigine, tai darbai yresi kiek sparciau. Bet susiduriau su nenumatyta problema. Pritrukau vietos J Buciau iki vakaro gal ir uzbaiges, bet jei 3 diena buciau pradejes is prieisngo kampo J

4 diena – pabaiga. Pasirodo ne taip ir skaudejo J


5 diena – idarbinau zmonele, kad nuglaistytu siules ir stai: 

ISVADA: visos pagalbines patalpos, garazas, koridorius, bus mano darbo :)  Net nesiruosiu jokiam ale specialistui moketi. Nieko sudetingo, ypac jei gerai paruostas pagrindas. Reikia tik kantrybes ir kruopstumo. Visas sudetingumas atsiranda tada, kai plaukioja pagrindas, tada reikia gaudyti aukscius ir nevisada is pirmo karto pavyksta padeti plytele. Atplesti ja pasirodo ne taip ir paprasta, tenka storinti kliju sluoksni.  Vidu zadejo padaryti tevukas, ten dar nelabai dristu, bet is bedos manau pasidaryciau. 

P.S. Savaitgali isbandziau priekabikes galimybes, parvaziavo 1t akmens mases plyteliu, Ermitaze pagavom nebloga akcijele. Jau seniai zvalgemes azuolo imitacijos grindiniu plyteliu. Pastaruju kaina visur nuo 50Lt/m2 startuodavo - brangoka. Ir stai Ermitazas mostelejo 35Lt, teko reaguoti ir beveik neplanuotai apsipirkti :) Isejus glaistytojams bus galima pradeti 1a. grindis: